|
RE: Juhuhu, december je tu... 9.12.2005 7:10:12
|
|
|
|
cuma
|
Dobro jutro decemberke ! Kako vam gre čakanje? Verjamem, da ste nekatere že nestrpne...ampak bo...nobeden še ni noter ostal ! Jaz sem super. Niti v sanjah nisem pričakovala, da bom tako hitro okrevala. Tudi babice in porodničarji so se mi čudili v bolnici, ko sem že tretji dan (takoj ko so mi sneli infuzijo) začela čisto sama skrbeti za Emo (razen jutranjega kopanja, ki ga vsem opravijo študenti). Edina nadloga, poleg boleče rane, so bile ragade . Jaz imam precej ploske bradavice in zelo občutljive, zato sem se pred porodom zelo bala, kako bom prenašala dojenje. S seboj sem vzela nastavke in kremice, uporabljala pa sem samo kremice. Prvič sem Emo podojila že eno uro po porodu. Ker ima Ema močan sesalni refleks, sem kmalu imela dovolj kolostruma in ji ni bilo potrebno dajati dodatka. Dobila je le dve dozi glukoze, v prvi eno (oddala sem jo ob 1ih zjutraj in jo dobila nazaj ob 7ih) n v drugi noči eno (med polnočjo in 7). Ragade so se pojavile že prvi dan po porodu. Ko je Ema sesala, kar je včasih trajalo tudi več kot pol ure, sem stiskala zobe in si govorila, da bom naslednjič, če bo tako hudo, dala gor nastavke. Pri pristavljanju so mi veliko pomagale sestre. Vprašala sem jih večkrat in različne, saj mi je vsaka pokazala malo drugače. Potem sem se sama odločila, kako meni najbolj paše. Ko sem jo pristavljala sama, sem seveda večkrat usekala mimo in ragade so bile še hujše. Rešil me je Bepanten!!! Mazala sem si bradavice pred, po dojenju ... skratka non stop. In danes - en teden po porodu - bolijo le še ob pristavljanju. Največje presenečenje je bilo, ko mi je babica (drugi dan po porodu) po večerji pristavila Emo in me tolažila, naj me ne skrbi, ker ima vredu težo in bo že prišlo mleko...zardi carskega sicer kasneje (tam nekje 6. ali 7. dan)....in ko je šla, mi je po par minutah iz druge dojke začelo teči MLEKO!!!Sem jo mogla kar nazaj poklicat, ker nisem mogla verjet. Bilo je belo in vodeno in ne gosto in rumeno kot kolostrum in je teklo, teklo, teklo. Babici je šlo kar na smeh, ko sem jo spraševala če je to to al kaj je zdaj to in kako to.... . Je rekla: "Ja, mleko je gospa, kaj pa drugega! Super in čestitam!" Tako je steklo in to je pospešilo krčenje maternice in to je pospešilo čisčo in moje nočno vstajanje zaradi dojenja je pospešilo celjenje rane in peti dan po porodu, ko je Ema že drugič pridobila na teži, mi nihče ni mogel najti razloga, da me ne bi pustil domov. Zdaj pa uživamo !!! Toliko zaenkrat... Lep dan, Cuma&Ema P.S. Aja, Ema ima svoj album!
|
|
|