Kate38
|
IZVIRNO SPOROČILO: Brisaca Srečka, čestitke 🤗 Tale gestacijski diabetes so ena jajca 🤪. V zadnjih letih je meja za nosečnice ful padla. Jaz se drugič srečujem s tem: prvič sem se držala meritev in diete kot pijanc plota, sedaj drugič imam malo bolj "trezno" glavo. Pazim kaj in predvsem kdaj jem. Sladko jem v okviru obroka. Naučila sem se brat deklaracije in ugotovila, da ogromno stvari vsebuje skrite sladkorje. Ful imam rada sadje...pa ga naj ne bi jedela preveč. Pa lahko nap. pol banane 🤔...hahaha...Res pa je, da je sigurno lažje, če imaš samo dieto kot inzulin. Včeraj sem imela zadnjo kontrolo pred porodom - glikiran Hb je 5,9...torej sem na meji. Mi k sreči ni težila, le rekla je naj malo pazim. Pa dobila sem navodila: po porodu merim 3 dni in potem čez nekaj časa spet kakih par dni. Če bo v mejah (po porodu je lahko kar povišano), potem je to to. Svetujejo pa 1x/leto kontrolo sladkorja na tešče pri osebnem zdravniku. Nimam skrivnega recepta, kako se umirit pri gestacijskem diabetesu. Jaz sem si razčistila v glavi, da mi to ne sme predstavljati stresa in obremenjevati moje nosečnosti. Pomagali so mi domači, sprehodi in nenazadnje še ne 2 letni sin, ki mi ne dopušča razmišljanja o tem in vsakodnevnih meritev 90 min po obroku. Se vam pa danes javljam iz bolnice. Včeraj so me zadržali, zaradi povišanega krvnega tlaka. Če se v parih dneh ne umiri, bodo sprožili porod. Imam tudi nizko stopnjo proteinov v urinu. Sem pa nehala naotekat. V glavnem imam sum na blago preklampsijo. Počutim se zaenkrat ok, moram pa biti pod kontrolo. Lepo bodite in srečno, če bo kdo na poti v Rim. Blizu smo 😉. Brisaca, a ta glikiran Hb je tisti, ki je neko povprečje čez 3 mesece? Ker, če je to to, so mene dali na inzulin, ko sem tega imela 5,6 in jr moj diabetolog takrat zagnal že paniko. Vmes se mi je v nekaj mesecih povišal do 5,8, zdaj, nazadnje, ko pa diabetologinji niso bile všeč moje meritve iz prejšnjega tedna (in je razmišljala, da bi me poslala po inzulinsko črpalko), sem ga imela pa spet samo 5,5. Smešno je pa to, da imam pa meritve tega tedna (pon, tor in danes) tako nizke, kot jih še nisem imela odkar sem na inzulinu (zjutraj pod 4, po zajtrku in večerji pod 5 in po kosilu pod 6). Sploh ne razumem več tega (sladkor bi se naj slabšal do konca nosečnosti, zdaj imam pa zraven še stres zaradi tako bližnjega poroda, tako, da sploh ne razumem kako imam lahko pa zdaj sladkor tako nizek pri enakih dozah inzulina kot npr. prejšnji teden, ko se pol toliko nisem sekirala za nič). V glavnem, napeto pričakujem CTG v petek in to kaj bo ginekolog povedal o datumu sprožitve poroda (ali se bo odločil za nedeljo ali ponedeljek, ali bo izbral kak drug datum, glede na to, da pa zaenkrat zgleda moj sladkor v tem tednu čisto o. K.).Tiste,ki ste v bolnici pa - držite se. Verjetno se vam zelo kmalu pridružim tudi sama.
|