ronja
|
Namesto, da otroke učite kako naj se tepejo, se potrudite in delajte na njihovi samozavesti. Pri nas je to vključevalo tudi to, da se je prav branit in da če vse drugo odpove, se lahko brani tudi fizično. Njej se je po tem nasvetu samozavest dvignila. In se kljub temu ne tepe. Da se ne boji poiskati pomoč in dati s kakšno krepko pripombo mulcu vedeti, da naj se spelje. Moja se to ni. Samo nasilnežu to ni bilo dovolj zoprno, ker je pač učiteljica tako ves čas težila, da naj se neha tepst in ni bilo to zanj nič novega. Besedno se mu je zoperstavila, pa tudi ni pomagalo, ne boš verjela. Ko pa mu je bilo nerodno pred očetom, je pa zaleglo. In ko sta se punci zoperstavili, da naj ju drugi dečko ne tepe s copatom, na besede tudi ni nehal. Je pa nehal, ko sta mu vzeli copat. Umaknit se mojim ni nek problem, nobenemu, vsaj tako pravijo VSE učiteljice in vse vzgojiteljice, ki so kdaj imele kateregakoli od njih. Patrino, starši ne moremo branit otrok v šoli, tam to delajo učiteljice. Ki pa se pogovorijo z nasilnežem, kar pa nima vedno željenega učinka, to verjetno veš. .če učiteljica reče enkrat "ne bodi toži baba", tako dete ne bo šlo k učiteljici in ji reklo, da jo je nekdo udaril.... To je dejansko velik problem - tako pravijo tako psihologi kot policija... Otroci ne vejo, kaj so tisit hudi prestopki, ki jih je treba povedat in česa se ne toži... Tudi meja ni vedno tako zelo jasna. To ni vedno res....učiteljice posadijo pridne učence (priden ne pomeni nujno tudi nesamozavesten, ampak tisti, katerega so starši mogoče vzgojili tako, da je sposoben spoštovati tudi avtoriteto in ne daje v ospredje zgolj svojega "jaz") k tistim ta poredinim .....in običajno je potem tako, da so v odmoru, ko ni učiteljice v razredu skupaj na svojih mestih, gredo na malico in kosilo skupaj, gredo na sprehod skupaj.....skratka, "partner" s katerim otrok sedi je praktično 8 ur na dan v šoli non stop skupaj......in takšen mali nasilnež si bo privoščil tistega, ki je blizu.....ne bo se šel spravljat na otroka, ki sedi tri klopi za njim..... Zelo res. Na splošno je to, da se nasilneži spravljajo na nesamozavestne dostikrat res, vendar ne velja vedno, sploh v nižjih razredih otroci še malo tipajo, kje bi se dalo. Nekaterim se je tudi fajn malo garbat med sabo - in če je to vsem ok in ni nevarno, kar se mene tiče, naj se. Kalbo, zdaj razumem, zakaj rabiš zvečer pivo;). Nemalokrat kratko vleče ravno tisti, ki udarec vrne. Patrino, če udari ena mala punčka, ki se nikoli ne tepe, dvomim, da bo imela probleme zato. Če se non stop garba, je pa tako nekaj narobe in je prav, da mamo potem probleme. Ko sem sama znorela nad tistim sošolcem, ki je grozno brcal sošolko v trebuh in sva se ornk stepla, nisem imela s strani učitejlic nobenih problemov. Mislim, da je vedela, da bi izgubila vso avtoriteto pred razredom, če bi kaj poizkušala. Še vedno stojim za svojim ravnanjem, mislim, da je bilo prav. Če mene napade posiljevalec se ga bom morala tudi v trenutku obraniti....ker mogoče dolg jezik in par krepkih ne bo zadoščalo.....sigurno imam več šanse, da me ne posili, če se ga fizično ubranim, kot pa če mu jih naložim par krepkih ali ga pa celo ignoriram.... Podpis. In branila bi se kljub temu, da bi bil napadalec skoraj 100% močnejši od mene (ne predstavljam si šibkejšega moškega:D). raje plačam 70 orjov kazni kot pa da sem posiljena. Pooodpis. Jaz ne vem, da se samozavest meri s pametjo. [Vem pa za kar nekaj zelo samozavestnih ljudi, ki so daleč od pametnih, in kar nekaj pametnih ljudi, ki so zelo nesamozavestni ... /quote] Enako. Pogoste nasilneže v šolah poznajo, a problem je, ker zadeve pristojni rešujejo, a (pogosto) ne rešijo. Podpis. Toliko kot na tej temi, se pa že dolgo nisem strinjala:D. Patrino, a če me nekdo napade na cesti, pa se branim, je to zate pretepanje? Ker v bistvu je čisto ista situacija, samo da smo odrasli... Živimo v družbi z ničelno toleranco do nasilja tudi če je nasilje v samoobrambi. Naročamo policajem, da ne smejo uporabit pendreka tudi ob prebijanju policijskega kordona, ob množičnem spolnem nadlegovanju žensk so sedeli križem rok, ker so imeli navodila, da ne smejo ukrepat. Fino in fajn, kam to pelje. Ker veš, vedno bodo na svetu ljudje, zaradi katerih bo fizična sila nujno potrebna. Podpis. Ne vem zakaj vedno znova v trenutku, ko ne veste kaj napisati, začnete mešati zraven otroškega nasilja med sovrstniki, odrasel kriminal. Oboje je grozno, vendar je pristop k enemu in drugemu čisto različen. Kako je različen? Navsezadnje naj bi ukrepal enako - prijavil inštancam. Samo da se odrasli sme branit, otrok pa ne. Patrino, mi ne pričakujemo od otrok, da bojo sami uredili zadeve. Vendar jim damo možnost, da se branijo, če inštitucije zatajijo. In kljub tej grozno nasilni vzgoji, se naši otroci ne pretepajo - a ni čudno? Mogoče tvoji otroci res hitro nazaj udarijo, nekateri pa ne, recimo moji punci pa ne. Patrino, če prav razumem, so bili v razredu tvojih otrok sami krasni otroci? Ker nisi nikjer napisala, da bi dajala kake prijave na ministrstvo... IN torej v teh razredih ni bilo nobenega nasilneža... Kar malo težko verjamem...