patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Zakaj se ne držiš tega , kar vam je učiteljica predlagala?To je bistvo reševanja šolskih problemov. Ne tekanje za atki, tujimi otroki, prenašanje marn s čistilkami in hujskanje svojih otrok naj se garbajo. Zakaj nisva takrat ostala samo pri pogovorih z učiteljico? Ker se ni nič izboljšalo. Mi smo ji povedali, ona se je pogovorila z njim, mali je pa še naprej brcal. PO tvoje bi morali pač čakat, saj očitno rešuje problem, če ga ne more rešit, pa j* ga, a ne? Bognedaj, da bi otroka naučil, naj se brani, bognedaj, da bi povedal staršu otroka, ki brca, da naj neha, bognedaj, da bi karkoli drugega kot se menil z učiteljico in potem ravnateljico. Sem precej prepričana, da je tudi učiteljici bolj všeč to, da smo rešili kot da bi se non sotp pritoževali in hodili do ravnateljice;). Hudiča patrino, zakaj se tebi zdijo čistilke kaj manj zaupanja vredne od velecenjenih učiteljic? A mi češ to razložit? Ker meni se zdi, da lahko zaupam odraslim ok ljudem, ne glede na poklic. Nismo slepi in če vidi nekaj varnostnik s končano oš ali čistilka (ki so mimogrede trenutno tudi kot varnostnice, tako da očitno jih tudi šola tako jemlje, kadar pač dežurajo na hodniku;) ali pa velecenjena učiteljica s končano pedagoško. Ne vidim take razlike. In "marnje s čistilko" so bile pogovor z mamico punčke, ki so jo tepli. In ja, pogovarjam se z drugimi starši, kako so/smo. Meni je to fajn, da si vključen v socialno mrežo. Zate je lahko čistilka samo pač čistilka, s katero se ne meni nič, se ji ne zaupa nič, tudi če bi stala zraven in videla, kaj se dogaja, po tvoje njeno mnenje ne šteje? Eno tako fletno izkušnjo sem imela s tem... Jo je fantek udaril prvič, je prijokala. Fantek slišal, da se punčk ne tepe, Jo je fantek udaril drugič, je prijokala. Fantek slišal, da se punčk ne tepe, in punčka, naj se umakne ali pa ga poči nazaj. Fantek udaril tretjič in ga je počla, na polno. In potem je samo še plesal okrog nje in se ji prilizoval. Pa mamica od fantka je vzgojiteljica, recimo, da zna prav povedat. Bingo. Kako se deklica lahko ubrani nasilnega sošolca ? V prvi vrsti z učiteljičino pomočjo in seveda tvojo. Njene pesti so žal daleč prešibke, da bi se ubranile enega konkretnega fanta ali celo dveh, ki jo čisto lahko pričakata za vogalom šole, ko bo šla domov. Takrat lahko fino plača za tisti udarec, ki se ji je posrečil v šoli. Verjemi, bolje je, da mulci vedo, da iih bo sankcioniral, če ga bodo biksali ,eden učitelj , kot pa deklica z drobcenimi pestmi. V teoriji super in je delalo pri nekaterih vzgojiteljicah. Ni še nikoli delalo v šoli. Učiteljice očitno pač niso sankcionirale tako, da bi se poznalo. Ga je pa očitno oče prepričal, da naj pusti našo pri miru. Mislim, da mu ni bilo treba niti nič rečt, ker je bilo malega sram, ko je lubi to povedal njegovemu očetu. Vsekakor je od takrat mir in če mi za kaj ni žal, pa mi ni za to, da je to lubi uredil. In ja, tudi čez par let ne bi imela glih problemov povedat staršem problematičnih mulcev, če lahko to uredijo. Ker je to tudi njihova odgovornost - da vzgojijo otroka, da ne tepe drugih. Glede distanciranja: tudi če ne sedi v klopi z njim, je lahko z njim v koloni, lahko se želi igrat v kotičku, kjer je blizu ta fant itd... Ne moreš se izogibat nekoga na par kvadratih v nedogled, sploh ker učitelji ne bojo ravno pomagali pri tem;). To ni nobeno življenje, da mora potem šibkejši ves čas bežat, ker se branit pač ne sme. Večinoma tile mali nasilneži kar nehajo, ko se jim postavijo po robu in si najdejo druge žrtve. Pri nas preverjeno pomaga - odkar smo mali uspeli ubit v glavo, da lahko in naj poči nazaj, če ji bo kdo težil, ima mir. Ker ve, da ima še eno rezervo, če bi gospa učiteljica odpovedala in bi se maltretiranje nadaljevalo. Tako je lahko bolj samozavestna kot če je samo prepuščena dobri volji in znanju učiteljic. Navsezadnje se bo morala znat branit tudi na poti iz šole, ne? Ko ne bo učiteljic zraven... Sama imam srečo, da punci ne rineta v težave in se znata distancirat od vseh svakojakih zezanj, zato nimamo problemov v šoli (razen takrat, kar je zdaj rešeno, čeprav na kao grozen način, ker smo velecenjenemu očetu povedali, da njegov sin brca našo hči, kar je grozen tabu:D), vendar sta pač tak karakter. Tamala je sploh posrečena, ker ji nagajanja res čisto nič ne pridejo do živega, v bistvu se ji malo še fajn zdi, ker ve, da fantki nagajajo puncam, ki so jim všeč. Zato mi z velikim nasmeškom pove, da jo je sošolec zaprl v omaro (NE zaklenil, omara se komot odpre od znotraj, ni nič nevarno;). Taveliki bi bilo to stresno in imata pravico bit različni. R. prijateljica pa je recimo drugačen karakter, ona bi verjetno mulca treščila za kaj takega. Vseeno mislim, da se ima pravico branit, če jo kdo udari. Če jo kdo poči, ona poči nazaj z vso silo, zato je hitro problem. Težko razumem učiteljice, da se potem jezijo, če pač niso preprečile prvega udarca. In mogoče tistega, kar je izzvalo prvi udarec;). Ker dostikrat so mali nasilneži jezni na nekaj tretjega, znesejo se pa nad šibkejšimi. Meni je zelo všeč, da moji pupi nista med šibkejšimi, čeprav sta fizično šibkejši. Ampak tega vsekakor ne bi dosegli brez pranja možgan, da če te kdo napade, se imaš pravico branit! Patrino, če bi me na cesti napadel možakar, se ti ne bi branila? Ker jaz bi se, pa čeprav bi bil veliko večji od mene. K vragu, svojo kožo bom čim dražje prodala... Mogoče se mu ne bo dalo zezat, ali pa bo kdo videl in mi pomagal? Vsekakor mu ne bi pustila da me tepe, počakala, da konča in potem poklicala policijo. To bi seveda jo, samo bi se prej tudi branila. Ronja a veš , da se mi ne da več prepucavat s tabo, ker nalašč narobe razumeš.Brez veze mi je. Sedaj bi mi rada nalepila še to, da se mi zdi ena čistilka manj vredna kot učiteljica. Daj no. Gre se zato, da si ti za prenašanje marn s čistilko - mamico - pač vzameš čas, da bi se sprehodila do učiteljice, če imaš problem, ti ga pa vedno premalo hodi. Enako se izgovarjaš,da je tvoj v vrtcu govoril s tistim očetom, ker nihče ni nič naredil. Pa se dlje kot do igralnice niste niti sprehodili kot si takrat rekla. Nakladaš kako bi po moje morali otroci kar stati in trpeti nasilje, pa sem ti lepo razložila, da se da enega nasilneža losati tudi drugače, kot da ga usekaš po nosu. Osebno se mi zdi grdo, če otroke hujskaš in učiš nasilnega vedenja. Temu jaz ne rečem da se otrok brani, temveč, da izvaja nasilje. Težje je otroka naučiti, da se nasilneža odpika drugače. Ne z nastavljanjem drugega lica, ne s trpljenjem in ne z bežanjem.Najbolj enostavno mu je reči naj vrne, naj useka nazaj.V prvi vrsti so pri temu zgled odrasli. Bolj malo pa jih pri tem potuhta, da ko se enkrat začnejo meriti moči na tak način, ponavadi nekdo zelo grdo nadrlja. In , kot sem že napisala- vedno se najde močnejši ( brat , sovrstnik, prijatelj), ki lahko tvojega otroka pričaka za ovinkom, kjer bo drago plačal tisto vrnjeno klofuto.To se dogaja. Potem so pa starši čisto v šoku. Da bi pa prej po odraslo poskrbeli, da se o nasilju spregovori na glas in se s tem neha, jim je bilo pa brez veze, jim ni bilo vredno tratiti časa, se jim je zdelo neumno. Lahko si napišemo še tri strani. Lahko se razpočiš. Žal. S tvojimi vzgojnimi metodami se v tem primeru pač ne strinjam.