liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_ Zakon, ki se sicer nanaša na preprečevanja nasilja v družini (očitno bi ga bilo "potrebno" razširiti na druga okolja), je zelo jasen, zadnja inštanca je državno tožilstvo. In če tega ne naredi učitelj, narediš ti. In dodaš še varuhinjo otrokovih pravic, mislim, da še deluje. 6. člen (dolžnost prijave) (1) Organi in organizacije ter nevladne organizacije, ki pri svojem delu izvedo za okoliščine, na podlagi katerih je mogoče sklepati, da se izvaja nasilje, so dolžni o tem takoj obvestiti center za socialno delo, razen v primeru, če žrtev temu izrecno nasprotuje in ne gre za sum storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. (2) Vsakdo, zlasti pa strokovni delavci oziroma delavke v zdravstvu ter osebje vzgojno-varstvenih in vzgojno-izobraževalnih zavodov, mora ne glede na določbe o varovanju poklicne skrivnosti takoj obvestiti center za socialno delo, policijo ali državno tožilstvo, kadar sumi, da je otrok žrtev nasilja. E pa ni tako jasno.....ker če bi bilo tako jasno, bi osebje vzgojno-varstvenih ustanov obveščalo CSD in policijo ter državno tožilstvo....pa tega praviloma nikoli ne storijo......ker zakon očitno je, kot praviš sama, omejen na nasilje v družini......in potem pride do tega "nimamo pristojnosti, to ni v naši pristojnosti", ker zakon ni jasen..... IZVIRNO SPOROČILO: patrino Lili, saj sem ti že parkrat napisala in tudi sama si prebrala, pa Stanislava ti je nekaj svetovala...Bistvo kar hočem poudariti je, da ne reši problema maltretiranje otroka za vogalom šole, temveč vztrajno reševanje problemov z odraslimi, ki so za to pristojni. Od nezainteresirane učiteljice navzgor je visoka hierarhična piramida ljudi na katere se lahko obrneš. V razredu imate predstavnika sveta staršev. Ta predstavnik mora vsako problematiko, ki je ne uspete rešiti na nivoju oddelka, predstaviti na svetu staršev, ki sestankuje redno večkrat na leto, izredno pa po potrebi. Tam se zadeva širše predstavi, se poskuša s predlogi reševati ...Vendar to je vse skupaj bolj zamudno kot kaj drugega. Osebno se mi zdi hitreje, če se oglasiš v takem primeru, ko odpove razrednik k šolski socialni delavki, ravnatelju, ...počakaš par dni in če ni odmeva greš dalje. Če prihaja do resnih incidentov pokličeš policiste, obvestiš ministrstvo... Glej vse se da, če se hoče in le če imaš v glavi rešitev , ki naj bi bila dolgoročna in ne le rešitev do takrat, ko bodo nasilnežu zrasle mišice in se ti bo postavil po robu nazaj, ko ga boš naslednjič počakal za ovinkom. Kar bi rada povedala je to, da bi bilo lepo, če bi bila ta hierarhična piramida malo bolj staršem znana...... ne gre sedaj več direktno zame, jaz sem to t.i. hierarhično piramido nekako, mukoma našla in se pozanimala tudi o ukrepanju (sem v šoli dala vse pisno črno na belem, ker se zna zgoditi, da potem kasneje slišiš, da nisi obvestil učitelja o problemu, ker ko pride do problema, vsak zna valiti krivdo s sebe)...... mogoče to bere kdo od staršev, katerim hierarhične piramide v šolskem sistemu niso tako jasne ima pa tovrstne težave, pa ne ve kako ukrepati......ker, na šolah niso ravno prijazni v svetovanju tega kam in na koga se obrniti v primeru medvrstniškega nasilja in se vse konča pri razredniku......starši pa nimajo vedno zadosti tovrstnega znanja, da bi znali ukrepati......svet staršev je bolj za obveščanje, ker traja, ker to ni zadeva podobna pobudi, da zgradimo nadstrešek nad kolesarnico...... p.s.: o obveščanju policije in CSDja pa si začela govoriti šele takrat, ko sem jaz to omenila....... Kar pravim je, da bi bilo mogoče dobro, da se nekako bolje obvesti starše, kako ukrepati v primeru medvrstniškega nasilja.......ker starši smo tudi zmedeni......po eni strani si vedno v dilemi in nisi stoprocenten, če nemara ne gre zgolj za otroško razigranost in malo počakaš.....potem greš k razredničarki in ta temu ne posveča nikakršne pozornosti in si še v večji dilemi, kaj pa če je zgolj otroška razigranost, ker stroka zamahne z roko......potem vzameš stvar v svoje roke in otroka podučiš, da naj udari nazaj in to poveš stroki (da bo ja vse pod predpisih), stroka ti zabije nazaj, da pa nasilje se pa ne rešuje z nasiljem......ali pa greš do pedagoginje in k ravnatelju, ki ti v istem stilu kot učiteljica povesta, da gre zgolj za razigranost, da se tvoj otrok pa mora naučiti sam braniti, da je treba malo počakati, da tudi oni "razgrajaški" otrok potrebuje pomoč in razumevanje, da je fajn otrok, samo malo drugačen od tvojega itd.....in si spet kot laik v dilemi.....ali naj greš takoj na CSD in policijo, kaj pa če je le otroška razigranost in tvoje dete pretirava, ker pristojni in strokovni delavci pravijo tako...... In vem, da se vse da, če se hoče.......jaz sem problem, vsaj mislim in upam, rešila.....menim, da ga je rešil tudi oče, ki je "napadel" dečka.....tri tedne bodo govorili o tem, plačal bo kazen, otrok pa bo imel mir (njegov, drugi še vedno ne)......pristojni pa so odpovedali......pristojni itak ne vedo še danes kaj bi morali storiti in kako bi morali ukrepati...... In pri nasilju nad otrokom niso pomembne samo dolgoročne rešitve.......to je treba rešiti takoj, zato tudi pisarjenje in letanje od ene inštance na drugo ni rešitev, ker predolgo traja...... Ni vse tako enostavno in kristalno jasno, da se od pristojnih (ki bi tudi naj bili strokovno podkovani in niso laiki) ne zahteva nič, od staršev pa vse, istočasno pa starš ne sme po svoje ukrepati........
< Sporočilo je popravil liliana -- 24.1.2016 15:22:07 >
|