nejcko
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: nejcko Zanimivo in smiselno vprašanje. A bi rekla, da je to v prvi vrsti problem držav, iz katerih ti begunci/migranti prihajajo. Problem se vedno rešuje pri izvoru. Saj vem, zdaj boš nadaljevala s kolektivno krivdo zahoda ... ja, tudi tu je treba iskati del rešitev. Del. Glavna rešitev pa je v izvornih državah. In kakršnokoli bodo našli, na nas je samo, da jo sprejmemo. In se ne vtikamo. Simpl. Ti in jaz se ne bova vtikali, v to sem prepričana, morda bova modrovali, vtikali se pa ne bova ... se bo pa vtaknil v najinem imenu nekdo drug ... ampak je potem to res moj problem? Zate vem, da boš rekla Ja, jaz pa ničesar nisem podpisala, torej ni moj problem. Pika. Lahko pomagam v mejah mojih zmožnosti, ni pa to moj problem. Samo kaj, ko tiste države imajo tiste surovine, ki jih naše države nimajo......jih pa precej uporabljamo......zato v izvornih državah nikoli ne bodo našli rešitve.....izvorne države nikoli ne bodo "samostojne", ker imajo nekaj kar drugi nimajo...... V normalnih razmerah, poudarjam normalnih, torej brez človeškega pohlepa, to sploh ne bi smelo predstavljati nobenega problema. Ljudstva so od nekdaj trgovala - ti meni, česar jaz nimam, jaz tebi, česar ti nimaš. Problem nastane, ko nekaj posameznikov v tej verigi zavoha dobiček in želi obogateti. In v tej t. i. naftni verigi so zavohali dobiček tako vodilni v naftnih državah kot oni drugi, ki nafte nimajo. In imamo že več desetletne vojne. Enako je z Afriko. Krivda in odgovornost nista vedno enaki......jaz se precej vozim z avtom in si pozimi kurim na plin......bencin plin od nekod mora priti....ker v Sloveniji ga ni.....razumeš....? Povsem razumem. Mi nimamo nafte, imamo pa npr. les in vodo in pšenico in lahko trgujemo. Kar se pa tiče beguncev, migrantov, prebežnikov.....itak se vsi strinjamo, da je tok bil sprožen umetno....ker že nekaj desetletij "tam doli divjajo vojne"....pa takih tokov nismo poznali......oz. nas je po domače povedano bolil k.... za one tam doli.....nakazali smo kak euro kaki dobrodelni organizaciji za kakega begunca (čeprav ni naš problem) in živeli svojo idilo naprej...... Seveda je umetno ustvarjeno, to vi vemo, no, vsaj večina, ki se v zadevo poglobi. In meni ni vseeno za vse te ljudi dol, nikoli mi ni bilo ... že v OŠ so me učili sočutja do afriških in palestinskih otrok. Se pa po vseh teh letih, kar 30 in več jih je že mimo, sprašujem, kdo zdaj koga tukaj nateguje. In enostavno se ne čutim več niti kriva niti dolžna. Vem, uboga raja tam dol ima ravno toliko vpliva na vse, kot ga imamo mi tukaj gor, pa vendar ... našim ritim gre kolikor toliko ok, zato razumem, da jih ne premaknemo, tam doli pa bi se za prmej že moralo nekaj zgoditi. Ali pač ... vem, v interesu nekaterih je, da se nič ne zgodi. Zato pa molim boga in vpijem naši raji, ne podpišite TIIP-a, ne prodajajmo svoje vode in vodnih virov, ker bomo v roku deset, dvajset let na popolnoma enaki poziciji, kot so daj ljudstva na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Korporacijam nas bodo prodali skupaj z vodo (in hrano) vred, našim največjim bogastvom, tako kot so dol prodali svoja ljudstva s svojim največjim bogastvom vred (nafto, plinom, diamanti, rudami ...). Mi imamo moč, da to ustavimo, je pa res, da nam zdaj načrtno spuščajo begunsko zaveso pred oči, da bomo slabše videli, kaj se v resnici dogaja zadaj.
|