ronja
|
na pravu recimo ne more nekdo napisati take diplomske, da mesece spremlja obnašanje mravlje ali pa rast krompirja........je tam naloga bolj ko ne v celoti teoretična in nekaj čisto novega si tudi ne more zmisliti vsak bodoči pravnik.......večinoma zgolj prepisuje iz različnih virov..... V bistvu ni, da se ne da. Recimo v ZDA so na ta način pomilostili kar precej ljudi, ki so bili po krivem zaprti. Ker si jih je vzel nekdo za diplomsko nalogo in pregledal, kako je potekal postopek in pri nekaterih so dokazali recimo z DNA testi, da storilec sploh ni bil on. Ker si je nekdo vzel čas in šel še enkrat čez vse. Morajo pa najprej najt napako v postopku, če ga hočejo še 1x pripeljat pred sodišče, zato je treba met pravnika. In to delajo včasih za diplomske tam. Tako da je lahko zelo praktično in precej spremeni življenje, vsaj nekomu... Lili, mislim, da je razlika med naravoslovnimi in družboslovnimi faksi vseeno v tem, da mi moramo naredit še poskuse. Napisat moramo oboji, preštudirat literatur moramo oboji, samo da imamo mi še to zraven. Kar se mi zdi super, ker je to praksa, ki ti prav pride, da se razumemo:). Samo to pri družboslovcih ni nujno, čeprav bi bilo fajn - pri marsikaterem faksu bi se dalo zadeve združit s prakso: psihologija, sociologija, jeziki, itd... patrino, pri nas je normalno, da najprej mentor vse pregleda, vendar preden daš vezat, pogleda še komisija, da pripombe, ti jih popraviš, potem šele greš naprej. Se pa navadno tu zelo mudi, ker imaš že rok za zagovor in takrat delaš ko budala. Pri nas ni mentor v vlogi podpore na zagovoru - tam si sam proti komisiji, če se tako izrazim:D. In je prav tako, saj moraš vedet, kaj zagovarjaš in zakaj in kako - v tem je smisel diplome. Rozilu, hvala da si se oglasila, sem mislila, da sme že čisto za luno:D. Ker pri nas je to res praksa. No, jaz si tudi na našem področju, v naravoslovju, ne predstavljam česa takega (nenazadnje je študent moral opravit teren/lab - če mu kdo tekst napiše, je pa druga stvar in tudi veliko težje), verjamem pa da se v večini primerov da. A ne? Mi si to res težko predstavljamo... Midva sva zaspala na prvo uro enega predavanja, pa se je takoj prfoks zezal, da sva mela dolgo noč, pa da bova ziher prišla na naslednjo uro. prideva not, pa cel razred v krohot:D. POznali so nas po imenih, karakterjih, kdo s kom kaj... Je pa res, da so tudi pri nas včasih pozabljivi, pa malo pozabijo, kaj si odkril in moraš potem že pri njem parkrat to zagovarjat, tako da je prav fajn trening:). Meni je najbolj fascinantno to, kako si ti ljudje upajo iti na zagovor... Jap, se strinjam. .da ni boljšega načina za učenje, da se je ogromno naučil iz različnih področij, da je tudi na tem področju ogromno pridobil..... Ja, to čisto verjamem,njegov motiv mi je jasen. V bistvu dobro plačana služba, kjer se ves čas učiš - kaj češ lepšega:). Samo... druga stran mi ni jasna. Kot je rozilu rekla - že ko vse sam narediš, pa si 1000_x_ pretehtal, zakaj si kaj naredil, pa točno veš, kje maš kako pomankljivost in si znaš vse argumentirat... te še vedno panika grabi pred zagovorom. Si ne predstavljam it tja, pa da ne vem, kaj piše na strani tok pa tok... Patrino, pri velikih faksih imajo mentorji verjetno toliko ljudi, da se jih sploh ne spomnijo. Ne spomnijo se jih iz predavanj, ker jih je preveč in ne spomnijo se niti svojih diplomirancev (kar je malo mimo, ampak je verjetno res). Po drugi strani pa mi ni jasno, kako lahko gre nek " pravi" študent zagovarjat diplomo, ki mu jo je nekdo drug napisal in zmetal skupaj. Meni je najbolj nedoumljivo, da imajo ljudje to jajca naredit. Ker mene bi bila groza... Če pa noben ne pozna človeka na videz, pa verjetno nima veze. Pri študiju na daljavo, itak vse pošiljajo po emailu in nimaš pojma, s kom si pošiljaš oz. kako ta izgleda. Ker da primerjam svoj vložek v izobrazbo in njegov, enostavno ni primerjave. Na koncu pa ima enako stopnjo izobrazbe in mečejo oba v isti koš. Problem je, da so profesorji na pomorski in podobnih faksih prepričani, da to ni res, da ljudje že ločijo, kaj je dober faks in kaj ni. Ampak na papirju je vse isto. Zato oni svoje študente spuščajo naprej, ker se jim zsmilijo, kaj če zdaj matrat tega reveža, itd... Za pomorsko to žal vem od zelo blizu, saj sem se z dotičnimi profesorji parkrat sporekla na to temo;). Meni se zdi namreč malo brezveze to. Sem bila pa presenečena na Filofaksu, kjer je imela bodoča diplomantka iz tujega jezika v Power point predstavitvi slovnične napake (v jeziku, iz katerega je diplomirala). Profesorica jo je opozorila na to, vrgla pa je ni, vendar je bilo meni čudno to, da se je to zdelo vsem njenim kolegom in tudi njej skoraj nezaslišano, da jo je tako zelo zafrkavala, ker ji je pač to naprej vrgla... Meni se ni zdelo,d a bi jo zafrkavala... Mi je nekak logično, da bi bila predstavitev slovnično brezhibna... Če imaš pa zagretega mentorja, ki se poglobi v vsebino diplomske, potem dvomim, da pride kak lažnivi študent skozi, sam dvomim, da si zahtevne mentorje že v osnovi izbirajo. Res je. Si ne predstavljam tega pri mojem mentroju za diplomo - samo tja ni noben hotel, tudi če ni hotel goljufat:D. Meni ni žal:). Pri nas ne vem, ali so kake kvote kje. Sama sem šla do najbolj zajebanega mentorja, ker me je zanimala tema. Še enkrat bi naredila čisto isto:). .ob tem, da v javni upravi takoj dobiš višjo plačo, če imaš papir Lili, to preverjeno ni tako. Dobiš plačo za delo, ki ga delaš. Če delo ne zahteva večje izobrazbe, potem zanjo nisi plačan. Vsaj v naravoslovju je tako, lahko trdim za vsaj eno fakulteto in par inštitutov in povsod je tako. Ne vem pa zakaj, smo pa morali diplomo dodatno plačati... Mi nismo. Plačaš samo, če zamudiš čas, ki ga imaš na voljo za diplomiranje. Če vlečeš študij, potem se po novem plačujejo tudi izpiti in diploma, kar zelooooo pozdravljam in se mi zdi edino prav. Edino vezat si moral dat zadevo na svoje stroške in to niti ni zanemarljiva vsota. Ampak to je pač cena tiska, nima veze s fakulteto. Zanimivo: potrudijo se bolj pri nas, plačate pa pri vas.
< Sporočilo je popravil ronja -- 13.4.2015 11:41:56 >