patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: rozilu IZVIRNO SPOROČILO: patrino Tole, kar sem poboldala pa nekako ne vem če je čisto tako ali pa si ti diplomirala na nekoliko drugačen način kot jaz in vsi, kar jih poznam.. Vsak absolvent oz. bodoči diplomant ima ob pisanju diplome mentorja oz. še somentorja zraven, če je diploma tako zastavljena. Preden diploma ni pregledana, lektorirana, sto in enkrat prebrana, popravljena itd. tu zraven ni nobene komisije. Ko ti diplomsko oddaš in ko gre skozi vsa formalna kolesja, se šele določi datum zagovora in komisija , ki bo pri zagovoru, ki te bo poleg mentorja tam imela čez. Na diplomi naj bi te v bistvu ob predstavitvi največ spraševala komisija, ki tega ne more, če diplome ne prebere, mentor je tu bolj v vlogi tvoje podpore saj nekako jamči, da je diploma narejena in zastavljena tako kot je treba. Točno tako je, kot je ronja napisala (na BF). Specifika je zaradi tega, ker komisijo že precej naprej "predlaga" mentor - ponavadi profesorje iz sorodnega področja - da ne bo molekularni biolog bral ekološke diplome, ker skorajda ne bo niti metodologije razumel (ki je po mojem mnenju pri diplomah prve stopnje ključna stvar)... Verjamem pa da je to na kakih drugih faksih malo lažje, zgodovinar je zgodovinar (in uporablja isto metodologijo, pa naj raziskuje srednji vek ali renesanso , če pa uporablja drugo metodologijo, je pa verjetno že arheolog :). In pol letaš h članom komisije, ki dejansko preberejo diplomo in podajo že vnaprej pripombe, ki jih moraš upoštevat preden oddaš končno verzijo/vežeš/zagovarjaš. IZVIRNO SPOROČILO: patrino Tole plačevanje in ponarejanje diplom mi je resnično neverjetno. Res ne kapiram, kako lahko nekdo namesto enega zvozi celo diplomsko z zagovorom vred. S tem mislim, kako da ga ne potuhta mentor, h kateremu hodi na konzultacije, kako ga ne opazijo v referatu . Ali so ti prevaranti tam prijavljeni namesto študenta ali kako to funkcionira. Študij ni kravja štala. Tam moraš že ob vpisu prinesti precej dokumentov, fotografijo za študensko izkaznico, itd. Pri spravljanju diplome skupaj imaš konzultacije z mentorjem v živo in ne le preko meila, na zagovor tudi ne moreš priti kar tako če ti nekdo drug sestavi diplomsko , tebi pa se o tem še sanja ne. Ne vem ali sem jaz res tako naivna ali pa je zadeva s temi plačanimi in prekopiranimi diplomami precej prenapihnjena. Če takole gledaš- tak prevarant bi moral podkupiti pol referata, nekaj profesorjev, dekana itd. No, jaz si tudi na našem področju, v naravoslovju, ne predstavljam česa takega (nenazadnje je študent moral opravit teren/lab - če mu kdo tekst napiše, je pa druga stvar in tudi veliko težje), verjamem pa da se v večini primerov da. Tudi če je neka inženirska stvar - nenazadnje se spomnim, ko se je moj ne-mož "pritoževal", da se ga mentor niti ne spomni, ko pride k njemu. Diplomo je nardil sam, mu prinesu pokazat 2x in pol zagovarjal... računalništvo pač, kjer po mojem vsak študent ve več kot vsi profesorji... Tako da ne vem kaj ti tukaj ni jasno patrino - na večjih faksih: kdo bi pa moral poznati študenta (razen mentorja)? Mentorju pač pošlje dipl., on pogleda, se malo pogovorita... praktično je lahko z minimalnimi stiki. Meni je najbolj fascinantno to, kako si ti ljudje upajo iti na zagovor... Ne razumem/odobravam laganja (npr. tega, da se izdajaš za diplomiranca, čeprav to nisi), ampak to je direkt laganje v faco komisiji (sumim, da v takih primerih folk ne vabi še kolegov in družine na zagovore?!?!). Sej če je neko bluzenje (citiranje virov na neko temo) si pač prebereš in mogoče kaj o tem veš... samo mene bi pobralo... že tako, ko sem naredila vse svoje delo na terenu/v labu/za računalnikom, me je panika, kaj pa če... Če bi hotla zagovarjat kupljeno diplomo, bi mi pa skrajšalo življenje za par let . No, upam da tudi tiste, ki so to naredili, grize vest... (čeprav nekako sumim, da ne ) Kaj mi ni jasno? Saj sem napisala. Ne pričakujem , da mora vsakega študenta poznati vsaka čistilka na faksu, vendar mi ni jasno, kako ob vsej papirologiji v zvezi z osebnimi dokumenti in podatki študenta, fotografijo itd,lahko en lažni plačanec diplomira namesto pravega ( vodenega) študenta. Po drugi strani pa mi ni jasno, kako lahko gre nek " pravi" študent zagovarjat diplomo, ki mu jo je nekdo drug napisal in zmetal skupaj. Kaj je poleg komisije nezavesten tudi mentor? Jaz sem imela toliko kolobocij v zvezi z diplomsko prav zaradi mentorja, ki se mi je sam ponudil, da je lahko moj mentor, potem pa mi že pri samih preddispozicijah ni dal dihati in sva se " morala " srečati vsaj 3x predenj sem sploh vse skupaj zares zastartala.Do konca sva se morala srečati vsaj še 2x toliko in ravno zato sem diplomirala ekspresno kolikor se je dalo ( v prvih mesecih absolventa), ker mi je šel zelo na nerve. Definitivno se me je zapomnil in jaz tudi njega, tako, da na diplomi ne bi mogla biti namesto mene ena sosedova Pepca. Zaradi tega vse tole lažno diplomiranje nekako ne morem razumeti. Saj sedaj ko berem , kako so nekateri zrinili diplomsko kar tako baj de vej, da jih mentor še povohal ni, počasi kapiram, zakaj določeni pravijo, da se da doštudirati brez vsake muke, na dohvat ruke . Tole, da imaš na določenih faksih še predenj poštimaš diplomsko sto in eno komisijo, ki ti stika po njej, pa res nisem vedela. No pri nekaterih je pa očitno še bolj smotano kot pri nas, ko je vse bolj ali manj odvisno od mentorja in njegove agilnosti. Indeksov pa mislim, da ni več.