Tikie
|
nunalie midva sva bila v Tanzaniji oz. bolj natančno na Zanzibarju.Cepili smo se proti rumeni mrzlici.Stranskih učinkov ni bilo,so nas pa oppzorili,da se lahko par dni po cepljenju pojavijo bolečine v mišicah in vročina.Pri nas na srečo čisto nič Glede antimalarikov sem se pa jaz na podlagi vsega-predvsem pa načrtovanja bejbija,odločila,da jih ne bom jedla,pol jih pa tud moj ni.Ker smo šli na otok,je tam 10krat manjša možnost za malarijo,kot na celini (pa že na celini so to full iztrebli in je v Tanzaniji cca 3% nevarnost),torej na Zanzibarju samo 0.3%.Pa tudi šli smo v sezoni,ko ni komarjev(začetek marca) in mene je res pičil en sam mini komar v 10ih dneh.Pa tudi domačini so rekli in šef hotela,da malaričnih komarjev ni.Sicer se tem zdravilom,ki so jih ponujali nam reče Malarone in sta 2vrsti.Ene ješ vsak dan,pač tiste dni,ko si tam in en dan preden greš na območje začneš,pa še 2dni potem,ko prideš.Drugi pa so tisti,ki jih vzameš 1x na teden,1teden preden greš in potem še,ko se vrneš 4tedne-vsak teden enga.So pa tile drugi baje precej bolj močni in imajo stranske učinke kot so vrtoglavica,slabost,nočne more.Pri jemanju obeh vrst se odsvetuje nosečnost vsaj pol leta,kar je bil meni glavni razlog proti,saj sem bila ravno po laparo,ko je največ možnosti,da rata.Tud,ko izpolnjuješ vprašalnik pred cepljenjem in posvetom morš tam napisat,če si slučajno noseč ali to načrtuješ v naslednjih 6ih mesecih.In so se meni takoj prižgali klikerji,pol je zdravnica tudi opozorila na to.Sem se pa seveda vseh 10dni skrbno mazala z repelentom(Ultrathon),kupjenim v lekarni prav v te tropske namene.Deet(oznaka za zaščito) mora bit večji od 30,bodi pozorna ko kupuješ.To je to. Se opravičujem za off topic. Sicer še vedno vztrajam marcu,v ponedeljek sporočim ali je to to in nam je uspelo.
|