Tamara81
|
Pozdravljene, po dolgem času, spet od mene. Če se navežem na nekatere "odprte teme" v zadnjem času. Jaz imam z ginekologinjo zelooooooo srečo - vedno si vzame čas za moja vprašanja in dileme, je res strokovnjakinja pa tudi po človeški plati... In tudi drugače imajo v Domžalah zelo dobre aparate (na moje presenečenje ob prvem porodu - precej boljše kot so npr. določeni v Ljubljanski porodnišnici). Morfologije sicer še nisem imela. Kar se "nosečniških" težav tiče - k sreči jih, razen utrujenosti in prebave v bistvu nimam :) Jemljem pa tudi jaz dodatke Elevit, predvsem zato, ker se težko prisilim, da bi jedla veliko zelenjave (vem sicer, da nikoli dodatki ne morejo tega nadomestiti...), v nobeni nosečnosti tudi nisem imela težav s slabokrvnostjo ali čem podobnim. Je pa tudi res, da sem v takem fohu, da načeloma določenim (znanstvenim) raziskavam zaupam. Kar se nakupa vozička in opreme tiče - po dveh otrocih še ne čutim potrebe (niti sedaj še nimam časa), da bi to morala čim prej storiti oz. da bi kaj sploh še potrebovala (no, razen prsne črpalke in flaške za kateri dve ne vem, kje sta se (morda ob selitvi) "izgubili"). Kar se vozička tiče - midva sva pred cca. 6-imi leti preko bolhe (ravno zaradi visokih cen nove tovrstne opreme in ker sva mnenja, da se te stvari ne uničijo kar tako ter nima predsodkov prosti temu, da najin otrok (ali midva) uporablja stvari "iz druge roke" - kar je nenazadnje tudi prijazno do okolja:) kupila rabljen voziček Bugaboo Cameleon (https://www.google.si/search?q=bugaboo+cameleon&espv=2&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=p14UVZSvI5GS7AbhkYDwDA&ved=0CDcQsAQ), ker se nama je zdel praktičen (lahek, uporaben...) in sta imela z njim dobre izkušnje tudi dobra prijatelja. Pred tem je bil uporabljen na enem otroku, midva sva sedaj v njem vozila 2 hčerki in bo brez težav zmogel še najinega 3. otročka. Kar sva dokupila je bila le ena zračnica, morda bova sedaj še dežno prevleko, ker se nam je strgala. Z vozičkom sem jaz zelo zadovoljna - zdi se mi praktičen, lahek in uporaben na različnih površinah (tako asfalt in makadam, kot tudi gozd in sneg), košara je precej velika, mož pa je imel včasih pomisleke nad najino izbiro - zaradi manjših koles - če ne bi bilo bolje, da bi vzela kakšnega, ki ima vsa 4 kolesa napihljiva in velika (npr. Mutsy), motilo pa ga je tudi, da je sedež "fiksen" oz. se športnega dela ne da poravnat. Nekaj kolegov ima trikolesnika Quinija in so z njim zadovoljni - športni del se poravna, vsa kolesa so napihljiva, je malce težji od najinega in se ne zloži tako lepo, meni pa trikolesnik ni všeč, ker imaš precej problemov (oz. moraš pazit) ko greš na ali s pločnika ipd. Če imate možnost predlagam, da voziček, ki ste si ga ogledali (oz. vam je všeč) sprobate pri kakšnem kolegu "v praksi". Glede plenic - mi smo imeli tako Tosamine kot tudi druge (Hofer ipd. variante) in so vse zdržali 2 otroka, so pa Tosamine po 5-ih letih načeloma res videti bolje. Kar se tiče varstva - v bistvu imamo kar srečo, ker večinoma res vrtci sprejemajo predvsem septembra, tako da se da z "dopusti poštukat". Bodo pa (izgleda) te generacije spet dokaj "bogate", tako da se zna zgoditi, da kdo "v prvo" ne dobi vrtca. Tudi mi ga prvo leto za najstarejšo hčerko nismo dobili in smo jo imeli leto in pol v privat varstvu (tudi to ima svoje prednosti:), plačevali smo ga pa približno toliko kot potem vrtec, ko je bila vanj sprejeta, s tem, da smo bili takrat (ko ni bila sprejeta) še upravičeni do občinske subvencije (pozanimajte se - nekatere občine jo nudijo otrokom, ki so bili v vrtcu zavrnjeni), tako da smo bili v bistvu "na boljšem". Je pa res, da smo bili vedno v visokih razredih (ker smo varčevali za hišo). Ja, načeloma se potem vsi dohodki delijo z večjim številom oseb (tudi mi upamo na izboljšanje položaja z novim članom), ni pa vedno nujno, da "padeš" v nižji razred. Kar se pa CSD-ja tiče - iz zakona o vrtcih (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?sop=1996-01-0569 - mislim da v 20. členu) izhaja, da imajo otroci, ki imajo priporočilo CSD-ja prednost pri sprejemu. Pri tem pa CSD (vem iz prakse, ker sem nekaj časa delala tam) poleg finančnega položaja upošteva tudi ostale okoliščine kot npr. to, da je za otrokov razvoj (in njegovo korist) bolje (žal), da je v vrtcu, kot da bi bil doma. Zato ni presenetljivo, da te matere (in očete) lahko videvate... K sreči je vsaj takrat za otroka poskrbljeno (za varnost, prehrano ipd.). Pa ne bi šla v detajle. Če je morda katera že poskušala na VSD pridobiti to "prepustnico" CSD-ja je verjetno (upam) ugotovila, da tega ne dobite kar tako... Želim vam, da vas tiste, ki jih imate, težave čim prej zapustijo, vsem pa, da bi lahko uživale v tem obdobju, da bi otročki pridno rasli in da bi uspele udejanjiti porodne načrte, ko pride čas :) Boste porodni načrt napisale? Katera razmišlja, da bi šla rodit npr. v Avstrijo? Kolegica je imela s tem zelo dobre izkušnje.
|