RH82
|
Se oglašam po zelo dolgem času. Niti ni bilo časa med poletnimi meseci, ko sva že zjutraj mahnila na sprehod. Zvečer pa ni bilo prave energije. Zdaj sem že 6 tednov v službi in je bil naš mini doma z očijem, pa občasno v varstvu pri starih starših. Sem se pa spomnila na forum, ker me malo ''matra'' vrtec. Ta teden je bil prve tri dni, od tega prvi dan 1,5 ure (20 min brez mene), drugi dan sva bila skupaj pri zajtrku in kosilu, vmes je bil sam, tretji dan sem bila z njim samo pri zajtrku in sem ga morala iskat po kosilu (ob 11ih). Je ekstra družaben in mu je fino v vrtcu. Že prvi dan je po 15 sekundah šel k vzgojiteljici, mene pa ni več videl. Pa vse mu je zanimivo, nič ni jokal, razen včeraj, ko je bil utrujen pred kosilom. Ker sem na dopustu in imam v službi ful dela, me malo moti, ker mi gre to uvajanje prepočasi. Za ponedeljek (4. dan) so mi že rekli, da še naj ne bi spal v vrtcu, mene pa skrbi, kdaj bo čas za to. Predvsem je problem, da ima moj delo popoldne in do večera in bom jaz že tako morala bolj zgodaj iz službe (če grem na bus, rabim 1 uro). Že zdaj tako hodim v službo še preden začnejo teči ure in moram paziti, da jih imam dovolj konec meseca. Bi ga pa morala navaditi, da bo v vrtcu nekje do 16.30 lahko vsak dan. Prihajal bo pa okrog 8.15 na zajtrk. Koliko časa so vaši otroci rabili za uvajanje, da so lahko ostali cel dan? Sicer pa je razvojno nekje v povprečju. Pri 11 mesecih je bil velik 79 cm in 10 kg, ima 6 zob (4 zgoraj, 2 spodaj), sedi, plazi se po vseh 4, stoji ob opori, skače in pleza na kavč, zna sam dol, vstane iz stola na mizo , spi občasno celo noč, se pa večinoma 1x zbudi za flaško. Spat hodi okrog 19.30 in spi nekje do 5-6 zjutraj, popije mleko in potegne še za 2-3 ure. Čez dan potem je gosto hrano (kruh, sadje, zelenjavo, meso, krompir, riž itd). Za večerjo je obvezno kaša z mlekom, če utegnem, mu sicer naredim gres, drugače pa kar instant. Je pa začel zadnje dni ven pljuvat, ko je sit (prej je zaprl usta, ko je bilo dovolj). Občasno dobi kak piškot, če je kriza, da mu je kaj premalo. Uživa zunaj, čeprav sem zdaj manj zunaj, ko delam. Greva pa ob vikendih pogosto že navsezgodaj na dolg sprehod in ponavadi ves čas vriska. Govori še ne, nekaj časa je bila mama aktualna, ko sem šla v službo, je to pozabil. Ima pa trenutno razne zloge, ampak nič s pomenom (ali pa jaz ne vem za to). Vse je bolj ''a''. Na noge se je postavil en teden pred 8. meseci, pri točno 8. mesecih pa je že hodil ob pohištvu. Sem kar pričakovala, da bo shodil pred vrtcem, ampak ni. Je pa močen v nogah, obdela vse z oporo (dovolj je tudi stena, samo ima pogosot obe roki gor), včasih hodi s stolom po stanovanju, pleza čez ovire. Da bi se pa spustil in stal brez opore, pa ni šanse. Naredi nekaj korakov, če me drži za prste, ampak se hitro spusti v objem naprej. Očitno še rabi čas. Se pa rad gujsa, greva pogosto mimo igrišča, pa ga vedno posadim na gugalncio za par minut. Zdaj ko je bil 3 dni v vrtcu, ima malo porušen sistem. Se je zjutraj zbujal okrog 7.30, pa potem poln vtisov doma zaspal okrog 11.45 in spal vse tri dni po 3 ure. Tako je popoldne en obrok prespal. Prej je jedel na pribl. 3 ure, mleko ponoči, ko se zbudi, pa potem ob 9ih sadje ali kruh, ob 13ih kosilo, 16ih spet sadje, pa večerja ob 19.15. Zdaj je pa imel zajtrk v vrtcu 8.15, kosilo 10.30, vmes pa v vrtcu sadno malico, ki je ni jedel. Verjetno je bil še sit. Ima pa problem, da predvsem sadja ne da sam v usta. Kruh, piškot ali grisin drži in gloda brez težav, sadje pa velikrat kar pljune ali vrže stran, ne da bi dal v usta. Grize pa banano, če mu jo držim. Se mi zdi, da s temi 6 zobi ne more dobro grizti jabolka, jaz mu ga doma na grobo naribam in to potem je tiste večje koščke. V vrtcu je za zdaj najmlajši, so pa vsi 2014 letniki. Ga je hecno gledati med otroci, ki že hodijo in govorijo nekaj besed, on pa samo gleda in se plazi okrog. Je pa pogumen, nič ni jokal in se kar upa v družbo. Opazuje te ta velike, kaj delajo, samo oponaša jih pa še ne. Upam, da bo kmalu lahko dalj v vrtcu, sploh ker nima težav. Se mu vidi, da mu je zanimivo. V petek mi je iz gardorbe 2x ušel do igralnice, še preden sem vzela vse stvari iz omarice. Če ima katera kakšno mnenje o tem, koliko lahko ''silim'', da bi že spal v vrtcu, prosim za nasvet. Lep vikend.
|