patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: patrino Nekako si ne predstavljam, da bi se vzg. ravno hvalile s tem, da pri katerem otroku tako pedagoško odpovedo, da ne vididjo drugega izhoda, kot da ga spokajo pred vrata. Po drugi strani pa mi ni jasno, če to res počnejo, kako si to upajo delati. Kot prevo, kako, da jih ni strah, da jim ne bi " kaznjenec" kar tako odlutal ven iz vrtca ali pa kam po vrtcum kot drugo, pa mi ni jasno kako se v tvojem primeru starši lahko kar mirne duše strinjate s takimi sankcijami, ko pa se resnično lahko zgodi kakšna tragedija ( otrok npr. najde odprta vrata in gre ven v svet, odluta po vrtcu in lahko v kakšnem prostoru kaj pade nanj, kam visoko zleze, kaj razbije...). Saj se niso hvalile.....le obvestile so nas, starše, česar se včasih poslužujejo.....drugače pa v našem vrtcu so bila vhodna vrata vedno zaklenjena, ko niso bili otroci zunaj....ravno iz varnostnih razlogov.....ker so otroci tudi na stranišče sami hodili in da ne bi kdo odlutal ven...... In starši smo se strinjali......se nobeden ni vmešalav v varstveno vzgojni proces vrtca.....saj mi nismo bili 8 ur tam, da bi znali "pametovati", kako morajo one deleti....... Tako da nehaj glumiti gljivo patrino...... In ne, saj vidiš da 3- mesečni šnel kurs v resnici ni dovolj. Če bi bil dovolj, potem v Avstriji in npr. pri vas, kjer praviš da imate tudi veliko takih šnel kurskih vzgojiteljic,ne bi zganjale take neumnosti in nepedagoške ukrepe. Meni se to ne zdijo nepedagoški ukrepi.....ker vrtec poleg tega, da izobražuje (to je itak bolj mali procent) ima tudi funkcijo varstva in vzgoje....... Ženske očitno ne znajo zadevo izvesti tako kot sem prej opisala. Ob spontani pomoči ostalih otrok in ob izkoriščanju vsakdanjih situacij, brez grdih, zastarelih in neprimernih metod. In če pedagoški delavec ob tem, da postavlja otroka, ki se ne obnaša po reklcih pred vrata in ga kako drugače izolira, ne občuti niti malo strahu, moralnega mačka ali krivde-no potem mu pa poleg izobrazbe manjka tudi kar nekaj čuta - človeškega in pedagoškega. Patrino, spet malipuliraš.....drugače sem te pa že vsaj dva krat vprašala po konkretnih predlogih......ker si očitno pedagoško strokovno zelo podkavana, bi jih morala izstreliti kot iz topa.....pa nisi......tupiš le eno in isto melodramatično noto...... In jaz sem sti že vsaj dvakrat konkretno povedala, kaj bi lahko ženska naredila v tem primeru ( govorim za avtoričin primer). Oz. kaj bi naredila jaz, če bi bila tam. Ponovim? Ok. No, lahko bi vzela koga od staršev ( mamico, očka)tega neubogljivega otroka s seboj na sprehod, da bi na licu mesta videla, kaj on počne. Lahko bi se ( če se še ni) s starši pogovorila konkretno ob prisotnosti ravnatelja ali psihologinje, lahko bi fantka zmotivirala s tem, da bi mu rekla, da naj on vodi njo lepo čez cesto, ker je njo pač malo strah ( otroci ful padajo na to), lahko bi ga za sprejemljivo obnašanje nagradila s pohvalo itd. oz. ga spodbudila z obljubo, da bodo ob vrnitvi nazaj delali to in to, če bo šel čez cesto itd. tako kot je treba, ....in končno bi lahko pokleknila k njemu, ga pogledala v očke in mu lepo vse razložila zakaj njegovo tekanje okrog ni vredu ( da se ona boji zanj, da se lahko zaradi njega še kdo drug poškoduje, da naj pove, zakaj dela te neumnosti in ne hodi lepo, da toliko stari fantje pač niso več dojenčki...)To slednje vsaj pri mojih zelo potegne. Odkrit pogovor, kjer otrok res vidi tvojo stisko in očesni kontakt vedno naredita svoje. Če pa je otrok na drugi strani vrat ali celo v drugi igralnici, se pa oči zelo težko srečajo. Nehaj glumit gljivo?? Od kje ti to?
< Sporočilo je popravil patrino -- 29.6.2014 9:25:04 >