ronja -> RE: Nesreča na avtocesti (14.6.2014 0:58:36)
|
8,38€ x 2 odrasla = 16,76€. Ja, samo napisala si pa 16,4 - nad tem se je lulu čudila[sm=smiley36.gif] 20€ je bencin + kaj še vse? Dizel. In z njim pridemo tja, kamor pač hočemo. Drugega ne rabimo, ker pridemo do konca s tem. Če misliš pa registracijo itd... pa bi imeli avto ne glede na to, a gremo do dedija z njim ali pa ne, tako da to je stalni strošek. Ko pogledaš dejanske stroške prevoza med dvema lokacijama, ki nista ravno ob postajah železnice ali avtobusa, še bolj pa, če upoštevaš še daljši čas potovanja, se, na žalost, računica praviloma obrne v korist lastnega prevoza. Sploh na daljše razdalje in ob polnem avtu. Res je. Pa mi živimo v Lj. in ne nekje bogu iza nogu... In se mi vseeno ne splača v mesto z busom (groza!) Grem, če sem sama vedno z biciklom, če smo s tamalimi pa tudi večinoma, preden Stanči začne iz ušes pihat;). Vendar se bus ne splača. Ker nas avto vedno pride manj kot 4,8 €, kar je minimum, če vzamem samo otroke s sabo (če gre še lubi pa še 2,4 zraven). NIti pod razno ne porabimo toliko z avtom za tistih par km. Bicikel je super, vendar je pozimi s tamalimi to malo nevaren šport in se ne grem. Pozimi, sploh če je sneg, kolesarske niso splužene, folk te ne pričakuje in manj se vidi... ni šans, da grem takrat s prikolico po cesti in s tamalo na kolesu zraven (sama, ja, valjda, kolo je še vedno najboljše, ampak s tamalimi pa ne). Prej, ko smo živeli tako, da sem lahko šla povsod z biciklom po kolesarskih ali peš, sem šla. Zdaj pa ko bi morali po prometni cesti, je pa odvisno od vremena oz. pogojev. Stanči, meni je vlak bolj komot kot avto, tamali pa obožujejo buse, tako da mi je javni prevoz všeč. Meni jih je zelo zoprno tlačit v sedeže in zategovat in po možnosti ti potem vsaj kakšen zaspi in se zbudi totalno naspan in ne gre spat do 2h ponoči... Na vlaku je pa super. Zato grem povsod rajši drugače - lubi me zeza, kako hudiča grem rajši peš par km kot pa z avtom. Ampak mi je lažje in kamor lahko, grem peš ali z biciklom in imam rada javni prevoz. Vendar dokler je to toliko dražje, pač ne grem. Avto bomo v vsakem primeru imeli, ker je treba že vsake toliko na urgenco in za take primere je avto fajn (sem zadnjič vlačila vse tri brez avta na urgenco in ne, ni fajn, predvsem za tistega, zaradi katerega greš). In ker se do dedija drugače praktično ne da in ker lubi do službe nima nobene povezave. Tako da en avto bomo v vsakem primeru imeli, zato se vsi tisti tvoji stroški ne štejejo v vsako vožnjo, ker so enkratni strošek, ki bi bil ne glede na tisto vožnjo. Pa še vedno se ne splača, celo če vse šteješ. Soseda sta kupila avto po nekaj letih življenja v centru LJ., ko sta dobila še 2. otroka, ker sta ugotovila, da je javni prevoz žal predrag in da se jima potem že bolj splača avto... Sta pa precej preračunala vse skup in jima bolj verjamem glede matematike kot tvoji;). Torej če parafraziram: če avto že imaš, je javni prevoz vsekakor dražji. Če ga nimaš, se nekaterim mogoče bolj splača bit brez avta, če imaš povezave, seveda, vendar razlika ni prav velika, vsaj tako sta zračunala soseda (nimajo pa nekega hudega avta), njima se zdaj bolj splača. Je pa verjetno odvisno koliko se voziš in kam. Mi smo veliko okoli in bi nas vse te vožnje kar precej prišle. Mi pa na misel ne pride, da bi šla ponje v šolo in prej vrtec z avtom, čeprav je bilo tudi 4 km vsega skup. Ampak to se lepo da brez. Pomlad, obe veva, da ne moreš vozit otrok v prikolici/oz. da sami vozijo kolo v vsakem vremenu, ker je to nevarno, razložila že zgoraj in ker se res veliko vozim z biciklom vem, koliko biciklistov srečam v katerem letnem času in ne boš verjela, pozimi zelo malo in praktično nobenega otroka. Tako da ne, ne moreš sredi zime poslat otroka, ki še ne obvlada bicikla 100% v takih pogojih na bicikel in na cesto. No, jaz ga ne bom, ti pa kakor želiš;). Dva otroka pokneš v prikolico, 3. mora pa sam na bicikel;). In otroci so včasih tudi zmatrani in jim ni tako izi par km prekolesarit, sem prepričana, da v več kot 10%, sploh recimo zvečer, pa od zdravnika, če so bolni, itd... Moji taveliki zdaj v tej vročini ni glih izi kolesarit 7-8 km, kar bi morala, če bi hoteli it v center s kolesi, sploh ker tam še kaj počnemo. Pa ne živimo tako daleč. In mimogrede, tudi prikolica je strošek, pa kolo (za otroke vsake par let večje), pa čelade, pa servis koles, ključavnice, lučke, itd... Če že hočeš vse računat;). Ni primerljivo z avtom, vseeno pa nekaj nanese.
|
|
|
|