Jabček -> RE: Način ocenjevanja (28.3.2014 9:08:11)
|
Samo na hitro, sem danes malo počvekala z učiteljico prve triade, na naši šoli. Pa sem malo izkoristila trenutek, da sem jo povprašala o tem ocenjevanju itn. Menda so se oni že na začetku uvedbe 9-letke dost borili za to, da učitelj prve triade oceni otroka v 3.razredu. Ok, to je letos novost v devetletki in je menda kar velik šok za otroke. V bistvu mi je razložila takole - če gledaš ti cilj dosežen/delno dosežen/nedosežen, ti v bistvu ne vidiš tistih relanih dosežkov - otrok piše test, malo mu zmanjka pri prvi in vsaki naslednji nalogi - dejansko na ciljih je vse doseženo, ampak končna ocena pa bila 3 oziroma maksimalno 4. Zato so uvedli tudi te rožice in menda se na naši šoli kar striktno držijo teh pik in rožic. Da starš iz rožice točno razbere za kakšno oceno bi šlo, prav tako otrok. Je nek interni dogovor, ker menda je prehod na ocene res lahko stresen. Potem je pač rekla, da je odvisno od otroka - da marsikomu že prva slabša ocena pomeni streznitev. Kakorkoli, pa se ji tretji razred ne zdi še toliko stresen za otroka, kot četrti. Dejansko je rekla, da OK, v tretjem otroc sicer malo hitreje jemljejo snov, pa še vseeno je neskončno ponovitev, recimo pri okolju ponavljajo in ponavljajo eno snov, da jo res znajo. Nakar v četrtem pride dodatni predmet in teh ponavljan tudi ni več - in tu se potem dejansko odraža otrokova doraslost temu, da je treba enostavno delati doma. Kar si je prej vse zapomnil preko ponavljanja v šoli, tega v četrtem razredu ni več in se že mora vsaj nekaj naučit doma. Pa še to je rekla, da je opazen preskok september (ko so četrošolci še vsi kužavi [sm=smiley36.gif] in otročji) na oktober, ko kar na 1x izgubijo to otroškost in dejansko začnejo resno delat. Za marsikatere šole je še potem uvedba tujega jezika v 4.razredu - naši imajo to HB (kot testna šola) že od prvega razreda dalje. Potem sva še navrgli malo temo na decembrske otroke - menda je tu tista doraslost pri decembrčkih dostikrat ozadje domača vzgoja. In sama pravi, da se ji je večkrat zgodilo, da je imela raztresenega in čustveno nedozorelega januarčka, kot pa decembrčka, ker menda starši zavedno decembrčke bolj pripravimo na to, ker se dejansko o tem pozanimamo, se doma pogovarjamo, so otrokom jasne te zadolžitve in menda dosti bolj odraslo odreagirajo na situacijo, ki jih doleti (torej domače učenje, zadolžitve itn). Tako da pravi, da ima same pozitivne izkušnje z otrocmi rojenimi konec leta.
|
|
|
|