Anonimen -> RE: Davek na nepremičnine (17.2.2014 23:50:27)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin IZVIRNO SPOROČILO: RIJA* torej zadeva je taka: v nepremičnini, kjer živiš, je davek 0, 15 %----v tisti ko pa ne, pa 0,5 odstotka. če se eden od njiju prijavi v garsonjero, bo v dvosobnesm stanovanju en plačal 0,15 % en pa 0,50 procenta. V garsonjeri enako. jaz menim, da se to ne splača, ker je verjetno vrednost dvosobnega stanovanja višja od garsonjere....no, ali pa tudi ne [sm=smiley36.gif] nikoli ne veš po teh izračunih... nižjo stopnjo bi plačala samo v primeru, da je vsak lastnik ene nepremičnine v celoti in ima tam tudi prijavljeno stalno bivališče. jaz sem ravno danes prejela izračune tega davka in je kar fajn opisano....in jaz sem zadovoljna s temi izračuni[sm=smiley36.gif] kolikor sem izvedela: ce se vsak prijavi v eni nepremicnini in z drugim solastnikom sklene sluznostno pogodbo za del stanovanja, ki je v njegovi lasti se zadeva razresi - tako bi oce razpolagal s celim stanovanjem in mama s celim... je davek na obe nepremicnini kot bi bil lastnik v celoti. Vecji davek izhaja iz domneve, da je polovica stanovanja nenaseljena, kar pa, ce je sklenjena sluznostna ogodba ne drzi, saj eden razpolaga s celo nepremicnino. Je pa zadeva za preveriti. Ne zdi se mi prav, da bomo imeli lazne - ne ziviva vec skupaj pare, je pa nepremicninski davek izjemna neumnoest, taksen kot je. Najbolj ne prav se mi zdi, da bodo tisti, ki bodo imeli dovolj znanja ali denarja, da placajo svetovalca dobro odnesli, drugi pa ne, ker ne bodo vedeli kako se obrniti. Osebne sluznosti solastniku ne mores dati oz. ce slucajno lahko, to ne velja za namen nizanja davcne stopnje ... lahko pa en podari drugemu polpvico garsoniere in obratno za stanovanje, potem pa vsak prijavi stalni naslov tam kjer ima 100% delez.
|
|
|
|