ronja
|
dayya, pri holesterolu je treba pazit na trigliceride, ne samo na živila bogata s holesterolom. Jajca so dolgo preganjali, zdaj jih pa ne več. Mleko ni tak problem, sploh če je nemastno. Problem je meso in kupljene sladkarije, tudi navadne margarine zvišujejo holesterol. Če je problem holesterol, boš veliiiiko več naredila, če boš omejila meso na 1x na teden kot pa če mu omejuješ mleko in jajca, saj sploh mleko bolj rabi zaradi kalcija (ja, ga lahko dobi drugje, ampak veliko lažje nadomesti beljakovine iz mesa kot vse, kar ima mleko). Pa vse začni kuhat na olivnem olju. Pa čim večkrat vključi v prehrano ovsene kosmiče, ti dokazano znižujejo holesterol in iz njih se da marsikaj skuhat. Če jih skuhaš na mleku in z banano so prav dobri:). Če bi to povedala takoj na začetku ... Izogibajte se margarini, majonezi, rumenjakom, koži na perutninskem mesu, predelanem mesu (klobase, salame) - pršut in npr. kuhano šunko se lahko je. Mal poguglaj, dobiš ogromno na to temo. Sploh pa ni problematična hrana živalskega izvora, ampak nasičene maščobe in transmaščobe. Podpis. Veliiiko več narediš z malo manj mesa in izogibanjem par res slabim rečem (med drugim margarini) kot pa s tem, da otroku odvzameš mlečne proizvode. Ok, sira ne natreseš veliko na njegov krožnik, ampak ni pa treba vsega tega črtat. Rajši manjkrat meso, je veliko manj zdravo. Veganske jedi za zajtrk in večerjo: Arašidovo maslo je rastlinskega izvora in ga imajo naši zelo radi, razni kruhki so itak rastlinski. Za večerjo lahko narediš jabolčne žličnike (pač žličniki brez jajc - samo moka in voda) - skuhaš in daš v podušena jabolka (na olju ali margarini z malo sladkorja ali javorjevega sirupa. Bučni in sončnični namaz sta tudi dobra, pa seveda med in marmelada. Poletna s kompotom. Smoothiji. Slani in sladki mafini mini zelenjavne pice pita kruhki, nadevani z zelenjavo sendvič z zelenjavo puding na kokosovem mleku tortilje z guacamole omakco, paradižnikovo omakco, fižolovim pirejem in zelenjavo - to je lahko tudi za večerjo raznorazne juhe in enolončnice - čapatiji in raznorazne omakce gor Mi brez mleka in jogurta umremo od lakote Enako. Obupno, ko sem morala na dieto zaradi suma na alergijo, ko se je R. še dojila, sem bila noseča z L... obup! asyka, luštno prebrat, hvala, vse besede ok Dragi otrok ,ali bi ti raje bil vegetarijanec ali mesojedec? in mu poveš kaj je eno in kaj drugo?Razložiš vse vidike:svoje in od drugih? Dilove, ne vprašam jih tako, jih pa še nikoli nisem silila jest mesa, sladkarij ali česarkoli nezdravega (ne mislim, da so vse sladkarije in meso nezdravi, samo nezdravih stvari jim nikoli ni treba niti probat). Zdrave pa morajo poizkusit (to se vedno da lepo dosešt brez prisile, mava srečo:), če jim niso všeč, jim ni treba jest. Tako da imajo izbiro. In če meni ne paše, ga dostikrat ne jem, tudi če ga naredim za ostale, itak ga doma res redko kuhamo. Dilove, moja mlajša punčka je bila zelo dolgo vegetarijanka - mesnih kašic (kjer je bilo zraven meso, zelenjava je bila itak vedno) ni marala - in je nisem silila in sem ji delala samo zelenjavne in sadne. Prva je oboževala pa glih mesne. Mali sploh ni maral kaščic, od začetka je vse v kosih in je pač pocuzal kolikor mu je ratalo, pitat se ni pustil. Tako da - ne vem, mislim, da so kar meli izbiro;). Tudi različne kuhinje probavamo, ker nam je to pač všeč in zanimivo:). Ko je naš otrok jedel "v gostih", je večkrat pohvalila, mmm, kako je dobro user posted image ...in v isti sapi, da mama tega nikoli ne skuha user posted image . Pa ne da ne bi marala, enostavno se ali ne spomnim, ali ne pride na vrsto... Stana, jaz sem ji rekla, da če ji je v šoli kaj zelo všeč, naj si v beležko napiše in mi pokaže, da si bo zapomnila, pa bom še doma kdaj skuhala. saruška, živali in rastline niso enake, vendar ne solata ne pujsek nočeta bit pojedena. Vsi bi radi preživeli in se razmnožili. Ravno tako imajo svoje hormone, samo vse skup deluje na daljši čas. dilove, med živalmi je v procesiranju bolečine in čutenju zelo veliko razlik. Žuželke ne čutijo enako kot mi, recimo. Sama sem najbolj za Indijansko varianto - smo bratje in sestre in smo hvaležni za to, da da ta žival/rastlina življenje za to, da smo mi siti. Ne mečemo hrane stran, ne vržemo celega korenčka stran, če je na začetku malo črn, itd... Da delaš spoštljivo s hrano, da ne kupiš pol kile mesa, če ima družina dovolj četrt. Smo vsejedci, pazim pa na to, da jejo tamali doma čimbolj naravno hrano, sploh pri mesu, ker je pač na vrh prehranjevalne verige in se največ strupov nakopiči. Saj ni samo on in off, obstajajo še variante vmes, volume up in down, različne frekvence... Mateyka, stare info - več kot 80% v soje je gensko spremenjene. Torej že, če praviš, da imaš isto rada rastline kot živali..bi bilo potem bolj smiselno se prehranjevati samo z rastlinami,saj se za vzrejo živali potrebuje več rastlin,kot jih bi ti pojedla? Dilove, vsekakor bi se bilo smiselno prehranjevat bolj proti vegetarianski prehrani, ne pa čisto. Da utemeljim: kaj misliš, da bolj ogroža okolje, v katerem bojo živeli naši otroci: ena kura iz Ptuja ali par litrov kokosovega mleka, ki je pripotovalo k nam iz Tajske, šlo je pa čez vsaj Nemčijo, da je prišlo do sem? Včasih je treba pogledat širšo sliko... Pa imam zelo rada kokosovo mleko, da ne bo nesporazuma. Samo se zavedam, da ne delam vedno najboljše... Če bi, bi jedli zelo siromašno hrano, sploh pozimi, ko lokalne zelenjave ni prav dosti na izbiro. in potem ti otroci gledajo to torto, bi jo jedli ampak ne smejo ker.....taksne stvari so mi malo mimo, drugace pa - jejte kar hocete dokler tega ne vsiljujete meni. Enako. Pa da se razumemo: za tamalin rd sem spekla 2 torti, da je lahko eno jedel tudi njen prijateljček, ki ima omejene beljakovine. Ampak - če to ni potrebno in je otrokom zato težje, pa ne vem, zakaj jih matrat drugje. Sama bi v tem primeru doma kuhala tako, drugje pa naj probajo ostalo, če želijo. Tako kot mi ne kupujemo fast fooda, ampak če ga kje dobijo, ga seveda lahko jejo. je pa tudi razlika v telesih: meni meso ne paše, ne maram ga preveč jest, komot bi bila vegi. Pa nisem. Zakaj? ker kadar dalj časa ne jem mesa, imam grozne probleme z železom. Lahko bi ves čas jemala železove tablete (za katerih predelavo gre toliko in toliko energije in onesnaženja) ali ap tu in tam pojem kaj mesnega. Človeka uvrščamo med vsejedce na podlagi zobovja in črevesja, ne na podlagi navad, ker te so zelo različne: pol Indije je vegi, vsi Eskimi pa jejo skoraj izključno mesno hrano, tako da tu ni kaj dosti za debatirat - imamo ekstreme na obeh straneh. Rastlinojedi nimajo podočnjakov, imajo daljše črevesje in razdeljen želodec itd... Mi tega nimamo, imamo črevesje nekje vmes, imamo podočnjake in meljake, ker pač jemo oboje. To ni neka znanost, ki bi se kaj dosti spreminjala od antike... Znanost še ne ve vsega, seveda ne, ampak tole pa kar stoji;). Vsekakor pa nismo narejeni za to, da bi jedli meso vsak dan. Meso v naravi bi dobili 1-2x na mesec, mogoče v najboljši sezoni lova mogoče mogoče 1x/ teden, več pa gotovo ne. Zato je zdaj tak problem, ker pač ljduje pojejo veliko več mesa (in to domačih živali, ne rib in morskih živali kot Eskimi). in da ni zgolj meso problem vseh bolezni...... Vsekakor ne! Samo oh niso tak problem pri holesterolu, o čemer je tu tekla beseda (nekoč;). lili, ne vem, mogoče ste vi meli take bogate prednike, ampak naši niso jedli mesa več kot 1x/teden v dobrih letih... azlagati dokaze tako,da se na nek način opraviči morijo živali. Tistemu,ki pa ni vseno, za živali,zdravje-lastno in od svojih otrok, pa naj pogleda malo širše naokoli sebe in sname rožnata očala. Dilove, različni smo: meni je problem ubit žuželko, večini to ni, mogoče tudi tebi ni... In ne gre za to, da bi si morala razlagat nekaj po svoje, ker bi imela rada meso - ker nisem mesni navdušenec, daleč od tega (ti lahko povejo vsi, ki me v živo poznajo). Samo pač gledam drugače, meni se zdi, da širše, ker upoštevam vse, kaj naredim slabega ali dobrega, če izberem eno ali drugo vrsto hrane. Če bi morala sama ubit žival, bi bila čisti vegi, pa železo gor al ap dol. Če bi bili moji otroci lačni ali slabokrvni, bi jo tudi ubila. Ne gre za neko sprenevedanje in to je težko včasih razložit vegijem, da nismo na različnih pozicijah nujno zato, ker bi si morali zagovarjat svojo izbiro. Ker meni je vegi prehrana bližje kot mesojeda prehrana. Danes sem Veganka in pravtako moja družina in zaradi mene/nas nihče več ne trpi. Zdaj te prosim, da ti snameš rožnata očala. Pišeš na računalnik, ki so ga sestavljali premalo plačani Kitajčki (ali kdorkolidrug)... Nosiš obleke, ki so jih delale ženske v nehumanih razmerah (ne mi rečt, da veš, da ni tako - imaš vse doma narejeno? In tudi če si sama sešiješ vse obleke -kako pa delajo blago? Sama se ne prepričujem, da sem dobra, da zaradi mene nihče ne trpi. Če vem, kako to preprečit, se potrudim, mi je pa kristalno jasno, da za pol stvari ne vem. Ukrademo čebelam med, jim damo nazaj sladkorno raztopino, gotovo slabšo kot njihov med. Vendar če tega ne bi počeli, bi jih bilo občutno manj - čebelam je čisto ok, da jih izkoriščamo, ekr tako prenašajo svoj genetski potencial veliko hitreje, ker jih razširjamo in jih je več kot bi jih bilo sicer. Itd... Poglej si kak ted talk od pollarda, zelo zanimiv:).