kalisi
|
IZVIRNO SPOROČILO: aknela123 tudi sama večkrat razmišljam kot Izabelina. Pa še nekaj - ko me kaj boli ali mi zboli otrok, vem, da lahko grem k zdravniku brez razmišljanja kaj bo pa zdaj ko nimam urejenega zdravstvenega zavarovanja - imamo zdravstveni sistem kot ga velike države lahko samo sanjajo (čeprav nas v zadnjih časih nekaj drugače prepričujejo). Mhm, bom spet govorila iz izkušenj in ne iz rekla kazala itd. Naš zdravstveni sistem velike države res lahko samo sanjajo in na srečo se jim sanje ne uresničijo. Razen, če ni bilo išljeno "veliko držav lahko samo sanja"? Npr. Nemčija in izkušnje s pediatrijo. Sistem socialnih prispevkov, torej javno zdravstvo kot ga poznamo pri nas, ti nudi precej več, kot pri nas. Prostori pediatrične klinike, na katero hodiva z hčerko, so urejeni izjemno sodobno. Ne le, da imajo v vhodni avli urejeno posebno čakalnico z igračami za najmlajše in da vsaka mamica ali oče z dojenčkom dobi svojo sobo, v kateri v miru otroka pripravi na pregled (v sobi je igralni kotiček, ogrevana mizica itd.), nato pride sestra, ki dojenčka zmeri, stehta itd., nato pride zdravnik, ki opravi ostale preglede, nato pride sestra, ki otroka cepi, če je to potrebno. Skratka, ne rabiš letat z nagim dojenčkom sem in tja od enega do drugega prostora, kot je to bilo pri pediatru v Sloveniji. Dojenčka sem morala celo slačiti na hodniku!!! Ne rečem, da je pri vseh pediatrih tako, a tam kjer smo živeli v Slo, je bil pač v bližini na voljo samo ta. V Italiji pa imam izkušno s porodnišnico, kjer je rodila moja kolegica in sem šla k njej na obisk par ur po rojstvu hčerke. Porodnišnica prav tako super sodobno opremljena. Vsaka porodnica ima svojo sobo, v kateri je navadna zakonska postelja in ne kakšna bolnišnica. Tako lahko partner kar pri njej prespi, če to želi. V vsaki sobi je kad za porod v vodi, razna viseča oprijemala, da lahko nosečnica hodi med popadki. Banjica in previjalna za dojenčka, posteljica, pritrjena k materini postelji. Seveda tudi kopalnica in wc. V skupnih prostorih pa so urejeni Tv prostor in kuhinja z jedilnico, kjer ti lahko pridejo domači kaj skuhati, če ti njihova hrana ne ustreza. Osebje pa je bilo tudi zelo prijazno. Kar hočem povedati je, da se pri nas naš zdravstveni sistem kuje v zvezde, s čimer je seveda tiste, ki razmer drugje ne poznajo, čisto lepo prepričati, kako smo oh in sploh. Le zakaj so Štajerke na veliko hodile rojevat v Avstrijo??? Menda ne zato, ker je tam slabše kot pri nas??? Tisti, ki imamo izkušnje iz drugih državah, vemo, da je precej poceni propagande. Na žalost. Pa ne rečem, da je v Italiji ali Nemčiji vse super. Ni, ampak, slovenski zdravstveni sistem je daleč od tega, kar nas pripričuje politika.
|