Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina ja dejansko je sama "kriva" oz. odgovorna, pa ne zato, ker je jezikala al pa kar že pač... ampak zato, ker si je takega nasilnega človeka izbrala in nato, ker je s takim nasilnim človekom ostala... Kako poenostavljeno in banalizirano. ne razumem tega vašega stališča, da sta za lepe stvari v zakonu odgovorna oba, ko pa pride do težav se pa odgovornost takoj prevali samo na enega... V zakonu sta dva. In vsak ima svojo lastno odgovornost - individualno. Vsekakor sta se vedno oba odgovorna za lepo v zakonu ker ce samo eden dela lepo zadeva ne funkcionira. V tem smislu sta oba odgovorna. V primeru prevare je odgovornost na tistemu, ki je porusil sistem in ni nasel drugega nacina za resevanje tezav, ki ga v zakonu pestijo, temvec je enostavno prevaral. Takrat on dela slabo in je odgovornost za "rusenje" odnosa na njemu. in potem ženska nima nič pri tem, da jo mož vara (ali obratno no, da ne bo zdej še tle problem)... tuki se pač prevaranega takoj postavi v vlogo žrtve in revčka... pa to ni (ok je na nek način res žrtev samo ni samo to) samo ima vse možnosti presekat te dogodke ali z zakonskim svetovanjem, da se ugotovi kaj DELATA narobe v zakonu, da do varanja sploh pride (pustmo tle une manijake, ki letajo za vsem) ali pa pač z ločitvijo (in potem samostojnim svetovanjem, da ugotovi kaj DELA narobe, da take partnerje sploh izbere)... Prevare se marsikdaj zgodijo ker je priloznost, ker je doma varno, lepo in dilgocasno, ker nekdo pride v krizo srednjih let in potrenuje potrditev itn... To tvoje insistiranje na nekih strokovnih terapijah je pretirano. Dva se znata zmeniti tudi drugace, zunanja pomoc je na vrsti, ce sama vec ne zmoreta. Tudi tukaj je odgovornost partnerjev ( vsakega posamicno in skupaj), da se potrudita in odkrito spregovorita o svojih custvih in odnosu. mislm, da ravno zaradi takega razmišljanja, da je samo en kriv za prevaro ali pa nasilje potem ženske ostajajo s takimi dedci, ker ne vidijo, da so tut one odgovorne za te zadeve... Obratno, prenos krivse na sebe - ce jaz ne bi bla bla me ne bi prevaral, daje opravicilo za dejanje ins e zgodba nadaljuje. Enako je zenska sama kriva, da je tepena - eden klasicnih izgovorv nasilnezev - ce me ne bi jezila, je ne bi tepel ; vidis kaj si sedaj naredila, moral sem te udariti.... Zato je ta skupna odgovornost za prevaro - veliko sranje. pa ne zdej odgovorne v smislu, da so prpalle večerjo in jih zarad tega dobile, al pa da niso dost seksale doma z možem in je šou drugam... amapk odgovorne v smislu, da se odločijo bit žrtve namesto vzet življenje v lastne roke... se čist zavedam, da js tole zdej govorim popolnoma teoretično, ker zaenkrat nikol nism bla prevarana vsaj, da bi vedla) niti me nikol noben ni udaru... Zrtva si takrat, ko sprejmes, da si sam kriv/odgovoren, ker te nekdo vara, tepe, ponizuje - tocno po tvojem receptu skupne odgovornosti.