Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja In pogosto niti ni zaželjeno, je samo moteč faktor. Ampak roko na srce -tako je bilo vedno v šoli . Vedno ni bilo mantre o ucencem prilagojenih solah, o spodbujanju nadarjenih, bolj zainteresiranih ipd... kot danes. Sama sem imela zaradi svojega načina razmišljanja precej dodatnih "preverjanj" v šoli in če ne bi slučajno vedno vsega znala (oš mi pač res ni bila težka), bi imela zaradi tega kritičnega razmišljanja lahko velike probleme v šoli. Tako mi niso nič mogli, ampak samo zato, ekr sem pač znala - kar ne pomeni, da niso probali... Moj učitelj slovenščine me je pred tablo v 5. razredu spraševal snov za 8. razred, ker sem ga razjezila s svojim pogledom na svet (ja, že takrat sem mela ta vpliv na ljudi )... Ni mi mogel nič, ker mi je bila slovenščina blizu in sem tudi za 8 razred vse znala in mi je pač moral dat 5 -je bil pa zariplo rdeč v obraz pri tem, tako da verjemi - kritično razmišljanje tudi v ex sistemu ni bilo glih nagrajevano;). Super Ronja MOra da je bil izjemno slab ucitelj, ce ucenke 5. razreda ni mogel dobiti na "neznanju", ti pa izjemno odrsla in samozavestna ucenka 5. razreda, da si mirno in umirjeno izpeljala vse to. Petea, se strinjam s tabo glede uškinega primera in sem tudi napisala, da je debilno to. MOj odgovor je bil samo frodici, kako otroku predstavit, da je to, kar ga učijo v šoli, narobe, pa da pri tem ne zbijaš avtoritete učitelju - ker se da, če ti iskreno spoštuješ učitelja in ti je jasno, od kod taka praksa. Osebno mi je izjemno tezko "tovrstne" cvetke jemati s spostovanjem. Ucitelja ne spostujem iz **** vzrokov, ne zgolj tega in iskreno, zeloo mi je tezko to prikrivati. Pridemo pa do tega, da je treba delati za ocene in ne za znanje.