tashq
|
uuu, vidim, da debata še ni zamrla....bom raje rekla "debata"... kot prvo: IZVIRNO SPOROČILO: LuLu EA se lahko samo vnaprej izbere a ne? ne. med prvo N sem bila sveto prepričana, da bom rodila naravno(šokantno, kajne?ste bile prepričane, da sem bila "zadrogiranka" še pred prvim plusom?):torej brez kakršnihkoli "pomagal", rezanja, možnost menjave položajev...dobro sem bila informirana o vsem (vsaj kakor se laik lahko informira), kaj in kje se lahko dobi.vedela sem tudi vse o sredstvih za lajšanje bolečin (vključno z akupunturo, hipnozo, samohipnozo, aromaterapijo...), tudi o carskem rezu(čeprav sem pričakovala, da ga ne bom doživela),porod v medenični/nožni vstavi(čeprav se je mala že davno postavila glavično) pa še veliko bi lahko naštela...v glavnem zanimalo me je VSE o porodu.prebrala sem tudi Ino May Gaskin(ameriška babica, ki vodi "farmo" za rojevanje-pristaš naravnega poroda) in želela sem si takega poroda, kakor bi ga ona vodila.Ronja, ti bi bil moj zgled za najboljši porod!(če odštejemo kreganje z babico ) torej, do neke točke rojevanja sem bila ZA naravni porod(brez EA). naenkrat sem pa ugotovila, da tako pač ne gre, porod se nikamor ne premakne in, ja, sem zaprosila za EA!babica prinesla papirje, ki sem jih še enkrat prebrala, čeprav sem že vse vedela(kar se je vedeti dalo) in podpisala. A pa ni bil konstantno pri meni, mi je samo vstavil kateter, vmes prišel preverit, kakšni so učinki in po porodu je prišel odstranit. EA se je dozirala sama, vsakih 15 min sem imela možnost pa še sama pritisnit na gumbek za dodaten odmerek(ali pa je bil to placebo?tudi če je bil, to verjetno vsaki porodnici, ne samo meni, veliko pomeni, v psihičnem smislu).eto, tako sem jaz prišla do EA! ker tako kritizirate tiste, ki se za lajšanje bolečin odločijo že med N, pa še tole: najprej vam citiram tole, ker vas je veliko ploskalo temu: IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana malo tolerance vam ne bi skodilo, a ne ? zdaj med drugo N sem se že odločila, da želim EA.zakaj?imam super izkušnjo in ne bi prenesla takega poroda, kot sem ga že doživela(čeprav samo pol, ali še manj).zato!imam pravico do tega, ne?da imam tako ŽELJO?seveda imam!ni pa nujno, da bo do tega prišlo in tega se zavedam!če imam na izbiro, da imam še enkrat tak porod, kot v prvo, ali pa ekspresen porod, kot ste ga nekatere doživele(če sem si prav zapomnila, npr. Ronjin drugi porod), se TAKOJ odločim za drugo možnost! toliko ste napisale, da se mi ne da citirat vsega, mi je pa nekaj stvari ostalo v glavi, s čimer se absolutno ne strinjam. ponavljate, da ima vsaka ženska možnost se sama odločit, kakšen porod želi, v isti sapi pa jo kritizirate zaradi njene izbire. ne razumem tudi tega, da mislite, da ima ženska ABSOLUTNO MOČ med porodom...od kje vam to?ženska ima lahko svoje ŽELJE, da pa se ji uresničijo, pa ni tako nujno! roko naj dvigne tiste, ki si je med prvo N zamislila, kakšen porod si želi in se ji je "načrt" uresničil do potankosti.mislim, da so redke take ženske.govorim le za prvi porod, pred drugim, tretjim smo bolj "pametne".govorim vsaj zase. hočem povedati, da četudi se ženska odloči za EA že pred porodom (ena je napisala, da se plača tudi pred porodom-ni res.), ni nujno, da jo dobi.ker ni vse v rokah porodnice!mislite, da bom jaz dobila EA zdaj v drugo,v isti sekundi ko pridem, če pridem v P s popadki na 15 min ali pa 5 min pred iztisom?sigurno, da ne, ne glede na to, da imam "papir", željo, po možnosti se še kregam z babico.nekje se konča "želja" porodnice in uveljavijo svojo "moč" babice. Frodo, mislim, da je pisala o tem, da "kar si porodnica želi in plača, tisto dobi".v idealnem svetu, ja. še malo citiranja: IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama Ja. Bolj sem mislila v smislu, da nekdo ki potrebuje ultivo, ea, dolantin s ponvijo po glavi...potrebuje tudi celofan. hvala, zame ni potrebno celofana, kar povej, kakor ti paše. ali ženska, ki za vsako in celotno M vzame škatlico nalgesinov(karikiram), potrebuje tudi vse zavito v celofan? ne razumem vas, po eni strani govorite, v celofan zavito, seveda, da ženska nima prav, ker vzame "drogo", po drugi strani pa govorite, da ima vsaka ženska pravico do izbire?kaj nismo ženske drugačne, kaj nima vsaka svojega pragu bolečine,kaj ni vsak porod drugačen?kdo ste ve(laiki, ne zdravniki), da nekoga "kregate" za izbiro?je to že za klic na CSD, ker mati ogroža svojega še nerojenega otroka?ali naj jaz kličem zaradi vas, ker je vaš otrok v nevarnosti in ga ogrožate, ker mu pustite, da pleza na igralih?saj obstaja možnost "stranskega učinka", da pade...bi vsaj blazine podložile,ampak, ne, ve namerno ogrožate svojega otroka zaradi vaše komotnosti!tukaj pa veliko karikiram, ampak vseeno, kje je meja? še to ne razumem:kako ste lahko tako selektivne, na kaj boste odgovarjale?če že teče "debata", potem se pogovarjamo pač o vsem, kar nam pade na pamet, ne?ne pa da nekatere tolčete le eno in isto, novih argumentov pa ni, oz.se potem nadaljuje z žaljenjem. dolantin:če nisem česa zgrešila, ga nobena zagovornic "naravnega poroda" ni kometirala.je potem dolantin "dovoljen" z vaše strani?izključno zato, ker ga odmerja babica, čeprav včasih celo brez vedenja porodnice?se mi pa zdi, da je (po mojem mnenju!) bolj "nevaren" kot EA! še eno moje vprašanje, ki je ostalo neodgovorjeno: IZVIRNO SPOROČILO: tashq pa še nekaj.CR se vedno dela pod anestezijo.ta tudi prehaja na otročka? nekje sem prebrala, da se lahko nujni CR naredi že v 7 min, od anestezije do zašitja, brez anestezije torej še manj. torej mamici ni treba potrpeti DOBESEDNO tistih nekaj minut bolečine, naj pa trpi DOBESEDNO ure ali celo dneve ob vaginalnem porodu?se lahko primerja nekaj minut bolečine ob CR z nekaj urami bolečine ob porodu? vprašanje za tiste, ki ste striktno proti EA, Ultivi...bi potrpele nekaj minut CR, zato da otroček ni zadrogiran ob rojstvu? v glavnem, moj point je v tem:naj se vsaka ženska odloči po svoji vset_i, kaj bo naredila v svojem življenju in nihče drug (laik, ne zdravnik!), ji naj ne govori, kaj naj dela. bi bilo bolj "fletno" tukaj, če bi vsaka samo povedala svoje MNENJE, ne pa da ga poskusi vsiliti drugemu. za moj prvi porod se mi zdi, da je bila pač najboljša izbira EA in od tega se ne premaknem. če bi me katera od vas prepričala s tehtnimi argumenti, bi brez problema priznala, tako pa ne.lahko pa še enkrat poskusite:zakaj/s čim/kako sem jaz ogrožala svojega prvega otroka z uporabo EA, glede na to, da bi se verjetno končalo s CR brez EA?
< Sporočilo je popravil tashq -- 13.11.2013 13:55:54 >
|