ronja
|
Patrino & antico.: saj v glavnem se strinjamo: porod naj bo tak, kot si ga porodnica želi v okoliščinah, v katerih pač je. Prav je, da porodnice vejo, da lahko sredstva neg. vplivajo in kaj lahko katero naredi, potem pa se vsaka sama odloča dalje. Porod je naravna stvar in če se nanj dobro pripraviš, ti ni potrebno prav nobenih olajševalnih okoliščin v obliki določenih narkotikov. Moje mnenje pač. Je pa res, da marsikatere niso pripravljene in jih bolj kot vse drugo, skrbi nekaj življenjske bolečine pri tistih dveh urah rojevanja... Lukec, brez zamere, ampak ko boš rodil, pa lahko govoriš o tem, kaj je potrebno in kaj ni. Pa preden se začneš divje branit, ti povem, da sem 3x rodila naravno brez sredstev za lajšanje bolečin. Ampak: prvič - porod ne traja 2 uri in ne, ne boli te 2 uri, ampak lahko traja vse skup par dni in ja, ves čas boli in vedno bolj boli. Če hočeš tako glavo spravit skozi tako malo luknjo, pač ne gre tako lahko. Drugič: porodna bolečina je definitivno najhujša in ni "nekaj življenjske bolečine" - na vseh skalah je na vrhu, primerjali so jo že s svačim, sama imam precej razgibano zdravstveno kartoteko in ti lahko povem, da recimo zlomljena najdebelejša kost v telesu ne boli tako fejst kot porodni popadki. Daj pojdi enkrat na brazilsko depilacijo in se potem čujemo, kako ti je kaj všeč, ok? Ker tisto ni nič v primerjavi s popadki. In traja samo 10 minut;). Tretjič: tole tvoje mnenje je zelo nedoraslo in podcenjujoče. Ženske se med porodom odločajo za svašta, ker je to zelo izredna okoliščina in bi resnično rada videla tebe, kako rojevaš in na kaj vse bi bil takrat pripravljen pristat;). Predvsem pa ob hudih bolečinah zdravniki predpisujejo raznorazna sredstva, vsa pa imajo kak vpliv. Najmanjšega ima plin, ker ga najmanj pride do otroka. Ampak tudi najmanj pomaga. In ne, zdravniki ne morejo odvzet bolečin, ne glede na svojo strokovnost, razen če ti naredijo urgentni carski rez in ti dajo anastezijo . Vendar pa to ni nekaj, kar bi bilo tako super duper za otročka, da bi to počeli kar tako. Verjetno veš, da je boljše, če se otrok rodi naravno, ker mu vagina stisne vodo iz pljuč veliko boljše kot lahko to naredi zdravnik (to je povedal zelo priznan porodničar), recimo. Pa še par drugih stvari se dogaja.Zato so iznašli EA (ne vem, kako je z ultivo, ne poznam toliko) in tu tudi pravijo, da ne čutiš bolečin, kar je lahko super. Sama sem si želela rodit naravno in sem, ampak to ne pomeni, da si morajo to vse želet in da so sicer slabe mame, češ da dajejo sebe pred otročka. Patrino, če ženska ne more v hudih bolečinah sodelovat, potem je za njenega otroka verjetno boljše, da ima sredstva za lajšanje. Vsa sredstva imajo možne komplikacije, tudi za otroka in tudi naravni porod jih ima. POznam prijateljico, ki je rekla, da je lahko veliko boljše sodelovala drugič z EA kot prvič brez EA. Sama se ne bi in nisem odločila za nobeno to reč, ker mi je všeč naravni porod in se mi zdi za moje otroke najboljše ampak zato, ker sem vedela, da bom lahko sodelovala zraven brez vsega tega. Nismo enaki. Nekateri zapaničarijo ob bolečini, pa ne zato, ker bi to hoteli, ampak ker taki so. Nekatere se zakrčijo, nekatere je strah. Zakaj jim ne bi pomagali po najboljših močeh? Se pa strinjam, da morajo vedet, kaj lahko katera reč naredi... Mimogrede: ti pri nobenem nisi dobila prav ničesar? Ne v žilo, ne plina, ne nič? Ker nekaj si pisala, da si eno reč dobila... Ki ima tudi učinke. Dolantin ni glih najbolj nedolžna reč... Se pa strinjam, da si je treba priznat, da lahko te reči neg. vplivajo na otroka. Meni dostikrat ni bilo jasno, kako lahko delajo starši kaj, kar ima lahko slabe strani za otroka. POtem sem videla, da smo različni. Meni so ene stvari lažje kot drugim - ne mislim same bolečine, imam nizek prag bolečine, jo pa znam dobro prenašat - ampak včasih kake druge reči. Rojevala sem 21 ur. Ce bi te takrat dobila v roke, bi tebe mocno skrbela zivljenjska bolecina Frodo, podpis - 3x! mnja, js sm drugače mnenje, da protibolečinske zadeve pri porodu načeloma niso nujne, pa če si v 21. stoletju al pa v svetem pismu... samo za razliko od nekaterih dopuščam možnost različnega tolerantnega praga bolečine, različnih želja posameznic itd. Podpis. Po moje bi predvsem morali izobrazit zdravnike in babice, da lahko rodiš tudi brez tega. Ker če imaš take ideje se moraš kar skregat, da te upoštevajo. Prvič bi me našopali še z umetnimi popadki, takoj ko sem prišla in sploh še niso vedeli, kaj lahko sama s svojim telesom naredili, pa so moji sami potem čisto lepo opravili delo. Takoj bi mi dali dolantin v žilo in je bilo strašno zavijanje z očmi, ko sem vse te reči zavrnila. Dajte nam možnost, da rodimo brez, dajte jim možnost, da rodijo z, če si to želijo. o tem, kako pristop in (ne-)fleksibilnost osebja in porodnice vpliva na potek poroda, o alternativnih pristopih k lajšanju/zmanjševanju porodne bolečine pa nobena niti besede - kot da to nič ne vpliva na odločitev oz. potrebo porodnice po močnejših protibolečinskih sredstvih Ouje! Da ti pustijo rojevat v tvojem položaju, kakor ti je najlažje. 3. sem skor znorela, ker mi je babica non stop težila, kako smem stat. Hudiča 2 otroka sem rodila, točno vem, kako mi paše in kako se bom odprla. Pojdi na kavico in me pusti na miru. POtem je toliko časa težila, da vsaj plin naj vzamem, sem pogledala, da ni bombe v sobi in jo poslala ponj - no, čim je stopla ven, sem se pa lahko do konca odprla in ko je prišla nazaj sem lahko lepo rodila:). Ker mi pač ni nihče najedal medtem:) Lubi je tako vedel, kaj mi paše že od prej. Najboljše mi je bilo 2., ko sem prišla v p. samo na iztis, 7 min. preden sem jo mela v rokah, sem stala na cesti pred porodnišnico. Če bi morala še kdaj, bi si želela spet tako, 3. sem morala žal že prej v p., ker mi je odtekla voda in je pač varnost otroka na prvem mestu.