ronja
|
A prisilno tiščanje matere na dopust te pa ne moti.....? Ker trije meseci so že zdaj obvezni za mater in jih nikakor ne more prenesti na očeta... lili, tisti trije meseci so zato, da se ženska pobere po porodu. Mogoče si bila ti tako superduper, da si bila po 14ih dneh kot prerojena, taka kot prej, vendar ni nujno tako. Nekatere ženske imajo zelo težke porode, nekatere so rezane, nekatere izgubijo veliko krvi... in za to se mora telo malo opomočt. Zato ti meseci niso prenosljivi. Kar se tiče bolnišk, ne poznam statistik. Kjer sem delala in moje prijateljice niso bile na bolniških. Sama sem delala vsakič dokler me niso hospitalizirali, potem mi pa niso več dovolili. Pri R. so mi spet dovolili it delat, sem šla in je bila štala. zaspanček, ne rečejo vse ženske, da bojo same vse koristile in to je to, v moji okolici takih ni veliko. Že zadnjič si napisala, da smo kao same prekrižale tisti kvadratek - to ni res. Te stvari sva urejala skup, bila sva skup na CSDju in tudi zmenila sva se prej skup. Nama se je to bolj splačalo, ker se je meni s tem služba podaljšala, njemu se pa ne bi, ker je imel že takrat za ndč. S tem zakonom bi bila 3 mesece več brezposelna, recimo in nama ni žal, da sva se tako odločila. Čisto banalen razlog. Pri prvi sva premlevala, kaj bi bilo boljše in se na koncu odločila za to varianto. Pri drugi in tretjem nisva več toliko premlevala, vseeno sva se pa skup odločala. Vsakič sem mu posebej rekla, da je komot on z njimi, kolikor si želi, če bi rad koristil starševski dopust. So pa naši zizomani bili še pri 11 mesecih kar precej prisesani, tako da bi bila recimo 9 urna odsotnost resničen problem. In ne vem, zakaj matrat oba - otroka in očeta, če lahko sama z dojenjem otroka uspavam in potolažim v 10 minutah, on bi se pa matral še pa još. Iz principa . Pa je vedno rad preživljal čas z otroki in je super oči . Stvari pač niso tako digitalne. Sama sem delala 4 ure uradno (neuradno sicer malo več), ampak me je na začetku vse res zelo tiščalo, ker so se pač na začetku še toliko dojili. 1 mesec prej pa so se še toliko več. Tega pač žal oče ne more delat, čeprav ima zelo rad otroka in čeprav se rad ukvarja z njim. Ni za 10 mesečnika dojenje nujno potrebno, jim pa velikokrat paše in če je vsem trem tako ok, ne vem zakaj bi jih silila drugače. Jaz si pa nimam kaj oddahnit, ker že imava svoje predvideno končno število otrok;). Tako da se ne bunim zase;). Ali da je velik problem organizirati delo maminemu delodajalcu, da bi bila mama doma 6 mesecev, nato 1-2 meseca delala, potem pa bi koristila preostali starševski dopust To sem že prejšnjič pisala: ja, ne bo se problem zmenit očetom, da bojo vsake toliko vzeli kak dan dopusta in tako pokoristili tisti mesec. Vendar gre takrat delat mama - in me zanima, kateri delodajalec bi bil vesel, da mu pride mama pri 6ih mesecih delat za 1 teden, ap potem pri 8ih mesecih za 14 dni, pa potem pri 9ih mesecih za 3 dni itd... Na koncu koncev bi bil mali 1 mesec manj časa doma. A enourna odsotnost ženske vsak dan z delovnega mesta pa ne moti delovnega procesa......user posted image mogoče si vsaka ženska - mati tudi ne more vzeti eno uro fraj, da gre podojit leto in več starega otroka.....pot domov ali v vrtec (da ne omenjam motenja ritma v vrtcu), dojenje, pot nazaj v službo....pri nekaterih že to znese več kot uro... Res je. Zato pa tega ne delamo in rajši koristimo pravico do krajšega delovnika. Ker imaš pač oboje pravico in ker se delodajalec lažje sprijazni, da delaš 6 ali 7 ur in te za toliko tudi plačuje, ne hodiš vmes ven in takrat, ko delaš, delaš dobro in skoncentrirano, brez motenj. To jih razumem. Se strinjam, da si trenutno širjenja pravic ne moremo privoščit. Vseeno pa mislim, da imamo še veliko rezerv, kjer mečemo denar skozi okno. In bi začela tam. Ja, a pri nas se vse prepogosto uporablja sistem - vse ali nič, torej brezkompromisno enostransko določanje pogojev močnejše strani in striktno zavračanje dobrih predlogov nasprotne oz. 'napačne' strani. Pa ne samo pri zakonodaji, ampak na praktično vseh področjih in na vseh ravneh odločanja. podpis. Tovrstno poudbo sem sama dobila, ko sem bila noseca, da si uredim bolnisko, delodajalec pa vzame "nekoga" z zavoda in za njega dobi denar. Ta z zavoda ima delovno dobo, jaz hodim v sluzbo, dobim polovico place vec, delodajalec pa subvencijo in polovico place od tega z zavoda.... Svašta!