ursonok
|
Ojla, moj telovadi na orbitreku, jaz pa delam - sem čez dan malo naredila, ker je Aurorka malo spala ... Popoldanski spanec je kar izpustila, driskica ... Pa tudi jaz sem malo zadremala, sem bila čisto fuč. Pri nas je kar konkretno vroče, imam zdaj odprto okno in vrata, da je mal prepiha, sicer bi se potila kot konj tu za računalnikom. Rabim kakšno mrzlo pijačko ... Vzdušje na forumu ja, kar v redu je. Prav blagodejno v primerjavi s poljskimi forumi, kjer se vsaj enkrat na teden skregam. Tam so forumi drugače organizirani, ne pišeš kar tako, pač enoten tekst, ampak za vsak problem ali kaj podobnega odpreš novo temo ... recimo "vnete oči", "kje kupiti ta voziček", "kako se počutite po porodu" itd itd .. In potem so seveda tudi dokaj provokativne teme ... Pa ne vem, če ravno provokativne .. Skratka, take, ki zadevajo način življenja, odnos do sveta, otrok, staršev, dojenja, vrtcev. In se seveda spričkamo. Problem pri teh Poljakih je ta, da so zelo zideologizirani, da takoj žalijo oziroma da se hočejo predstaviti kot najboljše (= ti si pa za en drek, ker pač misliš drugače). In potem smo se skregali glede tega, ali poslati otroka z dedki na morje za dva tedna ali ne (leto in pol) - valda so odnosi v družinah različni, otroci so različni, dedki so različni. Ampak ne, na forumu sta samo dve skrajni mnenji: nikakor ne otroka dati stran do sebe do 18. leta (teh je največ), ali pa - ja, zakaj pa ne, naj uživa na morju z dedki, saj oni niso kar "nekdo", ampak so del družine itd. Pa o tem, kdaj se vrniti na delo, koliko časa dojiti, ali sploh. Najhuje je pa glede zdravnikov in bolezni. Poljaki so zagledani v zdravnike, v njih vidijo bogove. Verjamejo vsem, kar jim reče zdravnik. Toliko zdravil, kolikor jih poje povprečna Poljakinja v eni nosečnosti, jaz ne pojem v celem življenju!!! Tudi cepijo vse obvezno + rota + pneumokoki, zadnja leta pa celo že proti noricam (!!!) in gripi (!!!). To je seveda vse plačljivo. In to majhne otroke. Ker jim je "tako priporočil pediater". Itak, da je priporočil, saj je medicinec, ki je na žalost sveto prepričan, da je medicina čisto zlato. No, pa še kakšno provizijo je morda dobil. Ali pa vnetje očk pri dojenčku. Napišeš, naj kapne v vneto oko malo svojega mleka. In me najprej napade neka okulistka, češ da sem zmešana, da takoj k zdravniku po kapljice. Mamica pa napiše, da si ne upa zdraviti z lastnim mlekom (?!) - in gre res po recept za antibiotične kapljice. No, in zdaj se tako zdravijo že tri tedne, vmes zamenjali troje kapljice. Učinka ni. A lastnega mleka se še vedno boji Po želji. Da ne omenjam, kakšna zdravila (na recept) dajejo svojim otrokom proti kolikam. Pa itak nič ne pomaga. Mi si tukaj pošiljamo homeopatijo ... Oni pa tam dajejo otrokom hardkor kemijo. A nič hudega, je zdravnik rekel, da lahko. Po drugi strani bi jih pa večina rada dojila do enega leta, nekatere pa celo do tretjega. Nekatere pustijo službo, da bodo doma z otroki, v vrtce jih dajo šele pri treh letih, bog ne daj kam same s starimi starši. Ok, nič ni narobe s tem, res ne. Vsak ima svojo filozofijo vzgoje. A ko pride do vprašanja zdravja in razvoja lastnik otrok, kar naenkrat ne vedo več nič, njihov materinski čut, predvsem pa zdrava pamet odpovedo na celo črti, vse je samo še zdravnik zdravnik - in če bo on rekel, da je treba otroku zliti po grlu deci šnopca, bomo pa pač šnopc pili, a ne. Skratka, dostikrat me boli glava zaradi tega, in to že zjutraj. Tako da čedalje pogosteje razmišljam, da bi se odjavila s tistih forumov, ker mi vzamejo res preveč živcev in energije ... Itak človek ne misli, da je najpametnejši, vsi imamo milijon dvomov, sploh kar se tiče otrok, en kup slabe vesti, jezni smo dostikrat sami nase, ker vemo, da bi lahko bili boljši starši, da bi bili lahko bolj potrpežljivi, da jim morda ne dajemo dovolj ljubezni, da bi morali še več in še bolj in najbolj in sploh ... Skratka, zajebano je, in o tem bi se včasih rad pogovoril, potožil tudi o kakšni svoji napaki, pa o dvomih. Ampak to se ne da, ker tam so vsi sveto prepričani v svoj prav, vsi so kao pomirjeni s svojimi odločitvami. V kar seveda ne verjamem. In s takimi se sploh ne da debatirat. Oh, sem se skašljala No, saj ni vse tako hudo, so tudi kakšne zanimive teme, kjer se ne prepiramo. Morda bi bilo bolje, da berem samo te, ostale pa ignoriram ... NIč, si grem narest nekaj za pit, potem pa še malo za knjigo ... Dansas, koliko ste se pa vi zredili, da so vas ošteli? Upam, da bo naslednji teden ok! Lethe, na forumu ne zveniš nesproščeno ... Morda pa samo ne jamraš Meni je tudi pri prvem otroku ful prijalo, da sem šla vsak dan sama za nekaj časa na sprehod ali kam v bližino na čaj/kavico ...
|