magdalenica -> RE: Januar 2014 (6.8.2013 9:53:12)
|
Ah, nehajte se hecati, da otrok ne stane [sm=smiley36.gif] Tole je okvirni pregled "obratovalnih" stroškov z otrokom za prvih 18 mesecev: - plenice - kupovala sem jih v DMu (imeli so kupone za popuste), njihov strošek pa za prvo leto in pol ocenjujem na 500-600 eur (z robčki in vso kozmetiko vred - eno trdo milo, en šampon, hladilno mazilo). - hrana - polno se je dojil 5 mesecev, potem je začel zavračati MM, jaz sem obupala in je naslednjih 10 mesecev pil Aptamil. Kupljena otroška hrana nas je potem stala okoli 300-400 eur, pa recimo, da so zraven vštete še instant žitne kašice (čist navadne, brez dodanega mleka, pridejo prav za večerje in sadne malice) in kupljene sadne kašice, ki sem jih občasno kupovala za primere hudih časov, če sva bila zunaj. - oblačila - nekaj oblačil sem dobila, vendar sem kljub temu sproti morala dokupovati manjkajoče kose (zamaknjene velikosti, pa tudi otroke se zdaj drugače oblači kot se jih je pred 10 leti). Kupiti je bilo treba zimske čevlji in toplo jakno (po rednih cenah, na začetku sezone), potem trenirka hlačke in majčke za v varstvo, spomladi vetrovko, bodije, kratke hlačke, superge za jesen ... Se mi zdi, da se zelo hitro nabere ~100 eur za posamezno sezono, čeprav se zares izogibam nakupovanju po rednih cenah, lovim popuste in razprodaje ter se precej strogo držim omejitve max. 5 eur za bodi ali majčko, 10 eur hlačke ali puloverček. - igrače - nakupovanju sva se izogibala, pa se je vseeno nabralo za ~200 eur (tricikel, knjigice, škatla duplo kock, malenkost tu, malenkost tam). - pralni prašek - na račun 1 majhnega otroka sta vsaj dve pranji tedensko več (1 belo in 1 barvno). Zdaj, ko ima leto in pol, je fant pravi termit in dnevno poje skoraj toliko kot odrasel ali pa še malce več na račun večih malih obrokov. Pri kuhi moram ves čas paziti, da je hrana čimbolj pestra (zelenjava, meso, ribe, sadje). Ne moreš več kuhati študentskih makaronov s tuno ali sirom :) Tudi to stane [sm=smiley36.gif]
|
|
|
|