RE: Januar 2014 (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju

Sporočilo

lilivin -> RE: Januar 2014 (3.7.2013 22:51:25)

Lencyk,

sorči, nisem vedela...če imaš dieto, je sicer res dobro, da se je držiš, ampak vseeno poskušaj pogosto jesti, pa res po malo...in tisto, kar imaš dovoljeno...najhuje je ne jesti cel dan in se potem najesti...pa veliiiiko tekočine (navadne vode, radenske, nesladkani čaji, ipd.)...ni hujšega, kot gazirane sladke pijače...
good luck...pa ne se preveč sekirat, ta sladkor še ni tako kritičen, so pa pač pri nosečnicah bolj pozorni...[sm=pikapoka1.gif]

marusap -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 7:55:18)

lencyk: v diabetološki ambulanti ne boš dobila inzulina ampak dieto oz. nasvete glede zdrave prehrane. Potem si boš 3-4x na dan merila sladkor in pisala rezultate. Če kljub dieti sladkor ne bo ok, začnejo razmišljati o inzulinu. Jaz trenutno z dieto lepo uravnavam sladkor, se je pa težko navaditi na nov način prehranjevanja. Sem imela pa tudi mejni sladkor 5,1. Tudi če boš zdaj 12 ur tešč in ti slučajno ne bo pokazalo sladkorja, ti ga bojo odkrili s testom glukoze kasneje v nosečnosti. Če telo narobe presnavlja glukozo, tega ne moreš skriti [sm=smiley36.gif]. Jaz sem pridna, jih ubogam ker vem, da bo tako moj malček v trebuščku zadovoljen. Ravno danes imam pregled v diabetični ambulanti.

tia78 -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 8:06:21)

Jutro vsem!

Sem vesela za vse dobre rezultate na vaših pregledih juhej.

lencyk- za meliso sem ti poslala telefonsko na zs in upam, da ti bo pomagala. Meni je včeraj zadostoval samo jutranji čaj, drugače ga lahko piješ 3x na dan (sveže pripravljenega).

lep dan vam želim.
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

sunflower29 -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 8:21:34)

hey!
v ponedeljek sem bila na nuhalni in vse je v redu, je pa moj vztrajal naj da vseeno naredimo še DHT, da se ne bom potem po glavi tolkla zakaj nisem šla! je mi pa zdravnica rekla da je nekoliko večji in mi je prestavla rok na 6.1.

Night -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 9:09:15)

Čestitam srečnicam, ki ste že opravile NS in so dobri rezultati! Jaz jo imam šele drug teden in sem prav jezna, ker bi me lahko en teden prej naročili. V drugi nosečnosti bom definitivno še kam drugam poklicala, pa se raje peljem v LJ, Domžale ali pa kam drugam, samo da bo prej. Tudi ginekologinjo bom zamenjala, ker sem do zdaj imela samo prvi pregled pri njej, naslednjega pa komaj v 16. tednu. Vsaj nuhalno imam vmes, da vidim, kaj se sploh dogaja.

Globoko v sebi vem, da je vse v redu, ampak zadnje dni me kar malo stiska pri srcu, če je vse v redu, če srček še dela, če bo nuhalna v redu. A je še katera taka? A bi imela kakšne znake, če ne bi bilo vse v redu, npr. izcedek? Joj, saj vem, da sem smotana in da moram misliti pozitivno, ampak ne vem, kako naj odmislim slabe misli. Prebiranje raznih zgodbic na internetu pa vse samo še poslabša.

Za slabosti pa res pomaga, da imaš vedno malo poln želodec. Meni je kak dan boljše, potem pa pride spet kak dan, ko mi gre samo na bruhanje. Meni še vedno zelo paše sadje, zelenjavne juhice, jogurti, taka bolj lahka hrana. Meso mi je malo zasmrdelo. Pa kuham še vedno ne [sm=smiley36.gif] Tudi jaz sem mislila, da z 12. tednom slabosti minejo, a očitno nekatere nimamo te sreče.

Uživajte!

lilivin -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 9:32:22)

Night, ne sekiraj se, jaz tudi nisem mogla spati pred NS, ful skrbela, pa mi razen običajnih slabosti ni nič manjkalo...nič bolelo...tko da je verjetno pri tebi tudi vse ok [sm=smiley36.gif]
Če te ginekologinja dosti na redko naročuje, potem je verjetno mnenja, da je vse ok...
Jaz imam rizično nosečnost in sem imela na začetku na 2 tedna preglede...zdaj pa tudi na 4 tedne, ker je vse ok [sm=bravo.gif]
Meni se je okus za hrano zelo spremenil (prej obsedena s čokolado, zdaj komaj pomislim nanjo) [sm=smiley1.gif]
Če imaš sladkor v redu, jej, kar ti paše in res dokaj pogosto...meni je pred spanjem ponavadi najbolj slabo, a po koščku ali dveh prepečenca takoj ok [sm=smiley20.gif]

Stella_ -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 9:44:53)

Night, ce ti kaj pomaga. Jaz sem imela do zdaj tudi samo en pregled, pa se to je samo potrdil nosecnost. Nic nasvetov, nic vprasanj. Nuhalno imam cez 14 dni, prvi zaresni pregled pa sele 30.7.

Ni fino prevec brati, jaz brez forumov in interneta sploh pomislila ne bi, da je lahko kaj narobe, ker sem tak karakter, da se za nic ne sekiram. Ob poplavi informacij si pa ne mores kaj, da ne bi pomislil tudi na te kaj pa ce scenarije.

tia78 -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 10:16:22)

ojla.

Night. Enako kot moja predhodnica, sem imela do sedaj le ultrazvok, ki je potrdil nosečnost in hvala bogu en živ plod. Naslednji teden imam NS, 2.8. pa prvi ta pravi pregled. Ginekolog je rekel sestri, da brez veze hodim prihodnji teden 2x k njim, da če bo kaj narobe bodo itak na NS opazili. Kaj čmo šparajo tam ko ne bi blo treba, me vedno pogreje, da šparajo pri pregledu za 20€, ko zdravijo pijance, pa jim ni težko 2000€ dati [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image], po možnosti našega denarja.

Kar se tiče zgodbic na netu jih tudi jaz raje odsvetujem, že v prvi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image]sem se jih izogibala, zdaj pa še bolj. Mislim samo na pozitivno, da me ne bi kakšna depra zagrabla :) Vem pa, da smo različne in je težko pričakovati, da bi isto gledale na te stvari.

Glavo pokonci in pozitivno naprej še cca 2/3 sta pred nami :)

Srečna nosečka -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 12:50:10)

Po dolgem času se še tu oglašam (sem več na fb).

Night, ne sekiraj se prav nič. Meni pri 39 letih avtomatsko pripada amniocinteza (nisem se odločila zanjo), nuhalno naj bi kar preskočila. Pa sva z mojim vseeno šla, da mi potrdi, da je z malčkom vse v redu. Prebrala sem nič koliko člankov, pa nasvetov, pa modrovanj... Čisto brez pomena. Poslušaj sebe in zaupaj vase. Meni je moj g. dobro povedal... veliko je stvari, ki gredo lahko narobe in če bi razmišljali samo o tem, potem nima smisla, da sploh zanosimo. Svetuje pozitivno naravnanost, zaupanje vase in poslušanje sebe in svojega telesa. Odsvetoval mi je razne internetne strani, je rekel, naj grem raje v knjižnico in naj si kako knjigo o nosečnosti sposodim, pa da naj bom čim več na svežem zraku in naj uživam teh devet mesecev. Ne zgodi se velikokrat v življenju, da nam je to dano.

Kadar meni pridejo kake čudne misli v glavo, pobošam bušija in povem malčku, da ga imam neizmerno rada[sm=smiley27.gif] Tako da pogumno in s polno paro naprej [sm=bravo.gif] Pa SREČNO na nuhalni, nama je najin malček pomahal [sm=bravo.gif]

In hvala tisti nosečki, ki je svetovala knjigo Dojenje in materinstvo iz srca, fantastična je.

Luckasmucka -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 13:41:15)

In hvala tisti nosečki, ki je svetovala knjigo Dojenje in materinstvo iz srca, fantastična je.

Prosim [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Jaz pa danes popoldan na nuhalno, držite pesti[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] Pa javim, kako je šlo.
Čau

Night -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 13:54:54)

Punce, hvala za tolažbo [sm=smiley31.gif] Saj vem, da se za brezveze sekiram in res je to čas, ko bi morala maksimalno uživati, tako da se bom potrudila. Saj nisem takšna vsak dan, samo zdaj, ko se bliža NS [sm=smiley1.gif]

Srečna nosečka, kako pa je na FB-ju? A je zdaj skupina že skrita? Vas je že polno? Jaz bi kar tukaj še malo ostala, ker se mi zdi, da prav lepo klepetamo, pa tudi fb-ja nič kaj dosti ne maram.

Night -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 13:56:44)

Aja, pa še glede pregledov. Očitno so res velike razlike v pogostosti le-teh, odvisno od ginekologa verjetno.

Srečna nosečka -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 14:06:34)

Night, skupina na fb ni skrita, je pa zaprta, tako da nihče od zunanjih ne vidi naših objav, vidi pa se, kdo je član. Trenutno nas je 27 in smo super skupinica, pozitivna. Prav tako kot tu se spodbujamo, menjamo izkušnje, si dajemo gor kake uporabne povezave. Boš videla, kako se boš v bodoče odločila, meni je fb bolj domač, sledim pa tudi nam na tem forumu, le da na vsakih par dni [sm=smiley2.gif]

Luckasmucka, knjiga je res fenomanelna, tako z občutkom in iz srca pisana. Sem mislila, dokler je nisem začela prebirati, da sem malo čez les, ker se non stop božam po [sm=nosecka.gif], pa ogovarjam malčka, ampak sedaj vidim, da je to ljubezen in nič drugega. In seveda držim pesti za nuhalno!!! Jaz sem kar solzna postala, ko sem videla tiste majhne rokice, nogice, prstke, glavico, gibanje [sm=smiley36.gif] Uživaj prav vsak trenutek na pregledu [sm=smiley1.gif] In seveda sporoči, kako je bilo!

magdalenica -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 14:19:37)

Ej punce, nekaj ste ene cvikale o razliki med NS 1:15000 in 1:5000. Te številke povejo naslednje: 1 otrok od 15000 z enako staro mamo, enakimi rezultati UZ meritev (širina nuhalne svetline, srčni utrip, prisotna nosna kost, velikost ploda) pri enako starem plodu ima Downow sindrom. Kakšna je v tem primeru razlika, če je ta risk 1:5000 za slovenske razmere (beri: 20.000 novorojenčkov letno, mame stare od 15 do 55 let?)? Nima veze. Poleg tega: 30-letnica (BR 1:940) ima z izvidom NS 1:5000 več kot 5x manjše tveganje za DS v primerjavi z ostalimi enako starimi nosečnicami.

Bistven podatek je "backgroud risk" (starostno tveganje), ki za DS seveda z starostjo mame eksponentno narašča glej: link). Po 35 letu ta background risk zaradi materine starosti naraste nad 1:300, kar je po zdravniški praksi indikator za dodatne preiskave. Vsak rezultat NS, ki je nižji od starostnega tveganja, je OK. Slabo pa je, kadar UZ meritve starostno tveganje za DS bistveno povečajo (npr. 30- letnica: BR 1:940, adjusted risk za NS glede na UZ izvid pa 1:30). Pa tudi v tem primeru ni nujno, da ima otrok res DS (v tem primeru se je rodil zdrav fantek!!!). Je pa v tem primeru pametno iti še na kak drug, bolj zanesljiv presejalni test (amniocenteza je sicer 98-99% zanesljiva, tveganje za zaplete zaradi samega postopka 1:100).

Je pa tako, da k povečanemu tveganju za DS (oz. tudi druge kromosomske nepravilnosti) prispeva tudi očetova starost (sploh, če je nad 40 let).

Poleg tega: NS je v primerjavi z ostalimi presejalnimi testi za DS/ kromosomske okvare precej nezanesljiv test (link: klik).

Eno je še zanimalo, če se morebitna slaba NS na kakšen način pokaže med nosečnostjo. Načeloma ne - ravno zaradi precej dobrih vitalnih funkcij otrok z Downovim sindromom tako zastrašujejo s to boleznijo (ti otroci preživijo porod, pogosto imajo sicer težave s srcem in ledvicami, ampak živijo kar nekaj časa, zato se jih dojema kot breme za starše, morebitne sorojence in družbo). Morebitne srčne ali ledvične napake, drugačna oblika glavice ... se morda odkrijejo na morfologiji, ali pač ob rojstvu.

Skratka, ne obremenjujte se z rezultati NS (in držim pesti, da ne bodo pri nobeni pod 1:300, da bi ji to žrlo živce in jemalo veselje). To, da priporočajo DHT mladim nosečnicam (pod 30 let) z relativno dobrim izvidom NS (>> starostno tveganje za njeno starost) se mi zdi pa odiranje bodočih mamic na račun slabega razumevanja/ interpretacije izvida NS in čustvenega stanja (ja, seveda nas je strah, kaj se dogaja z našim otročkom in če bo vse ok).

marusap -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 14:29:24)

Joj, jaz sem pa voziček kupila [sm=bravo.gif]. Nisem imela v planu, bil je trenutek navdiha [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]. Sem včeraj na hitro prodala baby boom-a in šla danes po Muro 3 Plus. Sem si jo želela že v prejšnji nosečnosti in glede na to, da je to edina nova stvar, ki jo bo dojenček dobil, sem si jo privoščila. Pa še znižan je bil in bo hitro razprodan. Sem rabila tolažbo, ker me je danes v diabetični ambulanti spet kregala, da pojem preveč sadja (to je cela banana in ne pol banane [sm=zmeden.gif]). Komaj čakam, da grem po tamalo. Danes je v vrtcu praznovala 2. rojstni dan. [sm=torta.gif]

Stella_ -> RE: Januar 2014 (4.7.2013 21:50:43)

Uuuuu, marusap, zdaj si me pa potolazila! Mi2 sva danea kupila lupinico in sem imela fuuuuul slabo vest, da je prekmalu. Ampak je bila isto znizana, Maxi cosi pebble je bila v BC 96 eur!!! Nisem je mogla pustit, jasno.
Ojojoj, res upam, da nisem priklicala kaksne nesrece. To je pa tisto o zarecenem kruhu, ker vedno sem se zgrazala nad prezgodnjimi nakupi[sm=zmeden.gif]

mm86 -> RE: Januar 2014 (5.7.2013 9:24:54)

Zivjo punce, se vam pridruzujem na tem forumu[sm=smiley1.gif] Moja nosecnost koncno poteka normalno po zacetnih zapletih in pocasi zacenjam uzivati v nosecnosti[sm=bravo.gif] Sedaj pa komaj cakamo NS prihodnji teden in upamo na dobre rezultate[sm=smiley1.gif]

tashq -> RE: Januar 2014 (5.7.2013 9:48:06)

ooo, sm vam prov mal fouš...[sm=smiley31.gif]jz bi tut mal šla že v šoping: bo treba voziček, lupinco, pa jogi kupt od tavečjih stvari. sam bomo še kar čakal, ker mogoče pa na posodo kaj dobimo.[sm=smiley1.gif]
mm86:dobrodošla!

Srečna nosečka -> RE: Januar 2014 (5.7.2013 9:54:51)

Super mm86[sm=bravo.gif]

Meni je pa prijateljica brezplačno ponudila voziček 3v1 in ležalnik...kolk sem vesela [sm=smiley1.gif] Pa sestra mi je dala vse cunjice za malčka, pa druga prijateljica mi bo za dobro ceno prodala posteljico in posteljnino... Jaz sem prava srečnica :)[sm=bravo.gif]

mm86 -> RE: Januar 2014 (5.7.2013 10:48:14)

Hvala za dobrodoslico[sm=smiley36.gif] tudi mi smo med tistimi srecnezi, ki bodo vse ze dobili, predvsem od sestre in njene pikice,kar pa se nimamo pa so se starsi ponudili, da nam zrihtajo[sm=bravo.gif] do danes pa sem kupila le ene copatke,bomo sli lepo pocasi naprej..[sm=smiley1.gif]

Stella_ -> RE: Januar 2014 (5.7.2013 12:15:58)

Prave srečnice ste. Mi2 sva pa prva v familiji in tudi med prijatelji. Saj sigurno bova na ta račun tudi veliko stvari dobila, saj veste kaj naredi babicam 1. vnuk/vnukinja, hihi. [sm=jezicek.gif] Sploh cunjc ne mislim kupovat nič oziroma res minimalno, se bom verjetno težko uprla. Upam, da me bo ustavilo vsaj kronično pomanjkanje financ [sm=smiley36.gif] Večje stvari sva pa rekla, da bova spremljala in izkoristila akcije čimbolje. Ker potem je tako, ko rabiš ne dobiš kar bi želel ali pa plačaš hitro preveč. Sigurno bova pa kaj tut rabljenega kupila, nimava predsodkov. Za kako zibelko ali košek celo pravijo, da je dobro, če ima dušo.[sm=smiley1.gif]

Luckasmucka -> RE: Januar 2014 (5.7.2013 12:30:35)

Živjo, punce!
Naša pikica je velika že 6,5 cm[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
Nam je prav poziral včeraj na nuhalni, ritko pokazal, odpiral usta in požiral, pa še zehal - smo se prav nasmejali. [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
Našemu večinoma ne bo treba nič kupovati, razen vozička, ki smo ga prodali. Malo že spremljam cene, ampak bi vseeno rada prej vedela spol, da bo barvno usklajeno[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]
Se spomnim, da sva morala v prvi N čisto vse nabavit, pri drugem je bilo pa že vse na zalogi. Zdej pa je že tolk otrok okrog nas, da res ne bomo rabili nič - razen vozička.
Lep vikend se obeta - lepo ga izkoristite[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
LP

SweetNovember -> RE: Januar 2014 (5.7.2013 12:52:28)

Night – jaz sem isto vprašala, če moram počakat na izvide in mi ni bilo treba, sem pa vseeno se odločila poklicat, ker dvomim da bi me poklicali, razen če bi bilo kaj zelo narobe...

Sem pa danes zjutraj poklicala za moje krvne izvide in mi je sestra rekla, da so ok :)

dspela, ja res mam pozno pregled, ampak bom pa za 3. prosila sestro, če bi me vseeno malo prej naročila, da ne bom na vsake kvatre videla bebija:)

Coccinelle, hvala za sočustvovanje glede redkosti pregledov :)

Luckasmucka, bravo, kako je že velik :)

Jaz še nisem kupila kreme proti strijam, a mi povesto, katero ve uporabljate, in katera je res ok?

Jutri poveva še mojim domačim :)

Night, tudi jaz imam 2. pregled pri gin. šele 1. 8., 1. sem mela pa 11. 6., ampak sem se odločila, da je ne bom zamenjala, ker je sicer strokovna... navsezadnje mi je sestra dala termin, sigurno tako pozno zato, ker je vse ok.... no za naslednjič jo bom pa prosila za malo prej, pribl. čez mesec dni :)

Lilivin, meni se je okus za hrano tudi zelo spremenil... iz slano sem šla na sladko, potem sem si želela masno :) – ampak si nisem privoščila, včeraj mi je pa tako zadišal mesnat paradižnik z vrta, da vam ne znam povedat :)

Srečna nosečka, to je moral pa biti prav posebno lep občutek, ko vama je pomahal :)

Stella, midva bova tudi prva med prijatelji...

Nekatere že pridno kupujete, vidim,:) midva še nisva šla v akcijo :) bo počasi :) bi pa rada enega pajacka kupila otročku...pa kakšen body.. ampak ne bom še tako kmalu :)

Da povem še za mojo NS:) včeraj(4.7.) ob 15. 30 sem jo imela... veselila sem se UZ skozi trebuh, in ginekologinja (zelo prijazna!) mi ga je že začela delat, moj je bil zraven, nakar je rekla, da je otroček obrnjen na glavico in mi bo morala narediti vaginalnega... Nakar je moj šel ven :) ne zato, ker bi se ustrašil, ampak ker sva bila tako zmenjena .:) pa saj je doma potem videl slikice, na listu in na cd-ju... Prav nepozaben občutek je ko vidiš svojo pikico, kako je že pravi mali človeček :) hvalabogu je otroček zdrav in lep, pravzaprav imam zaradi njega boljše meritve kot glede na mojo starost (26), nampreč za vse 3 trisomije 1: 20000, ker je nosna kost bila 1,5 mm (me je presenetilo, kako je majhna), velik je 5,51 cm :), srček je pa utripal na polno, 168/minuto. :) Videla sem tudi možgančke, prstke, rokice, nogice, nosek, učke....:) najbolj zabavno mi je bilo pa to – sem na začetku pregleda vprašala, če se vidi spol – je rekla, da še ne, ker je mel otroček nogice prekrižane, da pa mogoče do konca pregleda se bo videlo :) po koncu pregleda je mel bebi še vedno nogice v enakem položaju, pa tako neka elegantna drža nog, res :) rokice je mel pa pri glavici.... včeraj zvečer sem prvič otročku tudi pela pred spanjem... vse otroške pesmice, ki sem se jih spomnila... npr. Metuljček cekinček itd. :) tako sem (bila) srečna :) Bodoča babica (moževa mama) je rekla, da je otroček lep :) komaj čakam, da ga spet vidim :) aja, pa nekajkrat ga je ginekologinja pobezljala, da bi dal/a nogice narazen, pa ni hotel/a, se mi je zdelo še bolj prisrčno :) češ, naj naju ne briga tolko kaj je po spolu :)) zdaj mam včerajšnje 4 slikice (na listu) skos pri postelji... in sem jih gledala pred spanjem, pa zjutraj spet... in božam bušija vsaj 2krat dnevno :) ja, lepo je videt življenje v sebi :)

lep vikend nosečke!

metuljčica87 -> RE: Januar 2014 (5.7.2013 13:08:51)

Midva sva v 1. N kupila posteljico v 3. mesecu [sm=smiley36.gif] 2 meseca pred rokom sva pa imela že vse pripravljeno, takoj po morfologiji sva začela na polno, kaki užitek je to bil [sm=smiley36.gif] Zdaj pa ne bomo nič kupovali, imamo vse shranjeno od prvega [sm=smiley1.gif]

mala89 -> RE: Januar 2014 (5.7.2013 13:55:50)

Živijo [sm=smiley1.gif]

Pridružuje se še ena nosečnica [sm=smiley36.gif]. Stara sem 24 let in bo to moj prvi otrok.

Stran: <<   < Prejšnja stran  28 29 [30] 31 32   Naslednja stran >   >>