grašek
|
hojla, pozdravljene! Čestitke vsem za rojstne dneve, mi imamo še kar nekaj časa, ker je aprilčica, ampak v službo bom pla pa kar tako kot ve, ker ne morem koristiti dopusta, sem še danes preverila odločbo in res držio, 14. 3. moram biti že v službi. Je petek, tako da bo šlo. Luna ostane doma, tako da nimam kaj tarnat. Bila je pa kar hudo bolna, neka zoprna viroza, ob vročini se jih je spustila še koprivnica, morda zaradi paracetamol svečk, potem ko ji nisem nil dajala +, je pa imela ponoči tudi 40,5.Sedaj pa še malo pokašljujeva obe, pa čisto je prilepljena name, bi se samo dojila. mamaja - glede govora z otroki, razlika je med t.i. starševščino (parentese, motherese, fatherese) in pootročenim govorom, ki ste ga omenjale. Če to skupaj zmešamo in ne ločujemo, kaj je kaj, je pa še slabše. O tem pišem en članek. Vsekakor popačen govor: ajčkat, papat...ni priporočljiv, je pa priporočljiv v otroka usmerjen govor (parentese). razumljiv, razločen, z zvišano intonacijo, več premori, ključna beseda na koncu, ponavljanje ključnih besed. Ker z otrokom se je treba pogovarjati nekoliko drugače kot z odraslim, tako hitreje dojame, kje se konča ena beseda in začne druga...(po šestem mesecu). Ni pa dobro da pačimo glasove (nekateri mehčajo šumnike..., to je katastrofa, ti glasovi se že tako pridobijo med zadnjimi. Veliko tega bom vljučevala tudi v svoje tečaje zgodnjega razvoja jezika, imam pa tudi že spletno stran, pa FB. Me bo veselilo, če pogledate. http://www.modrapikica.si čeveljčki - hvala za vse ideje, bodo zelo koristne, ko pridemo do tega, zaenkrat še ne hodi. pozdrav vsem!
|