|
RE: obnova fasade v bloku - soglasja, upravni... 25.4.2013 16:56:30
|
|
|
|
Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: nika.s Kot sem ze napisala: "Tako pise v vasi pogodbi in iluzorno je verjeti, da enako pise v vsaki pogodbi. Za nas blok zelo dobro vem, da je v pogodbi zapisano tudi pravno svetovanje in zastopanje v primeru neplacnikov itn.. Torej, vam je upravnik povedal - super. Vcasih je dobro tudi prebrati pogodbo. Tu se, Frodo ne stinjam s teboj. Ali pa ima naš uravnik drugačen sistem. Na predstavitvi nam je zelo natančno razložil vsak člen pogodbe posebaj - je vztrajal, čeprav se nam ni ravno ljubilo poslušati vsega. Spomnim se, da je ravno tega, kar opisuješ. Zelo močno je poudaril, da gre za ORGANIZACIJO svetovanja in zastopanja. ker bi če je tako, kot si ti napisal potem moralč iz svojega žepa tudi plačevati odvetnika. In pri svetlobni brzini naših sodišč....bi to plačeval deset___ let? Ni logike...no, vsaj meni se zdi. Ja, vas upravnik ima drugacen sistem. Pravno zastopanje pa tudi ni takoj odvetnik in sodisce. Tudi o tem je bilo govora. O Pogodbi o mesebojnih je povedal, da bo upošteval samo tiste člene, ki so v skladu z zakonom. Ne glede na to, kaj se mi med seboj zmenimo. " Hierarhicno je zakon vedno nad pogodbo oz. velja tisto kar je v zakonu. So pa zadeve za katere zakon omogoca oz. doloca, da se o njih zmenijo stanovalci oz. lastniki. Na pr. PMR predvideva placilo ogrevanja po kvadraturi. Zakon doloca stevce - velja zakon!, ampak Pravilnik o obracunu ogrevanja omogoca, da se lastniki sami zmenijo o razmerju skupnega deleza, o korekcijskih faktorjih ipd... In ce sedaj pises PMR se tudi ta sistem vpise noter, kot se je vpisal sistem delitve na kvadraturo ali po osebi itn... In še nečesa sem si zapomnila dobro - Da je za kraval treba poklicat policijo, za nesrečo reševalce, za požar gasilce, če poči vodovodna cev najprej na VO-KA ali tistega, ki je zadolžen za pregledovanje vodovodnih reči pri nas (je na oglasni deski)....šele nato se obvesti upravnika. Ce je bilo to potrebno debatirati... se vzdrzim komentarja. On pa je dolžen skrbeti da je bajta tiptop (enkrat na mesec pride in pregleda vse živo - kar stane 3eur na stanovanje - se pogovori s tistim, ki to hoče, razloži stvari in tako naprej. Edina stvar, ki pa jo lohka naredi pa je - če je naprimer kakšna omara, čevlji ali pa bicikli na hodnikih in ne moreš do gasilnega aparata - da obvesti vse lastnike da je zadeve treba umaknit. On je dolzan drzati se pogodb in zakona. Drugih policajskih pooblastil pa nima. Je še poudaril, da je najeta delovna sila, prav tako kot hišnik in snažilka. In da urejanja medsebojnih odnosov ne mormo pričakvati o njega. Policajskih je bilo misljeno figurativno. Vendar tako kot cistilka in hisnik, ki ki imata pom pogodbi dolocena dela in rezim dela, tako ga ima tudi upravnik. In ce cistilka ima v pogodbi, ki jo je podpisala, da vsak teden pomete in pomije hodnike v kleti bo to morala narediti. ce ima zapisano, da tudi cisti pred vhodom, bo tudi to morala narediti. ce ji v pogodbi tega ne pise, tega pac ne bo naredila. Vas upravnik vam je lepo povedal - najeta sila je in bo naredil tocno to kar ima v pogodbi in nicesar vec. ampak drugje je pa mogoče tudi problem, ker ljudje ne znajo ocenit ali pa razumet kaj je delo upravnika. Se pravi, za njegovo delo ga mi plačujemo 11,00evrov po stanovanju, za redne tehnične preglede, se pravi naročena dodatna dela in da je enkrat na mesec vsem na razpolago pa 3,00evre. In se mi zdi to čisto pošteno. Zato so pogodbe in tolmačenje pogodb, kjer je natancno napisano (vsaj moralo bi biti) kaksna so njegove obveznosti in pooblastila - stvar pogajanja. Mi za upravljanje placujemo 10 eur na mesec, sosednji vhod, pri istem upravniku - 19 eur. Ko so vprasali kako to, je upravnik gladko povedal - tako ste se izpogajali pri podpisu pogodbe. Enako tudi za vsebino pogodbe. V nasem vhodu ima vec obveznosti (pa za nizjo ceno), kot v sosednjem bloku - tako so se izpogajali. Skratka, kako imate urejeno ni etalon niti matrica kako imajo vsi oz. morajo imeti vsi urejeno.
< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 25.4.2013 16:59:38 >
|