SweetNovember -> RE: Bodoče nosečke (23.1.2013 8:45:02)
|
Helloou :) no, bom malo več napisala o komunikaciji :) Priporočljivo je, da se oba-govorec in poslušalec držita sledečih pravil. PRAVILA GOVORJENJA: 1. Se odprem, izrazim sebe 2. govorim v prvi osebi ednine, torej JAZ ... 3. govorim o KONKRETNIH DOGODKIH (npr. včeraj, ko sva počela to in to, sem si želela to in to...) 4. govorim o KONKRETNEM OBNAŠANJU (npr. si bil žaljiv-čimbolj konkretno ubesedi obnašanje) 5. držim se TEME pogovora PRAVILA POSLUŠANJA: 1. poslušam SPREJEMAJOČE - pomeni, da gledam sogovornika, (pokimam), da ga res poslušam& slišim 2. POVZEMAM, kar slišim (če ti govorec pove, da si želi, da bi ti bolj pospravljala, rečeš: torej, praviš da si želiš, da bi jaz bolj pospravljala) - na ta način 3. postavljam ODPRTA VPRAŠANJA - vprašaš, kar te zanima, sprašuješ za nazaj, ne za naprej, in taka vprašanja, da se ti govorec bolj odpre 4. POHVALIM govorca, da se mi je odprl (npr. "Tole si lepo povedal") in 5. povem svoje OBČUTKE OB SLIŠANEM (npr. Ob tem, kar si mi povedal sem presenečena-nisem vedela ipd.; ne uporabljaš izraza npr. si me presenetil, ampak sem presenečena-svoje občutke ob slišanem izraziš) To bi nekak blo zaenkrat vse od mene,:) začne seveda govorec (govorec-1. točka, poslušalec-1.točka, govorec 2., poslušalec 2. in tako naprej) se tipkamo lep dan
|
|
|
|