RE: Rada bi se zahvalila (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


ronja -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 13:41:10)

To si na Kulinariki prebrala?

ne, to mi je moj bosansko-srbski stric uspel vcepit v glavo, ko je enkrat čist ven padel, ker smo otroci rekli sirnici burek[sm=jezicek.gif].




Paštetka -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 13:45:43)

Sirni burek se sliši čist fajn za pojest. Sirnica pa katastrofa [sm=jezicek.gif]




ronja -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 13:49:25)

Ja, ma ti to njemu povej. V srbščini/bosanščini se verjetno to drugače sliši[sm=jezicek.gif]. Ma, kakorkoli - itak ga ni več[sm=smiley36.gif]




Paštetka -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 13:52:58)

Daj ronja, idi malo nižje...tam ko je tema o psih, prosim [sm=smiley36.gif]




ronja -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 13:53:59)

Psih? Aha, morskih. Maš odgovor:).




Paštetka -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 14:02:30)

A je to ziher? [sm=smiley36.gif]




ronja -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 14:05:46)

A je to ziher?

Tako pravijo tisti, ki se pri nas (v Slo.) ukvarjajo z morskimi ribami, tako da po moje je kar ziher[sm=smiley1.gif]. pa maš tam itak iz uradnega lista - saj pravim, prevod je beden, samo nismo mi tega krivi.[sm=smiley24.gif]




Frodo Bisagin -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 16:20:22)


IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Glede na to, da mislim, da nisi bosanka... ne mi sirovega štrudla/zavitka ponujat.

Če bi bila prava Bosanka, ti po difoltu ne bi mogla sirovega bureka ponujat, ker tam to ne obstaja: obstaja burek (mesni) in sirnica (naš sirov burek)[sm=smiley36.gif]. Ampak mi temu rečemo burek, pa pika. Je pa tudi premalo masten za pravega Bosanskega. Okus ma vsak svoj, enim je bolj všeč masten, pravi bosanski, enim pa bolj lahek, nam pač slednji;).
Kar se pa kuhe tiče... ne vem, si upam trdit, da kuham precej boljše od svoje babice oz. kot je ona kdajkoli kuhala;). pa verjetno nekak tako kot druga babica, samo z malo večjim razponom, ker takrat pač niso meli na voljo toliko sestavin in informacij/znanja/tujih kuhinj oz. receptov. Tudi vsi italijani ne delajo doma testenin, mi pa jih, vsi Kitajci ne vlečejo nudlov, mi pa (zaenkrat še ne preveč uspešno, nimamo prave moke, ampak jo bomo že našli:), itd... NI vse samo v koreninah;). Sicer se mi pa burek ne zdi nekaj težkega za naredit, to je pa res simpl:), smo ga delale skupaj z malima:)


Ronja !!

"Sirnica" je "pita sa sirom", a "burek sa sirom" je - "burek sa sirom" !!!
Poleg sirnice imas zeljanico - pita (zavitek) sa zeljem (ala blitva); kupusaru - pita (zavitek) sa kupusom (nase zelje); kiselu kupusaru - pita (zavitek) s kislim zeljem.... (mnjam...) itn... da o bundevari (bučni zavitek) niti ne govorim, ampak to je ze sladko [sm=smiley36.gif]




Frodo Bisagin -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 16:21:24)


IZVIRNO SPOROČILO: LuLu

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
sirovega bureka ponujat, ker tam to ne obstaja: obstaja burek (mesni) in sirnica (naš sirov burek)
Sicer se mi pa burek ne zdi nekaj težkega za naredit, to je pa res simpl:), smo ga delale skupaj z malima:)
To si na Kulinariki prebrala? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Se ne strinjam. Dober pravi burek je težko narediti. Ok sirnica, ... sirova pita, namesto burek. Lahko so vse pite. To je njihov izraz. Potem pa še vsaka ima svoje ime... z krompirjem je krompiruša, z sirom je sirova, z mesom pa BUREK! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] in tako lepo naprej... in zdaj imam slino na tipkovnici, kak se mi je cedit začela [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]


Grrrrr, burek se drugace zlaga kot pita in ima drugacen okus, predvsem je bolj masten.




LuLu -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 16:30:54)

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Grrrrr, burek se drugace zlaga kot pita in ima drugacen okus, predvsem je bolj masten.
Kaj ta Grrrrr pomeni? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


Že v sami Bosni lahko kako drugače poimenujejo. Kolikor vem, je bolj šiptarsko, da je burek vse, ampak ok, saj izgleda, da to ime pali pri prodaji teh jedi.
Za to sirnico sem se pozanimala.. in tudi to ni ne sirov burek, sirova pita, ampak drugače narejena sirova jed, testo drugače naloženo... neka druga sirova stvar pač. Ampak spet to tam, v tistem delu Bosne, kjer so ti to pripravljali.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.12.2012 16:38:00)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




LuLu -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 16:44:54)

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*
Važno, da je dobro, pa bom pojedla vse, neglede na poimenovanje in izvor.
Lep zaključek tega smetenja teme [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Rada bi se ti zahvalila za to... da se držim teme [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.12.2012 16:59:35)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




LuLu -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 17:01:59)

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*

in Liliani, ki mi je prišepnila za Eurospin, drugi paket gre h koncu [sm=bravo.gif] [sm=bravo.gif] [sm=bravo.gif]
Eurospin kaj? Deli naprej... vem le za eno čokoladno rolado iz te trgovine, ki je bila kar dobra, ampak v Eurospinu nisem leta že bila. Daj mi razlog, da grem tja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.12.2012 17:07:55)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Hope2 -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 17:09:31)


IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*

[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

Jaz bi se pa zahvalili mami od uške, ker mi je povedala ime tistih piškotkov in Liliani, ki mi je prišepnila za Eurospin, drugi paket gre h koncu [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]


Po parih paketih se najbrž več ne boš zahvaljevala, boš prej klela, še najbolj tehtnico[sm=jezicek.gif]




uškinamama -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 17:11:02)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] sem vedla da jih boš dobila....sem videla , da jih imajo tudi v hoferju - drugače pletene sicer , ampak isto listnato testo z sladkorjem




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.12.2012 17:11:26)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




LuLu -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 17:14:15)

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*
Tole: http://www.ringaraja.net/forum/m_6013325/mpage_6/tm.htm
Aha, ja, ja ... zdaj se spomnim, da si to iskala. OK, mi ne potegne... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




ronja -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 21:30:01)

Kar se zlaganja bureka tiče, so mnenja deljena: mi poznamo tiste polžke, ki so meni zelo simpatiš, ampak v Sarajevu jih pa ne dobiš, tam zlagajo to v tiste okrogle pekače in dobiš četrtinko (tako smo tudi me včeraj delale). Me pa zanimajo tele razlike v zlaganju - daj razloži, če se ti da, prosim, kako je katero narejeno - da ne bom otrok narobe učila, pa da se naučim drugače zlagat, če še nisem probala tvoje variante:)

Ampak meni so vsi od tam prisegali, da je burek tam samo mesni, ostalo so pa pite, samo sirovi varianti lahko rečeš sirnica in zeljni zeljanica ali kako že. Kupusare pa še nisem delala.




Frodo Bisagin -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 22:56:15)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Kar se zlaganja bureka tiče, so mnenja deljena: mi poznamo tiste polžke, ki so meni zelo simpatiš, ampak v Sarajevu jih pa ne dobiš, tam zlagajo to v tiste okrogle pekače in dobiš četrtinko (tako smo tudi me včeraj delale). Me pa zanimajo tele razlike v zlaganju - daj razloži, če se ti da, prosim, kako je katero narejeno - da ne bom otrok narobe učila, pa da se naučim drugače zlagat, če še nisem probala tvoje variante:)

Ampak meni so vsi od tam prisegali, da je burek tam samo mesni, ostalo so pa pite, samo sirovi varianti lahko rečeš sirnica in zeljni zeljanica ali kako že. Kupusare pa še nisem delala.


Burek je edino tisto kar se zlaga skorja na skorjo eno an drugo in jes "cetrtinko", a noter je meso ali ovci beli sir. V slo recimo nikoli niso prodajali "osminko", kar je sicer popolnoma zadosti za zajtrk.
Vse ostalo so pite - zavitki slani, sladki, zlozeno eno cez drugi - sicer eni pravijo, da je to lahko samo gibanica... Pravzaprav ima vsak kraj svoja poimenovanja, ampak burek je v okroglem plehu, masten in zgolj z mesom ali ovcim sirom. Zraven pa obvezno mrzel tekoci jogurt.

BTW: si kdaj jedla krvavice z jogurtom? Dej enkrat probaj, zraven krvavic zlico pa jogurt ( cvrsti) ali zraven polnjenih paprik ali sarm, samo brez zosa, zapecenih v pecici - kot je v originalnem receptu...

Tu mas pa recept za kupusaru:
http://www.coolinarika.com/recept/pita-sa-kiselim-kupusom/ (bodi pozorna na zvijanje)
in primerjaj s tem:
http://www.coolinarika.com/recept/pita-s-kiselim-kupusom/

Nikjer ni vec reda, vse so to zmesali [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




LuLu -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 23:00:02)

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

ampak burek je v okroglem plehu, masten in zgolj z mesom ali ovcim sirom.
Ampak burek ni s sirom. Je ronja tudi že napisla. Burek je mesna pita. Če je s sirom potem več ni burek. Razen pri nas v Sloveniji v kioskih.




Frodo Bisagin -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 23:08:01)

IZVIRNO SPOROČILO: LuLu

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

ampak burek je v okroglem plehu, masten in zgolj z mesom ali ovcim sirom.
Ampak burek ni s sirom. Je ronja tudi že napisla. Burek je mesna pita. Če je s sirom potem več ni burek. Razen pri nas v Sloveniji v kioskih.


Ce gledas tako, tedaj je burek edino tisti z ovcjim mesom...

Burek z ovcjim (zrelim) belim sirom je burek po celi Srbiji, Crni gori, Makedoniji, Bolgariji... itn... Ni Bosna edina, ki je imela Turke...

navsezadnje je popolnoma vseeno kako se cemu rece - ne vpliva na okus [sm=smiley36.gif]




LuLu -> RE: Rada bi se zahvalila (12.12.2012 23:11:18)

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
navsezadnje je popolnoma vseeno kako se cemu rece - ne vpliva na okus [sm=smiley36.gif]
Na koncu se vedno moram s takim zaključkom strinjati [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




ronja -> RE: Rada bi se zahvalila (13.12.2012 13:30:32)

navsezadnje je popolnoma vseeno kako se cemu rece - ne vpliva na okus

To se strinjam, ampak iz varnostnih razlogov, če srečam še kdaj strica z neko to zadevo iz vlečenega testa s skutnim nadevom[sm=jezicek.gif]... se rajši pozanimam prej;).

Hvala za razlago - torej mi smo jedli zadnjič burek-pito - ker zlagala sem kot burek, vendar je bil not skutni nadev, ni bil notri ovčji sir (trenutno je malo drag za naše finance, bo boljše upam nekoč, hehe[sm=jezicek.gif] - ne, ziher bo boljše, ker zdaj še ne vemo, koliko bo selitev prišla, ko veš, pri čem si, si lahko malo bolj na izi:) pa mogoče vseeno ne bom dolgo brez službe, kot zdaj računam, da se zna zgodit (pač ziher je ziher, rajši prej šparam kot potem jamram), kdo ve:).

Bom ob priliki probala še druge variante, hvala:)




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4] 5   Naslednja stran >   >>