ronja
|
anonimna, kar sei tiče "kaj bo, če bo"... ni čisto brezveze: lahko se ti zgodi karkoli, ja, ampak verjetnost je pa precej nižja, da te zbije na prehodu avto, kot da se kaj zakompicira, če se ti vsakič kaj zakompicira. Če ti recimo povem svoj primer, meni je g. rekla ob zadnji nosečnosti: "Joj, saj ne mislite met še kakega otroka, ne? Res, boljše da ne!" Ker je res vedno fuuuul problem. Mene ne skrbi zame, vendar imam rajši 3 žive in zdrave in ne preizkušam sreče še 1x... Ne bi šla sicer zato na splav, če bi se glih zgodilo (to sva se itak vsakič prej pogovorila in sva se do zdaj vedno strinjala:), ampak načrtno si pa ne bi upala še enkrat izzivat sreče. In čisto VSI, ki me poznajo in so moje nosečnosti spremljali v živo, so rekli, da sva pogumna, da sva se odločila še za 3... Tako da ni vse ravno črnobelo. Mene strah sicer ni hromel, sploh nisem pomislila, da bi šlo kaj narobe, sem mislila, da bom po statistiki mela pa eno normalno lepo nosečnost, vendar je šlo en kup stvari narobe, take, na katere ne bi nikoli niti pomislila... In ja, vsekakor bi se še 1x isto odločila, ker je rezultat super in je mali živ in zdrav, ampak če bi se mu pa kaj zgodilo, pa ne bi ponavljala... Kar se pravice do splava tiče, sem že večkrat izrazila svoje mnenje, da se čisto fer tega ne da naredit, kadar se partnerja ne strinjata in da je vseeno bolj fer, da se odloči ženska kot da je ona prisiljena v splav ali nosečnost. Kadar ni možen kompromis (in tu ga ni - otrok je ali ga pa ni), takrat pač izbiraš manj slabo možnost. lilijana, po moje za sabo lahko pustijo ženske, ki so se same odločile za to, brez kakršnihkoli pritiskov od zunaj (ni to vedno partner, včasih so starši, ali pa kar družba, kjer recimo ne smeš imet otroka neporočena ali kaj takega), pa pomaga, če ima ta ženska kasneje otroka, ko si ga zaželi. Kadar pa potem ne more zanosit, se pa sprašuje, če ni to zato (tudi če ni, njo mori, poznam par primerov) in kadar si ona tega ni želela, jo navadno preganja (tudi poznam precej primerov). Če si ja pa ženska sama želela splav, potem je pa to čisto drugače. Torej: ni fora v tem, da eni znajo it naprej, eni pa ne, ampak v tem, ali poslušajo svojo željo ali željo nekoga drugega. POznam žensko, ki ima 3 otroke in je imela 2 umetna splava, pa jo še zdaj mori, čeprav so vsi otroci že veiki (najstniki, eni že polnoletni) in je imela splava pred prvim otrokom... Ampak ona si tega v bistvu ni želela in je jezna na moža, ki je rekel, da naj se sama odloči, ker ji ni rekel, da bi ga imel... pa se imata rada, sta ostala skup in imata 3 otroke skup. Vendar njo vseeno mori... bibašiba, če kondom poči (in to opaziš), imaš še vedno PKK na voljo:). tippi, kako bi pa ti to rešila? kako bi "vsaj malo" upoštevala njegovo mnenje, če on hoče splav, ti pa ne ali obratno? Saj ne moreš "samo malo upoštevat njegove volje" - lahko jo čisto ali pa nič, ker NI vmesne poti. Če on noče met otroka, moraš ti it na splav ali kako? Čeprav bi ga ti imela? Vidiš, meni se pa to zdi krivično... Normalno, da se oba pogovorita, vsak predstavi svoje poglede,... ampak na koncu koncev se odloči ona, ker ni dobro (niti za partnerstvo), kadar punca naredi splav na njegovo željo (veliko parov gre zato narazen). Ne poznam nobene, ki bi naredila splav na njegovo željo in mu tega ne bi zamerila. To je pač velika reč. Zato se ne moreš tu zmenit in se skup odločit, da boš kupil pa pol kile banan namesto 0 ali 1 kilo, ker pol ne obstaja. Če se ne strinjata, en bi, drugi ne bi, potem ne moreta bit oba zadovoljna. Mogoče kasneje, če se otrok rodi, ga verjetno vsak normalen starš vzljubi, ampak če gre punca na splav, pa ga ni hotela, pa ne bo zadovoljna. In ja, meni se zdi hujše nekoga prisilit v operacijo in da nima svojega otroka kot pa da samo nima svojega otroka, ki ga želi, čeprav tudi to ni luštno. Ampak je pri ženski vedno še vidik, da je to ipak operacija s svojimi tveganji in pač ni fer nekoga prisilit v to operacijo. Kot se mi zdi nefer moškega prisilit v sterilizacijo, recimo. Odločitev za splav ali proti splavu je povsem samostojna odločitev ženske in moškega in razumevanje ali nerazumevanje okolice ne bi tu smelo imeti nobene veze... Se strinjam. Edino ne bi smelo bit to sredstvo kontracepcije, ker je to zloraba medicinskih postopkov za moje pojme. Zgodi se, ne sme se pa dogajat non stop.
< Sporočilo je popravil ronja -- 5.11.2012 11:57:53 >