|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: mož želi da grem na splav...nasveti vseh ...
4.11.2012 22:14:16   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: flower

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Pri nas je situacija bila obratna. Jaz sem želela splav, mož ne. "Zmagal" je on. Danes sem noseča 20. tednov in mi je žal, da sem ga poslušala. Ta nosečnost ni zaželjena in se otepam vsake misli o dojenčku. Meni sta 2 otroka čisto dovolj. Moje telo je moje in samo jaz imam pravico do odločanja. Resnično se bojim trenutka ko bom dobila malega kričača v naročje :((

In zakaj nisi šla na splav??? Če praviš, da je telo tvoje in da imaš ti pravico odločanja, zakaj si ga potem poslušala???? Morala bi narediti po svoje, ker telo je res tvoje, ne glede, da sta za nastanek otroka potrebna dva.

Zakaj ni...? je malo prepozno. Takrat je pač bilo tako.
Anonimna želim, da boš spremenila svoj svet, takoj ko boš rodila. Če si dobra mama dvema otrokoma, boš tudi tretjemu.
Če ne gre drugače, pa pomisli, da bodo trije (bratje in sestre). To bo pa NJIM zelo pomembno.
Pa veseli se te nosečnosti, ker ti pa zagotovo veš, da je zadnja user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: mož želi da grem na splav...
4.11.2012 22:38:40   
Anonimen

Pisala sem o tem, da sem imela zdravstvene težave. Take, ki se z leti lahko stopnjujejo. In tudi G, ki je sicer ljubiteljica otrok, mi je rekla, da sem se odločila prav, ko sem povedala, da otrok ne nameravam imeti več. Še sama je rekla, da bi bilo morda res nepotrebno tveganje.
So stvari, ki jih počnemo vsakodnevno in upamo, (oziroma o tem sploh ne razmišljamo) da se nam ne bo pripetilo nič usodnega. So pa stavri, na katere imamo vpliv in se zavestno odločimo ali gremo v nepotrebno tveganje ali ne. Npr. ravno danes sem brala, da je ena manekenka umrla med postopkom liosukcije. Pa a je ni škoda. Za tako bedarijo. Otroka in splava sicer s tem ne moreš direktno primerjati, ampak če mi nosečnost lahko prinese poslabšanje bolezni in posledično smrt, mi ni treba veliko pomišljati ali bi tvegala ali ne - ker kot rečeno, ne gre samo zame ampak za celo družino.

Ampak saj se vedno tvegas, ker kondomi niso 100% resitev. Kaj kmalu si lahko pred isto odlocitvijo kot avtorica izvirnega posta. V taksnih primerih, ko je ponovna nosecnost zivljenjsko ogrozujoca za mamo se za kontracepcijo predlaga maternicni vlozek, ce pa ta ni primeren (tudi povroca zdravstvene tezave ali izpada) pa sterilizacija. Tudi G ti je to omenila, ce gre v tvojem primeru res za taksno tveganje. Tko da reci, da se zelooo pazi ker je 'dovolj otrok' ni prava pot akcije, je samo samoprepricevanje da je tako prav in da je zate drugace nevarno. Ce bi res bilo bi storila ze kaj, da do ponovne nosecnosti resnicno ne bi prislo -- s kondomi pa ti zelim vso sreco.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
4.11.2012 23:21:05   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: bibasiba

Ampak saj se vedno tvegas, ker kondomi niso 100% resitev. Kaj kmalu si lahko pred isto odlocitvijo kot avtorica izvirnega posta. V taksnih primerih, ko je ponovna nosecnost zivljenjsko ogrozujoca za mamo se za kontracepcijo predlaga maternicni vlozek, ce pa ta ni primeren (tudi povroca zdravstvene tezave ali izpada) pa sterilizacija. Tudi G ti je to omenila, ce gre v tvojem primeru res za taksno tveganje. Tko da reci, da se zelooo pazi ker je 'dovolj otrok' ni prava pot akcije, je samo samoprepricevanje da je tako prav in da je zate drugace nevarno. Ce bi res bilo bi storila ze kaj, da do ponovne nosecnosti resnicno ne bi prislo -- s kondomi pa ti zelim vso sreco.

Hvala za opozorilo. Tveganja se zavedam. In kolikor sem lahko "pametna" ker nisem v tem, sem zaenkrat prepričana, da bi šla takoj delat splav. Hormonskih metod ne prenašam dobro, sterilizacija pa še pride na vrsto.
S kondomi zaenlrat nimava težav. Počil ni še noben, uporabljava jih res dosledno. Upam, da bo tako še naprej, zaenkrat pa sem za primer "nesreče" odločena vnaprej.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
5.11.2012 8:45:01   
pomlad08
Moje telo je moje in samo jaz imam pravico do odločanja.

Do odločanja o čem? O tvojem telesu? Pa saj on ni tvoje telo? A mi lahko enkrat za vselej kdo pojasni, kaj naj bi to pomenilo? Mislim, kako je to lahko kakršenkoli argument/opravičilo za splav? Ja, tvoje telo je tvoje, tvoj otrok je pa VAJIN. In njegovo telo ni čisto nič tvoje telo (ja, zdele slučajno stanuje v tebi, kmalu pa ne bo več), je povsem njegovo, s splavom pokončaš izključno njegove roke, noge, srce, ki bije, črpa kri po NJEGOVEM telesu ...

To mi gre res na živce. Ok, razumem, da nekdo dela splav, če ima tehtne argumente, ampak "moje telo je moje" nima nikakršne zveze s tvojim otrokom in njegovo pravico do življenja.

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 29
5.11.2012 8:51:26   
Tippi
Jaz sem sicer svoj komentar že napisala, ampak ker se debata še naprej dogaja, moram še nekaj dodat. Res je, da na koncu odloči ženska (čeprav tudi o tem bi se dalo razpravljati precej na široko), me vseeno zanima, a se vam zdi to fer? Mislim v smislu, da ženska v dobrem partnerskem odnosu, niti malo ne upošteva želje moškega? V tem primeru se pač moram postaviti na stran moškega, konec koncev je otrok tudi njegov? Blazno me namreč moti, da je tako samoumevno, da ženska prinese vse odločitve glede splava. A on pa res nima nič besede pri tem? ne vem no, men se zdi to krivično do moškega.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 30
5.11.2012 9:17:41   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

To mi gre res na živce. Ok, razumem, da nekdo dela splav, če ima tehtne argumente, ampak "moje telo je moje" nima nikakršne zveze s tvojim otrokom in njegovo pravico do življenja.

V bistvu ne rabiš razumeti.....splav ni nobeno kriminalno dejanje in zato se nobenemu paru ni treba opravičevati vesoljni javnosti za sprejeto odločitev....pa naj so argumenti tehtni ali netehtni......

Odločitev za splav ali proti splavu je povsem samostojna odločitev ženske in moškega in razumevanje ali nerazumevanje okolice ne bi tu smelo imeti nobene veze......

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 31
5.11.2012 9:25:50   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: Tippi

Jaz sem sicer svoj komentar že napisala, ampak ker se debata še naprej dogaja, moram še nekaj dodat. Res je, da na koncu odloči ženska (čeprav tudi o tem bi se dalo razpravljati precej na široko), me vseeno zanima, a se vam zdi to fer? Mislim v smislu, da ženska v dobrem partnerskem odnosu, niti malo ne upošteva želje moškega? V tem primeru se pač moram postaviti na stran moškega, konec koncev je otrok tudi njegov? Blazno me namreč moti, da je tako samoumevno, da ženska prinese vse odločitve glede splava. A on pa res nima nič besede pri tem? ne vem no, men se zdi to krivično do moškega.

Meni se to sploh ne zdi fer......tudi če ne gre za dober in povsem zdrav partnerski odnos......v bistvu v povsem zdravem partnerskem odnosu niti ne bi smelo priti do take dileme.....sicer pa povsem zdravega partnerskega odnosa jaz itak ne poznam, po pripovedovanjih pa izgleda obstajajo......user posted image

In očitno je dokaj samoumevno, da ženska odloča o tem ali bo rodila, ali bo šla na splav.....ker je pač fizično ona noseča in ne moški....in odločitev komot sprejme brez moškega oz. v stilu ko..ga..je.be.....

Edina razlika je v razumevanju javnosti......če je odločitev ženske, da se odloči, da bo rodila, čeprav je šlo pri nosečnosti za kiks, je dobra, materinska, oh in sploh najboljša.....če pa se ženska odloči, da bo šla na splav pa je egoistična pra.sica.....

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 32
5.11.2012 9:32:17   
pomlad08

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Odločitev za splav ali proti splavu je povsem samostojna odločitev ženske in moškega in razumevanje ali nerazumevanje okolice ne bi tu smelo imeti nobene veze......

Ja, točno to, se strinjam - odločitev ženske in moškega, jasno. Samo na živce mi gre, če ženske o splavu govorijo kot o pravici odločanja "o mojem telesu", ker jaz svojih otrok ne dojemam kot "moje telo". Dajmo rečt bobu bob - pri splavu odločamo o svojem otroku, ne o "mojem telesu".

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 33
5.11.2012 9:35:48   
liliana

Dajmo rečt bobu bob - pri splavu odločamo o svojem otroku, ne o "mojem telesu".

Če že rečemo bobu bob....pri nosečnosti in pri splavu.....ne samo pri splavu......odločamo o otroku, in ne samo o svojem otroku.....

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 34
5.11.2012 9:50:42   
bric

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Moje telo je moje in samo jaz imam pravico do odločanja.

Ne mislim polemizirat o splavu, vsak par naj se odloči in potem sooči s posledicami svojih dejanj, ampak tole pa moram odgovorit, ker me tale kvati "argument" vedno znova pogreje. Je že res, da imaš ti pravico odločat o svojem telesu, ampak otrokovo telo ni tvoje telo. Lahko debatiramo o tem, do kam ima človek pravico posegati v življenje in smrt, to je moralno, filozofsko, religiozno.....vprašanje, ampak zagotovo pa ni nobene debate o tem, ali je vprašanje splava samo vprašanje ženske, ali tudi moškega. Moški je ravno toliko starš nerojenemu otroku kot ženska. Imam sicer svoje mnenje o ljudeh, ki se odločijo za splav in jih ne mislim na tem mestu soditi, če se oba tako odločita naj živita s tem. Poznam dovolj primerov, ki so to storili, zato vem, kakšne peklenske muke jih čakajo in jim nisem prav nič fauš. Ampak absolutno pa do splava ne bi smelo priti, če je eden od staršev proti, vsak mora imeti v tem primeru pravico veta, to niti slučajno ni samo stvar mame ali samo očeta. Ti argumenti, da lahko ženska s skupnim otrokom počne kar hoče, pač ne zdržijo, pa si lahko slovenske ultrafeministične kvazi liberalke v ustavo zapišejo kar si hočejo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 35
5.11.2012 9:56:03   
Anonimen
zdaj je kriza,ljudje nimajo služb z eno plačo se komaj preživljajo 2 in zato nekatere ženske se odločijo za splav user posted image poznam enga kretena ki je ženo vsak dan moril s tem naj gre na splav ker nima službo haloooo user posted image jaz bi mu že pokazala.Čez dalje več bo tega na žalost

(odgovor članu liliana)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
5.11.2012 11:11:57   
mateyka

Ja, točno to, se strinjam - odločitev ženske in moškega, jasno. Samo na živce mi gre, če ženske o splavu govorijo kot o pravici odločanja "o mojem telesu", ker jaz svojih otrok ne dojemam kot "moje telo". Dajmo rečt bobu bob - pri splavu odločamo o svojem otroku, ne o "mojem telesu".

to ni čisto res a ne? iz česa in kdo pa misliš da "zgradi" in omogoča rast in razvoj tega otroka? mamino telo. ČE MAMA NE BI DALA VSEGA MATERIALA (razen polovice genov na začetku), tega otroka sploh ne bi bilo. materialno ne more nastat brez maminega telesa.

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 37
5.11.2012 11:50:37   
ronja
anonimna, kar sei tiče "kaj bo, če bo"... ni čisto brezveze: lahko se ti zgodi karkoli, ja, ampak verjetnost je pa precej nižja, da te zbije na prehodu avto, kot da se kaj zakompicira, če se ti vsakič kaj zakompicira. Če ti recimo povem svoj primer, meni je g. rekla ob zadnji nosečnosti: "Joj, saj ne mislite met še kakega otroka, ne? Res, boljše da ne!" Ker je res vedno fuuuul problem. Mene ne skrbi zame, vendar imam rajši 3 žive in zdrave in ne preizkušam sreče še 1x...
Ne bi šla sicer zato na splav, če bi se glih zgodilo (to sva se itak vsakič prej pogovorila in sva se do zdaj vedno strinjala:), ampak načrtno si pa ne bi upala še enkrat izzivat sreče. In čisto VSI, ki me poznajo in so moje nosečnosti spremljali v živo, so rekli, da sva pogumna, da sva se odločila še za 3... Tako da ni vse ravno črnobelo. Mene strah sicer ni hromel, sploh nisem pomislila, da bi šlo kaj narobe, sem mislila, da bom po statistiki mela pa eno normalno lepo nosečnost, vendar je šlo en kup stvari narobe, take, na katere ne bi nikoli niti pomislila... In ja, vsekakor bi se še 1x isto odločila, ker je rezultat super in je mali živ in zdrav, ampak če bi se mu pa kaj zgodilo, pa ne bi ponavljala...

Kar se pravice do splava tiče, sem že večkrat izrazila svoje mnenje, da se čisto fer tega ne da naredit, kadar se partnerja ne strinjata in da je vseeno bolj fer, da se odloči ženska kot da je ona prisiljena v splav ali nosečnost. Kadar ni možen kompromis (in tu ga ni - otrok je ali ga pa ni), takrat pač izbiraš manj slabo možnost.

lilijana, po moje za sabo lahko pustijo ženske, ki so se same odločile za to, brez kakršnihkoli pritiskov od zunaj (ni to vedno partner, včasih so starši, ali pa kar družba, kjer recimo ne smeš imet otroka neporočena ali kaj takega), pa pomaga, če ima ta ženska kasneje otroka, ko si ga zaželi. Kadar pa potem ne more zanosit, se pa sprašuje, če ni to zato (tudi če ni, njo mori, poznam par primerov) in kadar si ona tega ni želela, jo navadno preganja (tudi poznam precej primerov). Če si ja pa ženska sama želela splav, potem je pa to čisto drugače. Torej: ni fora v tem, da eni znajo it naprej, eni pa ne, ampak v tem, ali poslušajo svojo željo ali željo nekoga drugega. POznam žensko, ki ima 3 otroke in je imela 2 umetna splava, pa jo še zdaj mori, čeprav so vsi otroci že veiki (najstniki, eni že polnoletni) in je imela splava pred prvim otrokom... Ampak ona si tega v bistvu ni želela in je jezna na moža, ki je rekel, da naj se sama odloči, ker ji ni rekel, da bi ga imel... pa se imata rada, sta ostala skup in imata 3 otroke skup. Vendar njo vseeno mori...

bibašiba, če kondom poči (in to opaziš), imaš še vedno PKK na voljo:).

tippi, kako bi pa ti to rešila? kako bi "vsaj malo" upoštevala njegovo mnenje, če on hoče splav, ti pa ne ali obratno? Saj ne moreš "samo malo upoštevat njegove volje" - lahko jo čisto ali pa nič, ker NI vmesne poti. Če on noče met otroka, moraš ti it na splav ali kako? Čeprav bi ga ti imela? Vidiš, meni se pa to zdi krivično... Normalno, da se oba pogovorita, vsak predstavi svoje poglede,... ampak na koncu koncev se odloči ona, ker ni dobro (niti za partnerstvo), kadar punca naredi splav na njegovo željo (veliko parov gre zato narazen). Ne poznam nobene, ki bi naredila splav na njegovo željo in mu tega ne bi zamerila. To je pač velika reč. Zato se ne moreš tu zmenit in se skup odločit, da boš kupil pa pol kile banan namesto 0 ali 1 kilo, ker pol ne obstaja. Če se ne strinjata, en bi, drugi ne bi, potem ne moreta bit oba zadovoljna. Mogoče kasneje, če se otrok rodi, ga verjetno vsak normalen starš vzljubi, ampak če gre punca na splav, pa ga ni hotela, pa ne bo zadovoljna. In ja, meni se zdi hujše nekoga prisilit v operacijo in da nima svojega otroka kot pa da samo nima svojega otroka, ki ga želi, čeprav tudi to ni luštno. Ampak je pri ženski vedno še vidik, da je to ipak operacija s svojimi tveganji in pač ni fer nekoga prisilit v to operacijo. Kot se mi zdi nefer moškega prisilit v sterilizacijo, recimo.

Odločitev za splav ali proti splavu je povsem samostojna odločitev ženske in moškega in razumevanje ali nerazumevanje okolice ne bi tu smelo imeti nobene veze...

Se strinjam. Edino ne bi smelo bit to sredstvo kontracepcije, ker je to zloraba medicinskih postopkov za moje pojme. Zgodi se, ne sme se pa dogajat non stop.

< Sporočilo je popravil ronja -- 5.11.2012 11:57:53 >

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 38
5.11.2012 11:56:40   
ronja
to ni čisto res a ne? iz česa in kdo pa misliš da "zgradi" in omogoča rast in razvoj tega otroka? mamino telo. ČE MAMA NE BI DALA VSEGA MATERIALA (razen polovice genov na začetku), tega otroka sploh ne bi bilo. materialno ne more nastat brez maminega telesa.

Podpis. In tudi nosečnost ni za vsako žensko "piece of cake". Zame je to vedno pomenilo bolniško, ki si je nisem prav nič želela, da ne govorim o vseh ostalih problemih zraven... Sem pa za, da recimo ženska mora darovat moškemu jajčece, če gre na splav, pa hoče on otroka. Kdo ga bo donosil, je pa drugo.

Večinoma pa kadar si ženska želi splav, si ga tudi moški, tako da to niti ni tak problem, bolj je obratno: če si on ne želi otroka ona pa ali pa če si splav želita oba, pa je pri njih prepovedan. To se mi zdi najslabša možnost in taki otroci gotovo niso srečni, zato se mi zdi boljše, da je možnost splava.

Če se ne strinjata, ne moreš naredit tako, da je obema prav. Lahko samo žensko prisiliš v splav ali nosečnot in ima ali nima etga otroka ali pa moškega v to, da ima ali pa nima otroka. Zato se mi zdi druga možnost boljša. Ni idealna, ampak če se ne strinjata, pač idealnih ni. Idealno zame je, da se to lahko lepo mimogrede zmeniš, ko se pogovarjaš s partnerjem, pa se oba strinjata in oba vesta pri čem sta. To je fajn, ja, mi je ful všeč, da je pri nama zaenkrat tako, samo realno pa dostikrat ni tako. Veliko parov se sploh ne pogovarja o "kaj pa če se zgodi", kaj bi v tem primeru naredila, kako bi kdo glasoval...

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 39
5.11.2012 15:32:07   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

lilijana, po moje za sabo lahko pustijo ženske, ki so se same odločile za to, brez kakršnihkoli pritiskov od zunaj (ni to vedno partner, včasih so starši, ali pa kar družba, kjer recimo ne smeš imet otroka neporočena ali kaj takega), pa pomaga, če ima ta ženska kasneje otroka, ko si ga zaželi. Kadar pa potem ne more zanosit, se pa sprašuje, če ni to zato (tudi če ni, njo mori, poznam par primerov) in kadar si ona tega ni želela, jo navadno preganja (tudi poznam precej primerov). Če si ja pa ženska sama želela splav, potem je pa to čisto drugače. Torej: ni fora v tem, da eni znajo it naprej, eni pa ne, ampak v tem, ali poslušajo svojo željo ali željo nekoga drugega. POznam žensko, ki ima 3 otroke in je imela 2 umetna splava, pa jo še zdaj mori, čeprav so vsi otroci že veiki (najstniki, eni že polnoletni) in je imela splava pred prvim otrokom... Ampak ona si tega v bistvu ni želela in je jezna na moža, ki je rekel, da naj se sama odloči, ker ji ni rekel, da bi ga imel... pa se imata rada, sta ostala skup in imata 3 otroke skup. Vendar njo vseeno mori...

Mnogo negativnega pa storijo taki pritiski od zunaj, ki poudarjajajo, da se mora ženska čutiti kriva za splav....in celo pri spontanem splavu je to prisotno......ženska se mora čutiti krivo in se obtoževati (ali pa obtoževati nekoga drugega) da je splavila, da izgleda normalno, da se pred drugimi opraviči......

zato pa raje ženske o splavih (celo o spontanih) molčijo, če pa že spregovorijo, pa to storijo z občutkom krivde ali pa na forumih pod kritjem anonimnosti....da se na tak način opravičijo za svoje dejanje in da dobijo pritrditev okolice.....

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 40
5.11.2012 15:34:41   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

A lahko otrok materialno nastane brez moške sperme....?

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 41
5.11.2012 16:00:47   
Anonimen
Nočem biti pametna, ampak:

- ko sem nekaj let nazaj v strahu, da sem zanosila, (brez potrebe) vzela PKK na svojo roko in to šele kasneje povedala svojemu takrat še fantu, sva se skoraj razšla zaradi tega. Tako globoko prizadetega ga še nisem videla - da mu ne zaupam, da se z njim ne pogovorim, da otrok, če bi bil spočet, ni samo moj in ni v izključno moji domeni odločanja in kako naj bova skupaj v dobrem in slabem, če delam po svoje.
- ko sem prvič nepričakovano zanosila, sem bila povsem na tleh. Vse sorte se mi je vrtelo v glavi, tudi misel na splav (čeprav sem proti). Celo k G sem letela s tem namenom, da bi bila nosečnost čimprej potrjena in da bi pridobila čas za razmislek. Nisem bila pripravljena, tega otroka nisem imela rada od prvega trenutka njegovega obstoja dalje. Bodoči oče pa je bil neprimerno bolj pogumen in je tudi mene počasi pomiril, da naj zaupam v naju in bo vse ok. Moje sprejemanje otroka je počasi zorelo, ampak ob SS v 7. tednu se mi je vseeno kamen odvalil od srca, potem pa je iguba začela hoditi za menoj.
- naslednja nosečnost je bila zaželena. Kako drugače je to!

Skratka, povedati želim, da kot ženska/mati nekje v sebi gotovo čutiš, kar je prav. Če se tega otroka v tem trenutku veseliš in ga imaš rada od prve misli nanj, potem ga s svojo ljubeznijo zaščiti in obdrži.

(odgovor članu liliana)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
5.11.2012 16:30:43   
mateyka

A lahko otrok materialno nastane brez moške sperme....?

lej, ne debatiram kako lahko otrok nastane (ali ne more), debatiram o tem, da mati pri splavu ne odloča samo "o otroku" ampak tudi "o svojem telesu", s tem, ko bo dajala gradbeni material zanj 9 mesecev. to je povezano.
prav tako sperma - saj ne zanikam, da jo rabiš za nastanek. samo za graditev dojenčka iz une oplojene celice, da zgleda tak kot je ko se rodi, pa ti sama sperma in jajčece nič ne pomagata - rabiš maternico in telo, ki skozi posteljico dovaja vse kar celica rabi da se otrok sploh lahko zgodi.

torej, ni odločitev samo o otroku, je tudi o svojem telesu. saj nisi kenguru in ga daš v žakelj pri 2 mesecih nosečnosti. al pa morski konjiček, kjer jih nosi očka; no to bi blo pa zanimivo videt na človeštvu - kako bi se razvijala tale tema takrat user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 43
5.11.2012 17:55:22   
liliana

lej, ne debatiram kako lahko otrok nastane (ali ne more), debatiram o tem, da mati pri splavu ne odloča samo "o otroku" ampak [b]tudi "o svojem telesu", s tem, ko bo dajala gradbeni material zanj 9 mesecev. to je povezano.
prav tako sperma - saj ne zanikam, da jo rabiš za nastanek. samo za graditev dojenčka iz une oplojene celice, da zgleda tak kot je ko se rodi, pa ti sama sperma in jajčece nič ne pomagata - rabiš maternico in telo, ki skozi posteljico dovaja vse kar celica rabi da se otrok sploh lahko zgodi.

torej, ni odločitev samo o otroku, je tudi o svojem telesu. saj nisi kenguru in ga daš v žakelj pri 2 mesecih nosečnosti. al pa morski konjiček, kjer jih nosi očka; no to bi blo pa zanimivo videt na človeštvu - kako bi se razvijala tale tema takrat user posted image

Jaz sem pa že prej debatirala o tem, da mati pri splavu oz. nosečnosti (v bistvo je eno z drugim dokaj povezano) ne odloča samo o svojem telesu, ampak tudi o otroku......user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 44
5.11.2012 17:59:04   
ronja
Mnogo negativnega pa storijo taki pritiski od zunaj, ki poudarjajajo, da se mora ženska čutiti kriva za splav...

Se strinjam s tabo. In sem vedno ZA splav, za to, da se pogovorita oba, ampak kljub vsemu je bolj fer, da je končna odločitev njena kot njegova, če se pač ne moreta zedinit.
Meni se zdi to, da si pač ne želita otroka čisto dovolj dober razlog, ne bi dajala ne vem kakih pogojev, ker nisem jaz da presojam, kdo bi kdaj moral met otroke, razen zase, seveda:). In poznam punce, ki se niso nič krive počutile in so vedele, da so naredile prav - ene so bile takrat še zelo mlade, ena pa tudi ne, pa si pač ni želela otroka (čeprav si ga v tistem primeru očka celo je).
Vseeno pa se mi zdi, da je najbolj hudo tistim, ki so šle na splav proti svoji želji... Ne mislim, da se mora ženska tako počutit, sploh ne! Samo da tiste, ki se veselijo tega otroka, si ga želijo... tiste pa boljše da ne grejo na splav. Ker take, ki bi takrat tako razmišljala, pa kasneje ne bi obžalovala, če bi ga naredila, take pa res še nisem srečala.
So punce, ki jim ni žal, ker so se same tako odločile. So take, ki jim ni žal, ker so otroka obdržale. Oboje je ok. Samo če grejo na splav proti svoji volji, je pa vsem, kar jih poznam, bilo hudo, še kasneje... Če se ženska ob razmisleku sama racionalno odloči, da je to boljše, čeprav si želi, je vseeno drugače, pa tudi tem ni lahko.

Pri spontanem splavu sicer nisem dobila občutka, da bi me kdo obsojal zato (pa sem mela dva in veš, da nisem glih anonimna;), celo zaradi spleta okoliščin sem morala to takoj povedat v službi (nisem hotela lagat). Mogoče pa je to res zaradi kroga ljudi, v katerem se gibljem. Res ni najbolj luštno o tem govorit, dokler je vse še sveže, ker s tem koplješ po rani, ker si še žalostna (če si si pač tega otroka želela, verjamem, da se počutiš čisto drugače, če si ga ne želiš). Ampak nisem pa dobila občutka, da bi me zato kdo obsojal.
Se pa strinjam, da ljudje obsojajo ženske, ki naredijo splav, sploh če na svojo željo.

Glede pojasnil pa podpis po mateyko (lepo, da z malo še vedno gledata animal planet, meni so tudi zanimivi vsi ti drugi principi:D) Ne gre za tisto eno celico, ki jo na začetku damo, ampak za tistih 9 mesecev z vsem, kar spada zraven...

Ja, ne moreš odločat o nosečnosti, pa ne o otroku ali obratno, dokler je pač otrok not. Zato pa ni možnosti, da bi ga lahko očetu samo dala, če bi ga on rad imel ali pa da bi upihnila svečko in rekla: ga ni več, če ga on noče več imet. Oboje je kar konkreten poseg v tvoje telo...

< Sporočilo je popravil ronja -- 5.11.2012 18:00:50 >

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 45
5.11.2012 19:49:47   
mateyka

Jaz sem pa že prej debatirala o tem, da mati pri splavu oz. nosečnosti (v bistvo je eno z drugim dokaj povezano) ne odloča samo o svojem telesu, ampak tudi o otroku......user posted image

saj če dobro bereš, sem odgovarjala na pomladin08 post, ne tvoj user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 46
5.11.2012 20:56:41   
pelin
Grozljiva dilemauser posted image ...upam, da nikoli ne bom na tvojem mestu....debato spremljam ,vendar so zadeve tako občutljive, da pošteno povedano ne vem kaj bi rekla ( napisala)...mogoče le to, kar so že nekatere...odločitev , ki jo boš sprejela mora biti tista, za katero ti sama trdno stojiš....pa niti na daleč ne mislim, da mož nima pravice odločati...vendar pa boš levji delež te odločitve nosila ti...pa naj bo to fizično ali psihično... 

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 47
5.11.2012 22:09:24   
liliana

saj če dobro bereš, sem odgovarjala na pomladin08 post, ne tvoj user posted image

Vem....user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 48
5.11.2012 22:30:55   
mateyka

Vem....user posted image

a veš ob takih situacijah se vedno spomnim na OŠ in ko sem mela ob kaki sceni neustavljivo željo, da bi tečno sošolko grdo sunila s kulijem pod rebra. user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 49
6.11.2012 9:31:10   
liliana

a veš ob takih situacijah se vedno spomnim na OŠ in ko sem mela ob kaki sceni neustavljivo željo, da bi tečno sošolko grdo sunila s kulijem pod rebra. user posted image

Lepo se je spominjati lepega otroštva......user posted image

No, da pa nadgradim to, kar sem mislila povedati in si ti spet vzela osebno, kot jeb.a.nje tebe v glavo......user posted image

Jaz sem pač dala večji poudarek pri odločitvi splav/nosečnost, da se odloča v prvi vrsti o otroku in šele na to o svojem telesu....

Ker običajno se tudi ženske, ki se odločijo ali za splav ali za nadaljevanje nosečnosti (pa ne glede na to, ali je odločitev sprejeta povsem samostojno ali pod pritiskom partnerja ali okolice) odločijo kakor se pač odločijo zaradi otroka in ne zaradi posojanja svoje maternice oz. gradbenega materiala.....ker v trenutku odločitve ali splav ali nosečnost je 9 mesecev nosečnosti še najmanjši problem......

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?