ronja -> RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti (24.10.2012 12:25:04)
|
Avtorica teme....ali daš krstiti ali ne daš....ni treba delati disertacije zaradi krsta......ker tisto o "nemogočem povratku v prvotno stanje" ne drži povsem....če si imun na duševno plat krščanstva, te tisti pečat v knjigi in župnikov škropljenje s sveto vodo itak ne moti... Liljana, lej, to je tako, kot če bi zame napisali, da sem Indijka/Avstrijka/Švedinja, karkolipač. Absolutno nimam nič proti Indijcem/Avstrijcem/Švedom..., (kar sem jih spoznala, so bili vsi fajn), vseeno pa ne bi rada, da bi mi pod državljanstvo pisalo Indijsko namesto Slovensko, ker sem pač Slovenka. Nič ni narobe z nobenim od teh, ampak tudi ateizem je prepričanje, kot vera. To je agnostikom včasih težko razumet, da nam ni vseeno. Ampak vsem ni vseeno. Meni je smotano, da je cela ekspedicija, če se hočeš odkrstit. IN imam rajši, da se krstijo, če se bojo sami hoteli. Na srečo se vsi strinjamo (in nemož in vsi 4je stari starši, tako da nimamo problemov, ampak bi isto zagovarjala, tudi če bi se ne strinjali). Čisto verjamem, da je marsikomu čisto vseeno, ali je krščen ali ne, kaj mu piše pod državljanstvom, vse... Sama si pa vseeno ne želim, da me uporabljajo v svojih cifrah, ker se mi zdi dvojno nefer - do resničnih vernikov in do mene. Nimam nič proti, da se zmenijo ljudje, kakor jim paše: da se krstijo iz tradicije, da se ne, kakor komu paše. Ne bi pa svojih krstila kar tako, ker jim lahko gre na živce. Pa mislim, da bi bilo prav, da sta na krstu oba starša, da se oba strinjata, ker sta pač zakonska skrbnika (če nista onadva, pa seveda zakonska skrbnika), ne pa da to naredi kar nekdo tretji... Če se oba strinjata, itak lahko naredita z otrokom karkoli, kar ni nezakonito. Se strinjam....in tudi krst te ne naredi vernika... Se strinjam. Zato je pa brezveze krstit otroke. Se pa strinjam s tabo, lilijana, da bi bilo lažje, če bi si gospodinjstvo razdelila, da bi lahko potem oba po obiskih hodila, kadar bi jima pasalo. ker je že kje kakšen učitelj, vzgojitelj pedofil pa zato nisi rekla, da je šola institucija ki ... Tehnofil, roko na srce, šole in vrtci niso tako ščitili svojih pedofilskih pripadnikov kot (je) to dela(la) cerkev. Kazen je premestitev v drugo škofijo??? Ste nori? Ko se je v enem lj. vrtcu zgodilo, da je bil vzg. obtožen in spoznan za krivega pedofilije, je letel oz. bil suspendiran že med procesom in se ne more več zaposlit nikjer, kjer so otroci. Župniki pa lahko mirno delajo dalje v drugi škofiji, tudi z otroki. To sama zamerim cerkvi. Psihote najdeš povsod, je pa velika razlika, kako sistem reagira na to, ko jih odkrije: ali zavaruje šibkejše (otroke) ali jih ne. In če ga premestiš nekam, kjer ga še ne poznajo, jih res ne zavaruješ, zavaruješ njega! In ne mi rečt, da se to ne dogaja! Ker za ta primer konkretno vem, iz slovenije, naši časi, ne 100 let nazaj. ...ker so tako vzgojeni... Se strinjam. In ravno zato sama ne bi dala krstit otroka. Ker tam navsezadnje obljubiš, da boš vzgajal otroka v krščanskem duhu, kar jih pa ne mislim. Torej- kaj naj lažem? Enim to ni nič, je pač tradicija, zame je pa obljuba kot obljuba (so mi "verniki" že večkrat rekli, da bolj resno jemljem njihove običaje kot oni sami;)... In se mi ne zdi prav lagat glede otrok glede večjih vprašanj, kar vzgoja na splošno je. Torej za moje pojme bi bila hipokrizija, če bi jih dala krstit. Me ma,da se res pozanimam, če je tak izpis mogoč. ampak tudi če je, ma verjetno metulj prav, enkrat krščen, za vedno član. Tako nekak sem sama razumela vse, kar sem se do zdaj pozanimala o tem. Vem, da se je Svetlana Makarkovič zelo trudila izpisat, pa je prišla nekako tudi do tu - da se ne da, še vedno je članica, pa če hoče ali pa ne. In vem, da če pa kdo ne vrže puške v koruzo glede takih reči, je to ona, tak da dokler njej ne rata, ne vem, če ma smisel, da se matram[sm=smiley36.gif]. Itak moj krst ne bi smel veljat, ker ni bilo nobenega starša zraven[sm=jezicek.gif] Sicer se pa strinjam s Stanislavo. Ja, ampak nisem zasledil, da bi bila avtorica teme sovražno nastrojena proti cerkvi, religiji, itd ... opažam, da to pri nas katoliki nikakor ne razumejo - če nekdo ne akceptira njihovih dogem, je pa zdaj že kar nastrojen proti njim. Kar tudi približno ni res. Kakor razumem, avtorice ne moti vera kot taka, nič nima proti partnerju in njegovim staršem, ker jo prakticirajo. Moti jo vsiljevanje. Sicer je pa Arwenko v par stavkih povedal bistvo, tak da ni kaj dodat. Podpis.
|
|
|
|