Paštetka
|
uškinamama, brez r-ja, se opravičujem za napako. JAz sem umirjena. Nisi navedla vseh dejstev, ki jih navajaš zdaj. Jasno ko beli dan je meni. Spet pišeš, o preteku 19 dni... ja, prav je tako, da je pogodba prešla iz določen v nedoločen čas, saj je tebi celi čas delodajalec dajal navodila za delo. Včasih je potrebno malo več razložiti, da se lahko dalje meniš. In ne tvoj primer ni tak, kot piše kalbo. V tvojem primeru je delodajalec se zafrknil z osebo AA rpi rokih, in posledično je šel rok tudi zate. Kaj ti naj napišem delodajalec je kriv v tem primeru. JAz govorim o tem: 1. Ena uporabnica je na 1. strani napisala: da so njenega sodelavca po preteku Pogodbe, ker je prišel na delovno mestu, nadrli, kaj išče tu. 2. Nekdo je napisal, da bi moral dobiti pisno obvestilo, da mu ne bodo podaljšali. 3. kalbo je napisal, da če se je logiral, odprl računalnik, maile (nekaj takega).... da če se zaveda, da bi lahko dobil avtomatsko PoNČ 4. jaz sem kalbu odgovorila, da le v primeru, da bi mu delodajalec z razporedom, ustno ali kako drugače nakazal, da mora priti delat, da ga potrebuje. V kolikor to delodajalec ni nakazal, je jasno, da je pogodba pretekla in nima kaj iskati na delovnem mestu, sploh pa kaj izsiliti 5. celi čas vam pišem. Da v kolikor nekdo dela, četudi en dan, dva dni, 15 dni...ne vem koliko... in delodajalec daje delavcu delo (najboljši dokaz je razpored dela, ustna navodila, ipd.), da pogodba preide iz DČ v NČ. JA. V kolikor pa delodajalec delavcu ni naročil dela (pa ima lahko kartico ali kar koli za štemplanje, ključe...), pa delavec ne more izsiliti pogodbe za NČ, samo zato, ker je prišel delat in ni prebral pogodbe, kdaj mu je pretekla. 3. in 4. točka ni enako. Delodajalec lahko delavcu, kateremu je pogodba pretekla šele par dni po preteku pošlje ustrezno dokumentacijo. Štemplarca, ključi... niso last delavca. So last podjetja. in če delavcu preteče pogodba (sam ve kdaj mu, saj ima svoj izvod) mora vso delodajalčevo lastnino pustiti na delovnem mestu, preden se mu izteče pogodba. In kot dopust, proste ure niso "last" delodajalca, mora pred iztekom pogodbe delodajalec to delavcu omogočiti, ali mu izplačati po preteku pogodbe. In kot sem že napisala, vse bi bilo lepše, človeško, če bi s katerekoli strani bilo poslano obvestilo, da se razidete. Namen pogodbe za določen čas pa NI podaljševanje. In ne nisem pametna, sem umirjena, niti ne žalim, zbadam kot nekateri, samo razlagam vam zakon o delovnih razmerjih. O tem, kdo pa popušča ob raznih grožnjah delodajalca, zakaj se dajejo takšne in drugačne pogodbe...ipd. pa se ne spuščam, ker je to že druga pesem... zdaj se pa res umikam s te debate, ker sem vam že par krat razložila kako je po ZDR, če pa nekdo ne razume, da to ni eno in isto (kar pišem jaz in kaj kalbo), pa ne morem tu jaz nič.
|