curly
|
Hej. IZVIRNO SPOROČILO: NajaaM Curly, me pa se nekaj zanima v zvezi s temi folikli. Bila sem na pregledu in je rekla, da imam dva folikla, velika 25 in 17 (merske enote ne vem, verjetno mm). To je bilo 12.dan ciklusa, nato sem sla se 15.dan in je rekla, da sta pocla. Kaj to dvoje pomeni? A da je mozno, da pride do oploditve? In zakaj je velikost pomembna? Bom poskušala na vse odgovorit, če se kje motim (takšno je namreč moje znanje, ne pravim pa da vse vem), me prosim POPRAVITE. To pomeni, da sta bila folikla zrela in sta počila (ko poči folikel=ovulacija). Potem jajčece (veliko za makovo seme), ki je bilo prej varno spravljeno v foliklu, potuje po jajcevodu do maternice. Nasproti bi mu naj prišli spermiji in če se srečajo se bi naj jajčece oplodilo. Nato potuje naprej v maternico, kjer se vgnezdi (nekatere ženske imajo vgnezditveno krvavitev). V večini primerov se jajčece in spermij najdeta, ampak se potem oplojeno jajčece ne more vgnezdit ali se slabo vgnezdi ali hitro odmre ipd. (SS). Mislim, da se 90% nosečnosti konča še preden izvemo, da je nosečnost sploh bila... Merske enote so 25mm. Folikli so lahko veliki od 16mm pa tam do 27mm sem slišala, lahko pa tudi več, po moje - glede tega nisem prepričana. Ponavadi je tako, da je en vodilni folikel in ko ta poči, ostali odmrejo. V kolikor si bila na Klomifenu, je možno da si imela dva folikla in je možnost večplodne nosečnost= dvojčkov (3je folikli=trojčki, 4-je=četvorčki, čeprav pa ni nujno, da se vsi oplodijo, ker lahko imaš tri folikle pa se samo en opodi). Glede na to, da si bila na pregledu 12. in 15. dan ciklusa, lahko predvidevaš oz. lahko si 100%, da imaš ovulacijo na 13. ali 14. dan ciklusa, ker 12. dan sta folikla še bila, 15. jih ni bilo več. Velika verjetnost je, da imaš O na 14.dan ciklusa, torej je tvoj ciklus dolg približno 28 dni. 14 dni po ovulaciji lahko narediš test nosečnosti, ker bi ti že moral pokazati. Zakaj je velikost pomembna? Pomembno je, da folikli rastejo in ko zrastejo do neke velikosti (ne vem, koliko je najmanj in koliko največ) počijo = torej ženska takrat ovulira. Nekaterim ženskam folikli rastejo bolj počasi, zato imajo ženske različno dolge cikluse in zato je težko pri nerednih ciklusih ugotovit, kdaj ima ženska ovulacijo. 14 dni po O (+/- 1 dan) bi naj vsaka ženska, ki ni zanosila, dobila M. Nekatere ženske nimajo ovulacij, zato tudi ne morejo zanositit. Nekatere imamo PCO, kar pomeni, da so včasih folikli prazni (ni jajčeca notri) in tudi to predstavlja velik problem za zanositev. Torej ovulacijo lahko izračunaš za nazaj! Če imaš cikel dolg 30 dni, od tega odšteješ 14 dni (lutealna faza) in ugotoviš, da si na 16. dan cikla imela O. 1. dan cikla=1. dan M. Skratka, to je to, kar vem s fraj glave. Očitno je, da vem preveč! Upam, da sem kaj pomagala, če pa katera opazi, da kaj narobe vem pa naj me le popravi, ne bom nič jezna.
< Sporočilo je popravil curly -- 5.9.2012 17:34:16 >
|