RE: Aprilčice 2013 (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju

Sporočilo

trixxy -> RE: Aprilčice 2013 (16.11.2012 13:10:08)

Mal Pušenjaka vpraši kako je s savnami.

klavdyk -> RE: Aprilčice 2013 (16.11.2012 13:35:39)

hej

ja klavdy se ni javila, ker je bila cel dan pri dr. sem šla kr svoji osebni, da mi danapotnico za tirologa in sem tam čakala 2 uri. hb da sem nosečnica, da sem dobila napotnico pod nujno-tsh je bil povečan normalno je kao do 4-tam nekje, js imam pa 6 pa še nekaj. no in potem sem spet čakala pri tirologu-od pod 10 do mal čez 11-in potem je bilo še treba spet kri dat-tako da sem prišla domov ob pol enih!!da sploh ne govorim, da sem morala biti do 12 tešč[sm=hudicek1.gif]. grozno. no naredil mi je ultrazvoj ščitnice-baje zgleda vse vredu, samo ker je tsh povečan sem še enkrat dala kri in bomo sedaj videli kaj bo. ja baje bomo jedli vsak dan tablete[sm=smiley13.gif] do konec življenja. no js upam da bo zdaj kri pokazala vse ok-no kolikortoliko, da ne rabim tablet. ker mi res ni
ja pecivo... navalite[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]. danes je še..jutri ga ne bo[sm=jezicek.gif]
tako zdaj pa nazaj pospravljat..pripravljam se še vedno za jutri..komaj čakam nedeljo

Klavdy

trixxy -> RE: Aprilčice 2013 (16.11.2012 13:40:58)

klavdyk jaz sem dobila tablete 11 mesecev po porodu, sem imela izvide tako slabe, da so mi dal visok odmerek in sedaj veselo papcam vsako jutro pol ure pred hrano. Mi gre na jetra ful, ker imam budilko pol ure prej narihtano in pol zaspim nazaj, da je res pol ure mimo. Ampak bomo preživele. Zdaj med nosečnostjo me malo bolj spremljajo in upam, da po porodu ne naraste tsh, ker potem ne vem kak odmerek bodo dali. Sem še premlada, da bi jedla take doze. Ampak pomembno je, da se zdravi, ker zaradi nezdravljene ščitnice lahko pride so hudih bolezni in ne hvala, raje tiste mini tabletke jem vsak dan do konca življenja in sem zdrava!

barbara_s -> RE: Aprilčice 2013 (16.11.2012 13:41:34)

Kar se savn tiče: ni panike. Že če malo zdrave pameti uporabiš, ugotoviš, da preden se tvoje telo segreje za stopinjo C, pa v notranjosti, ne samo na površini... si že zdavnaj zunaj. (Verjetno se otrokovi možgani segrejejo bolj ob pregledu z UZ kot pa kadar gre mamica v savno... - pa tudi UZ ni (pretirano) nevaren, da ne bo katera narobe razumela.) Človeško telo ima dobro regulacijo temperature, nismo kot neke kovinske klade [sm=smiley36.gif]. Itak, ni za pretiravat - ampak za pretiravat ravno tako ni tudi takrat, kadar nisi noseč. Edina resnična nevarnost v savni je, da se ti ob vstajanju zvrti in padeš... tako da previdno pri vstajanju. Za otroka v maternici pa ni realnih nevarnosti.
V deželah, kjer so savne "pogruntali", so se otroci včasih v savnah tudi rojevali; pa nosečnice so tudi šle v savno.

Včasih se mi zdi, da res preveč kompliciramo... Glede na to, da so ženske bile noseče in so rojevale že tisoče let pred nami, v takih in drugačnih pogojih in s tako in drugačno hrano, pa je človeški rod še vedno tu, je verjetno zelo malo stvari, ki res škodujejo (in veliko stvari, za katere smo prepričani, da "v nosečnosti pa raje ne").

Hasam -> RE: Aprilčice 2013 (16.11.2012 14:01:12)

Drage aprilčice,

za "večer nosečk" v Gostilni pri šefu je prostih le še nekaj mest:
termin: petek, 30.11.2012, cca.16 - 20h
cena: 25€/osebo

Prosim zainteresirane, da se čim prej prijavite pri meni na ZS. Za prijavo potrebujem ime, priimek, PDP in mail za obveščanje.

LP, vaša februarčica Hasam

izalina -> RE: Aprilčice 2013 (16.11.2012 14:30:15)

Ojla,

vsakič se borim s tem RRjem, da lahko kaj napišem [sm=smiley21.gif]

Voziček - pri meni je obvezno, da se lahko šp.del obrne v obe smeri. Ker se ni hotela vozit v košari in je bil naš sprehod eno samo kričanje, sem jo hitro prestavila v športni del. Pa da se da lupinico gor namontirat je tudi super. Velika košara spodaj. meni velikost vozička ni bila tako pomembna, ker mi je bilo bolj pomembno, da se z vozičkom da tečt in rolat. ta pogoj in teža/velikost pa ne gresta ravno skupaj. Ročna zavora nujno (zaradi rolanja in teka), samo ne na sprednjem kolesu (to mi je največja bedarija), ampak na zadnjih dveh. Da je strehica dovolj velika, ker kakšen dodaten senčnik ali strehica se ne obnese (v vetru sploh ne, pa neprestano popravljaš). Meni je bilo pomembno, da je sedež vobliki kalupa....to pa zato, da otroka sili k aktivnem sedenju.

Prehlad - jaz vedno uporabljam erično olje 31 (Just) ali 33+7 (Swissform), dam ga v ta navaden izparilnik ali pa če je res hudo si ga malo namažem pod nosom. Pri hčerki uporabljam še kremo materine dušice (Just). Namažem jo po hrbtu in prsih ter nujno še po podplatih (če to ne namažem, ni učinka). To nam zmeraj pomaga.

Sladkarije - midva tudi striktno ne prepovedujeva sladkarij. Ji pa dava vedet, da to ni hrana za vsak dan. Za malico je sadje...predvsem to kar je lokalno, tudi zelenjavo ima ful rada. Stari starši, predvsem mama pa misli, da se ji bo tako najbolj kupila: dala nekaj sladke in jo je frej....mala pa kr kričat začne, če jo vidi oz. sedaj ko je tako velika manipulira....če je lačna gre takoj k njej, če pa ne, jo pa tudi pogleda ne. Ata je pa itak pogruntal, da je najbolj vesela, če lahko odtrga jabolko z drevesa, ali pa gresta skupaj pogledat na vrt za malinami in jagodami. Ga pa obožuje. Pri babi in dediju je pa ista pesem. Samo, da pri babi dobi samo životinsko carstco (čokoladde same pa itak ne poje skoraj nič...toliko da vidi slikico), dedi ji pa zjutraj pripravi rozine in banano.....je pa tudi čist blažena, ko je pri njemu in zjutraj skupaj na kavču jesta.

Savna - imam šanso vsak dan it (iammo v službi savne), ampak mi ni. Nevem zakaj...če bi mi pasalo bi šla. Razlog isti kot Barbara_s.

Hlače - to so edine hlače ki jih imajo v HM....so pa oprijete. Imajo jih v temno modri, rjavi, črni in v turkizni. Bom pogledala kateri model so, ker na netu jih nimajo več.

Barbara _s - zakaj pa ne rečeš v šoli naj ji pripravijo samo kruh? Jaz bi zihr rekla, saj plačuješ malico. Jaz tudi v vrtcu ne sili otroka, da je namaz, če ga ne mara.

barbara_s -> RE: Aprilčice 2013 (16.11.2012 15:38:08)

IZVIRNO SPOROČILO: izalina

Barbara _s - zakaj pa ne rečeš v šoli naj ji pripravijo samo kruh? Jaz bi zihr rekla, saj plačuješ malico. Jaz tudi v vrtcu ne sili otroka, da je namaz, če ga ne mara.

Hmmm... Zato, ker sem se odločila, da je punca dovolj velika in samostojna, da to uredi sama.

grašek -> RE: Aprilčice 2013 (16.11.2012 17:18:32)

Pozdravljene, aprilčice!

Končno se oglašam tudi jaz, čeprav vas spremljam že od začetka, pa se nekako do sedaj nisem odločila za aktivno sodelovanje. Mislim, da bom kar najstarejša, sedaj še 41 let, ko bom rodila, bom že 42. Imam dva velika otroka, stara 19 in 14. Prve mesece sem preživela kot večina tu - z veliko slabostmi in utrujenostjo. Sedaj imam veliko energije in danes sem si končno oddahnila, ko sem dobila izvide amniocenteze. Vse je ok in bomo imeli punčko. Me je bilo kar groza po Tippijinem sporočilu, sploh,ker sem bila na isti dan na odvzemu kot ona, pa še statististika NS ni bila na moji strani: 1:50. Ko tako razmišljaš, postanejo vse naše nosečniške težave majhne in zavemo se, kaj so prave vrednote v življenju in za kaj se splača ali ne splača sekirati. Lep vikend vsem.
Še osnovni podatki: Moj PDP: 12. 4. 2013, 3 nosečnost, MO: čez štirinajst dni, datuma še nimam

trixxy -> RE: Aprilčice 2013 (16.11.2012 19:29:17)

Dobrodošla grašek. Čestitam za tretjega otročka, punčko. [sm=bravo.gif].

Sej to se zavedamo, da ko te je strah za zdravje/življenje otročka, da je najhuje. Sam jamramo pa še vedno [sm=jezicek.gif]. Take smo, ženske pač [sm=smiley36.gif] [sm=smiley2.gif]

doberdan -> RE: Aprilčice 2013 (16.11.2012 20:15:23)

No, je pa tako tudi zato, ker je ta otrok strašno zbirčen in je samo zdravo hrano - ne mara stepene smetane, ne mara tort, ne mara peciva, ne mara biskvita, ne mara paštete, ne mara salame... je pa sadje in zelenjavo brez problemov.

Kok fajn!!! Naša bi kar pojedla vse sladko, ampak tega nimamo na voljo, tako da velja pravilo daleč od oči ... [sm=jezicek.gif] Dobi kakšen piškot pa se zamoti, potempa itak sproti pozabi, ker je kaj drugega v igri.

kaj pa savne??? hodi katera v savno v nosečnosti? dosti sem brala o tem, pri nas ala odsvetujejo, v tujini to ni več tabu in nosečnice hodijo v savne ... meni savn ZELO pomaga in odkar redno hodim, imam tudi angin dosti manj, samo odkar sem noseča, nisem še bila ... raje ne zvegam ... imam pa infra

Jaz si ne upam, čeprav naj ne bi bilo škodljivo. Čeprav tiste, ki so samo do 40 stopinj mislim, da pa res ne morejo škodit.

Lep vikend vsem, jaz žal jutri delam ... to pomeni tudi, da se bom danes pozno še pripravljala. In se mi niti pod razno ne da. Pogrešam vikende!

katniss -> RE: Aprilčice 2013 (17.11.2012 8:45:17)

Dobro jutro! [sm=kava.gif]
Castim kavico, no caj v mojem primeru. [sm=smiley1.gif]

Vceraj smo meli napet dan, ampak... zdaj lahko delim z vami, da se naslednje leto (sicer res pet minut pred dvanajsto!) seliva! V lastno hisko.[sm=smiley1.gif]
Sva o tem ze razmisljala se preden se je najavil najin korenjak potem pa naju je to dokoncno prepricalo... Tako da, hiska je izbrana, financiranje je tudi mozno in jaz sem zelo vesela [sm=smiley1.gif]
Se mi zdi, da se stvari tako lepo zacenjajo umescati na svoje mesto. Se lansko leto taki cas sem obupavala nad diplomo, kako bova naprej, kako in ce sploh bom nasla sluzbo, zdaj pa so se stvari odvile same od sebe. Sicer sluzbe se nimam, verjetno se nekaj casa ne ampak imava sreco, da ima moz dobro sluzbo, ki jo rad opravlja.

Vceraj je se miceni zvecer malce pobrcal, da ga je ati lahko pobozal. Se mu je zelo fino zdelo[sm=smiley36.gif]

Imejte lep vikend! [sm=smiley1.gif]

trixxy -> RE: Aprilčice 2013 (17.11.2012 9:02:56)

katniss super! [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] To je res dober občutek, da greš v svojo hiško.

*Lila -> RE: Aprilčice 2013 (17.11.2012 11:13:03)

Heeej [sm=kava.gif]

Waaa katniss, ful fajn novička glede svoje hiške! Jo bosta kupila? Midva imava svoje stanovanje v hiši od mojih staršev in se noben ne pritožuje, ker res dobro funkcioniramo, ampak imam tudi jaz željo biti enkrat popolnoma na svojem [sm=smiley1.gif]

Hvala punce za vaše izkušnje o vozičkih. Se mi je kar zdelo, da je fajn, da se športni del obrne, zavoro pa bom tudi verjetno rabila, ker ne živim prav v mestu [sm=smiley36.gif] Ker kupujeva novega, res želim da je čim bolj funkcionalen. Mi je že od nekdaj všeč PP gt3 in sem vedno govorila, da jaz bom pa imela tega. In kaj sem zdaj ko se bolj poglabljam v to ugotovila? Da se mu itak ne obrača športni del [sm=zmeden.gif] Se mi pa zelo zmanjša izbor, ker gledam samo trikolesnike [sm=smiley1.gif]

Glede savne nimam pojma. V zmernih količinah po mojem ne more škodovati, bi se bilo pa fajn pozanimat.

klavdyk -> RE: Aprilčice 2013 (17.11.2012 14:25:31)

Trixxy kakšne tabletke si pa dobila? meni je sicer rekel, da bi dobila kao hormone, da bi mi uravnavali ščitnico in to baje niso neke čudežne tablete ampak samo v pomoč ščitnici. sem ga razumela kao da so to samo hormonski dodatki in ne zdravio-torej nimajo stranskih učinkov-a mam prav al imaš ti kaj drugega-no sej mi imena tablet ni povedal

katniss -> RE: Aprilčice 2013 (17.11.2012 15:33:36)

Lila*: Ja, hisko bova kupila. Sva tehtala pred tem vse opcije in je dejansko nakup najbolj poceni. Trenutno sva v stanovanju, kjer bi se imeli vsi trije dovolj prostora ampak so drugi objektivni razlogi (zanemarjenost objekta in okolice), da se zeliva preseliti.
Moj dragi moz si ne zna predstavljat, da bi zivela tako kot mnogi mladi pari v Sloveniji (torej pri starsih). Je pa tudi res, da tukaj niti ni moznosti za to. Nacin gradnje je cisto drugacen in enodruzinska hisa je zgolj in samo to. Poleg tega tukaj mladi grejo od hise med studijem/po solanju dosti pogosteje kot v Sloveniji... Je pa res, da se da tukaj prit do stanovanja/hiske, ce imas sluzbo. Mi je vcasih prav hudo, ko gledam nastalo situacijo doma v Sloveniji in vidim, da mladi, kljub trudu, ostajajo brez realnih moznosti za lasten dom. [sm=smiley13.gif]
Tudi jaz si nikoli nisem predstavljala, da bo to nekega dne.. postalo realno in dosegljivo. Pa ne ustvarjava nekega luksuza, imava res zgolj povprecne moznosti za zivljenje. Na zalost se mi zdi, da je v Sloveniji veliko 'vodilnih' pozabilo, da ljudje ne zelijo samo preziveti ampak tudi ziveti.

No, se opravicujem za take litanije. Ko celotno situacijo opazujem takole na dalec, se mi zdi, da bi vse tiste mozakarje v Ljubljani najraje za kravatlc zgrabla in jim par krepkih povedala!

Tak, zdaj pa je treba it nekaj skuhat. Sva imela 'sportno' dopoldne/popoldne [sm=smiley1.gif]

trixxy -> RE: Aprilčice 2013 (17.11.2012 18:18:21)

klavdyk ja sej to so hormonske zadeve. Jaz imam eutyrox. Nima stranskih učinkov, razen da se končno bolje počutiš, ker prej je bilo obup, utrujena, brez volje itd. No sej zdej sem noseča in so občutki isti, sam vsaj vem zakaj, takrat pa nisem [sm=smiley2.gif]. No doziranje pa je tako kot sem napisala. Sam sej menda se človek navadi.

Mamaja -> RE: Aprilčice 2013 (18.11.2012 10:22:27)

Daan!
Danes pa jaz častim nedeljsko [sm=kava.gif]

katnissčestitam za hiško! Midva sva tudi oklevala med hišo in stanovanjem, na koncu sva ugotovila, da bi morala za hiško precej bolj zategnit pas in sva kupila stanovanje. Za začetek bo, potem bomo pa videli. Je pa res zanimivo, kako se v življenju zadeve včasih kar same uredijo in uspe tudi tisto, kar se je prej zdelo nemogoče.

savnanje med nosečnostjo na splošno ni priporočljivo-spodaj dodajam linke na dva članka o tem. Midva pozimi zelo uživava v savnanju in prav v vseh savnah, kjer sva bila, piše, da nosečnicam to odsvetujejo. Tako da sem se že sprijaznila, da bo ta zima minila brez dveh dejavnosti na s - savnanja in smučanja... Ko sem prebrala nekaj člankov na to temo, sem sicer ugotovila, da vsi ne odsvetujejo savnanja oz. priporočajo zmerno savnanje, takoda če bo katero strašno zeblo, si najbrž lahko za nekaj minut pogreje kosti v kakem tepidariju ali biosavni, ki imata nižjo temperaturo, v finsko pa pomoje res ni pametno it, da ne skuhaš bebice.Glede turške pa ne vem...
http://www.ringaraja.net/clanek/savnanje-v-nosecnosti-da-ali-ne_5054.html
http://www.bambino.si/savna_v_nosecnosti

klavdyk -> RE: Aprilčice 2013 (18.11.2012 10:54:35)

dobor jutri še od mene,
je bila pestra noč in sem šla spat šele bo pol 3 danes pa taka ko bi me nekdo celo noč tepel[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]. se vidi, da nisem več navajena tako dolgo ponočevat. zdaj mam pa že generealko stanovanja, hb da danes kuha mama, ker se mi itak nič ne da.

Trixxy hvala za odg. ja sedaj čakam na izvid krvi, pa da vidimo potem kaj bo.

evo tolk od mene, komaj gledam gor tk da...

Čaw

klavdyk -> RE: Aprilčice 2013 (18.11.2012 19:30:53)

aja trixxy kako pa so ti ugotovili, daimaš povečano ščitnico? mene je zdaj kar malo strah zaradi vsega, saj sem že 17t pa smo šele zdaj ugotovili povišan tsh(kako lahko to nezdravljenje vpliva naplod,....itd,...) sem kar malo slabe volje in upam da na izvide pri tirologu ne bom preveč dolgo čakala. a si ti imela kakšne znake, da je kaj narobe? ko gledam nazaj ugotavljam, da sem v tej nosečnosti nenormalno utrujena, samo to je verjetno od nosečnosti?!? jah same skrbi

trixxy -> RE: Aprilčice 2013 (18.11.2012 19:52:12)

klavdyk jaz sem bila po porodu fuuul utrujena, tud TVja nisem mogla gledat, ne brat, nobene volje. Lasje so mi na polno odpadali, zaprta sem bila, pa verjetn še kaj. Sam takrat sem si pač rekla, da imam majhnega otroka in valda si utrujen. No potem pa mi je kolegica rekla, da zdravniki priporočajo, da vsaj 9 mesecev po porodu preveriš ščitnico, pa sem šla po 11ih mesecih. Sam jaz sem imela zelo slab izvid, krepko čez 20 in to vse tri parametre. Tvoj je rahlo povečan tako, da lahko da sploh ne bo krize in da je normalen izvid. Itak bo vse vredu. [sm=smiley1.gif]

PikicaStonoga -> RE: Aprilčice 2013 (19.11.2012 7:42:02)

Jutro!

Moje ni kaj preveč zdravo ... :(
Od srede-pet semb ila na bolniški zarad hčerkice, danes bi naj šla v službo, pri najini miški bi me naj zamenjal možek ... mapak sem že takoj v četrek od nje pokasirala virus, spet zabit nos, kašljanje, glavoboli (in zdaj močno dvomim, da je odebeljena sluznica), težko diham ... ah vse me matra ... da ne govorim o utrujenosti, ki še ni minila ... :(

Tako da sem ostala doma, grem danes popoldne do zdravnice in bom jo vprašala tako za sluznico kot za ščitnico in da dam skozi, kar je treba, da vidimo ... računam da bom ta teden doma, ker prehladi se meni kr vlečejo ... in nisem za nikamor, razen za v postlo :(

Veselim se današnje morfologije! In zvečer pričakujem tukaj vesele novičke, ker smo tri, ki imamo danes MO! :)))

Danes bom bolj kot ne počivala ...

Me pa nekaj zanima ... ko ste bolne (brez vročine in ne spite), je pa treba počivat ... kaj dejansko počnete? Jaz čez dans nikoli ne morem spat, razen če nimam vročine ...
Mene ubijajo tile prehladi in počitki ... torej kaj počnete? ..- gledate TV, berete knjige, imate prenosnik v postli in brskate po internetu ali ... kaj?

Pozdravček!

pisanica -> RE: Aprilčice 2013 (19.11.2012 8:02:25)

Dobro jutro sonosečke!

Že nekaj časa vas spremljam, saj sem tudi sama aprilčica (PDP 20.4.2013)! Sem pa kar odlašala in odlašala, da se tudi sama oglasim. Skratka sedaj sem tukaj :) in se veselim čvekanja z vami!

Moje počutje je zaenkrat dobro. Edino včasih preveč razmišljam o tem, kdaj bom tudi jaz deležna prvih brcik. Neučakanaaaaa. :)

Lep začetek tedna vam želim!

trixxy -> RE: Aprilčice 2013 (19.11.2012 8:45:20)

Še ena prehlajena tuki z zabasanim nosom. Ponoči se mi je pa še kr nekaj kašljalo [sm=hudicek1.gif]. grrrr

Včeraj sta me mojedva pustila, da sem počivala, ko sta šla malo ven in sem ležala, brala knjigo, bila na netu kr na telefonu, tak da tako jaz počivam, ali pa gledam tv. Zdaj čez teden pa sem itak z njo, ker je še vedno bolna in potem je nič počitka, ker običajno noče spat po kosilu in se prepirava in potem me mine vse, da bi se ulegla. Upam, da bo kmalu zdrava, ker bi šla kr v službo, sam da se osredotočim na drugo vrsto dela. Tole je meni čist preveč utrujajoče. Pa moj prehlad naj tud gre nekam.

Drugače pa je moja kolegica bila med nosečnostjo skoz nekaj bolna in so jo dali na bolniško do porodniške, ker je bila očitno preveč podvržena boleznim. Je imela pa vse od ab do prehladov. "Lepote" nosečnosti.

PikicaStonoga -> RE: Aprilčice 2013 (19.11.2012 9:27:08)

IZVIRNO SPOROČILO: trixxy

Še ena prehlajena tuki z zabasanim nosom. Ponoči se mi je pa še kr nekaj kašljalo [sm=hudicek1.gif]. grrrr

Včeraj sta me mojedva pustila, da sem počivala, ko sta šla malo ven in sem ležala, brala knjigo, bila na netu kr na telefonu, tak da tako jaz počivam, ali pa gledam tv. Zdaj čez teden pa sem itak z njo, ker je še vedno bolna in potem je nič počitka, ker običajno noče spat po kosilu in se prepirava in potem me mine vse, da bi se ulegla. Upam, da bo kmalu zdrava, ker bi šla kr v službo, sam da se osredotočim na drugo vrsto dela. Tole je meni čist preveč utrujajoče. Pa moj prehlad naj tud gre nekam.

Drugače pa je moja kolegica bila med nosečnostjo skoz nekaj bolna in so jo dali na bolniško do porodniške, ker je bila očitno preveč podvržena boleznim. Je imela pa vse od ab do prehladov. "Lepote" nosečnosti.

ojoj trixxy, kako neprijetno a ne! če si sama bolna, pa še otrok, pri nas je enako :(
kolk pred porodniško so jo pa dali na bolniško? pa saj jaz bi lahko bila dosti več na bolnški že zaradi slbsti in bruhanja ampak se bolnipke na veliko izogibam ... razen če RES ne morem v službo, tako kot danes :( ne vem, sploh si ne predtsaljvam bit doma nekaj mesecev pa potem še eno leto ...
joj, še herpes sem fasala :(

trixxy -> RE: Aprilčice 2013 (19.11.2012 9:38:01)

Ona je šla na bolniško novembra oz decembra, rodila pa maja ali junija. Tako, da so jo kr hitro pohopsali domov. ENostavno ji je imunski sistem padel zaradi nosečnosti.

Stran: <<   < Prejšnja stran  99 100 [101] 102 103   Naslednja stran >   >>