DamijanaM
|
Pozdravljene, pišem prvič. Šele po 6 mesecih sem se vsedla in poiskala temo namenjeno našim aprilčkom. Na hitro sem preletela nekaj objav, da vidim kaj naj bi se pisalo in bom z vami delila nekaj vrstic lastnih izkušenj, kar tu, saj FB grupe ne najdem. Debata o aktivnih in neaktivnih članicah se mi zdi smešna. Seveda, da je dobro, da vsak nekaj prispeva, a da je to nekakšen pogoj, da si lahko "zraven", ne vem no. Naj vsak sam začuti ali želi doprinesti skupnosti s svojo izkušnjo ali ne. Konec koncev pa saj vendar vsi prebiramo in brskamo po spletu pa redko kdo vsebino tudi "plača" s kakršnim koli povračilom. RAZVOJ: Že od rojstva smo imeli strašanske težave z bruhanjem. Ne polivanjem, bruhanjem. Do 3. meseca smo se samo dojili in v času mastitisa dodali nekaj adaptiranega mleka. Med 3. in 5. mesecem pa je po vsakem dojenju dobil nekaj mililitrov adaptiranega mleka s koruznim škrobom, ki je zelo gosto, da je naredilo zamašek in je obdržal moje mleko v želodčku. Tudi, če je bruhnil in seveda je bruhnil, je najprej bruhal adaptirano mleko. V tem času smo bili na morju. Lepo je napredoval in pridobil 2kg, okoli 5. meseca je imel 6,4kg. Težava z refluksom je pustila posledice pri motoričnem razvoju. "Nepravilno" nošenje z namenom obdržati čim več mlekeca v želodčku (ob določenih prijemih je se je bruhica takoj pojavila) je uplivalo na to, da se fantek ne upa odlepiti od podlage in se prekotaliti na trebušček. Že pri 4ih mesecih se je obračal na bok, a je potem nazadoval. Stalno se z rokico zateguje nazaj in išče oporo/podlago na hrbtu. Da popravimo vsiljen vzorec sva začela hoditi na pedokinetiko in zelo paziva kako se nosiva. V zadnjih 14 dneh se je stanje z refluksom namreč močno izboljšalo, izboljšala pa se je tudi njegova motorika. Vzorec sicer še ni popravljen, a je vsak dan zaznati napredek. Moj nasvet: sila težnosti naj pri nošenju deluje na trebušček in ne na hrbet. GH: Danes je naš fantek star 6 mesecev. Pri 4 mesecih sva začela s testiranjem zelenjave, da se nama kasneje ne bo mudilo. vsak dan nekaj žličk zelenjave, vsak teden drugo. Količino sva proti koncu 5 meseca počasi malce povečevala, a šele danes sva zaužila 180ml zelenjavno-krompirjeve kašice. Rad je. Še naj manj mu je všeč krompir. Najprej je pojedel pretlačeno, na sopari kuhano bučko nato še nekaj krompirčka, nato pa še nekaj korenčka zmešanega s krompirjem. Namenoma kašic ne mešam. Želim, da je zelenjavo tako samostojno kot tudi zmešano s krompirjem ali drugo zelenjavo in s tem širi nabor okusov. Tudi kosmiče, bo najprej dobil zmešane z vodo, saj so sigurno manj okusni kot tisti zmešani z mlekom. Imam srečo, da je ješč in poje za enkrat še vse kar dobi. Če ne v prvem poizkusu pa v kasnejših. Spanje: Imamo srečo. Fantek spi od 21h do 7:30 ure. Preko dneva spi v razmaku dveh ur. Običajno 3x na dan. Zvečer po dojenju, dobi še stekleničko ponoči načrpanega mleka. V posteljici zaspi sam. Če se kdaj pritižuje, ga je treba le pobožati in malce postati pri njem. Čez dan je zgodba drugačna. Ima zelo rahel spanec. Zaspi samo ob dojenju. Uspava ga tudi nošenje na dolgem sprehodu. V vozičku ne spi. Zaspi tudi v lupinici v avtu, če je njegov čas za spanje. Ker ima rahel spanec tudi jaz ostanem kar pri njem v postelji, ko ima dnevni počitek. Sicer se je lepo tako crkljati, a se zavedam, da bi čas lahko tudi drugače izkoristila. Ima katera kak nasvet pz. kako ve uspavate dojenčke preko dneva? Zahvalila bi se tisti, ki je objavila povezavo na dokument ministrstva o uvajanju goste hrane. To je za enkrat vse od mene. Ce lahko kateri kako pomagam pa naj mi piše. Lep pzdrav, Damijana
|