tallla -> RE: Decembrčice 2012 (18.4.2012 12:01:01)
|
so seznamčki, ampak se jaz ne spomnim zdaj točno kje so... malo pobrskaj.. najbrž so tudi na ringaraja ali pa na babino.si. Nekaj ti jaz napišem kolikor se spomnim iz mojega brskanja, pa me bo še kakšna dopolnila... 1. Prvi pregled imaš nekje od 7T do 10T - takrat ti naredi vaginalni UZ, vzame kri, odpre materinsko (brezplačno) 2. drugi pregled se naročiš na NS (Nuhalno svetlino) nekje v 12T-13T. Pregledajo kakšna je možnost, da ima otrok Downov sindrom. Ta je plačljiv in je cca 60E. Partner gre lahko s tabo. Običajno pa lahko vzameš tudi CD, ker ti otrokove fotke in gibanje lahko posname, če želiš. NS ne delajo vsi G; ponavadi ti ga priporoča tvoja G ali malo povprašaš ljudi oz tvoje okolice. NS je brezplačen, če mamica do poroda dopolni 35 let. 3. če obstaja povečana možnost za DS ti predlagajo še AC (Amniocintezo). Ta poseg je tudi plačljiv (mislim, da po 40 letu pa brezplačen) . ti vzamejo en del plodovnice in na podlagi resic natančneje pogledajo možnosti za bolezni. Nekatere izpustijo NS in grejo samo na AC. Nekatere pa se AC izognejo, ker obstaja majhna verjetnost za SS. Po AC so punce pisala, da so imele kar 4 dni precej strogega ležanja. Ne NS ne AC ti žal ne morejo zagotoviti, da bo otrok 100% zdrav in prav tako niti slab rezultat ni zagotovilo, da bo otrok bolan. Punce so pisale, da so imele (predvsem starejše) zeeeelo slabe rezultate na vseh pregledih pa so bili novorojenčki zdravi kot ribe... Nekje vmes še enkrat vzamejo kri. Preveri se okuženost na toskoplazmo (izogibaj se mačkam, ker so velike prenosljivke, mačje drekce mora obvezno pospravljat kdo drug, zelenjava in sadje dooobro oprano in po možnosti termično obdelano, prav tako sveža jajca in sveže meso nista priporočljiva v nosečnosti; brskanje po zemlji na vrtu obvezno z rokavicami in na koncu si dooobro operi roke!) . Pregleda se še sladkorna, saj marsikatera dobi nosečniško sladkorno. V primeru povišane ti bodo dali natančno dieto, ki sicer ni slaba ampak predvsem zamudna saj se moraš držati 6-ih obrokov na dan ob točno določeni uri in jesti točno določeno količino, ki je napisana na receptu.... 4. Samoplačniško se lahko odločiš tudi za 3D, ki je zadnje čase bolj in. Cene ne vem točno, ampak najbrž nekje okoli 50 eur če ne več. Nisem zasledila, da bi to imelo kak zdravstveni namen, bolj poteši firbec mamice in atija, pa še snemaš lahko. Obstaja tudi že 4D (zvok) in tako lahko lepo vidiš svojega dojenčka v obraz, spol, njegovo premikanje itd... No, razen če ne drži roke pred obrazom kot je to naredil moji prijatelijci.. Prav ni hotel pokazat obrazka :) [sm=jezicek.gif] Bližje si porodu, pogosteje te naročujejo. Mislim, da je na koncu na vsak teden.... no, to je iz moje strani. Če najdem link ga pripopam, ampak mislim, da sem kar nekaj koristnih info podala :) [sm=jezicek.gif] Srečno!
|
|
|
|