ronja
|
kimica, glede čiščenja noska in sprehodov se strinjam z beti (itak;). Kar se obročev tiče: imamo Fredovega rdečega in oranžnega in ga priporočam; seveda pa ne moreš otroka pustit not, pa it stran, ker se lahko prekucne (to se sicer lahko vsak). Dobra stran fredovega obroča je to, da je otrok not zleknjen na vodo, da ni pokonci, da dobi prave motorične vzorce za plavanje - da je treba bit čim bolj vodoravno, ko plavaš. In še fino lahko migajo z nogicami. Mojidve sta obe uživali v njih. Res pa je, da je najboljše v maminem naročju, samo potem ne more mama nič plavat . Tako da pri nas smo meli kombinacijo - mal cartkanja, mal pa plavanja v obročih. First floata ne pozam, ne morem komentirat, ampak kot vaditeljica plavanja dojenčkov in malčkov zagovarjam stališče, da je boljše, da je otrok čim bolj pravilno postavljen že od začetka. In če se vmes uči žabico plavat z nogicami, kvečjemu dobro:). To majo itak prirojen refleks, ki ga kasneje izgubijo. Ampak 6mesečniki dostikrat še prav radi žabarijo okoli... Kimica, kar se tiče temperature morja: delaš po pameti, tako ti vsak pediater reče: lahko daš otroka tudi v bolj mrzlo vodo, samo za manj časa. Kar se mene tiče, sem ji dala gor neoprenske hlačke in je mala ful uživala v morju (tudi Lejla je januarčica). Če jo je zazeblo, pa je povedala in smo šli ven - ampak navadno sem jo vzela ven predno bi ona šla;). ker boš videla, da met cel dan otroka pri 35 stopinjah v senci je za otroka hujše kot ga vmes malo ohladit v morju - so veliko bolj zadovoljni tako:). Seveda ga ne daješ v morje, če zunaj piha ali je hladno alikarkoli takega in jasno da ga takoj zaviješ v brisačo, pa če se le da, vzami s sabo sladko vodo, da ji vsaj obrazek in rokice spereš, da ni sol na njej predolgo časa, ampak na splošno pa noben pediater, kar sem jaz z njimi govorila, ni odsvetoval kopanja v morju, če je zunaj toplo in če morje nima glih 16 stopinj (tako dobesedno so meni rekli;). Pri vodi, ki bi se segrela v čolničku, je problem to, da boste morali v tem primeru bit kar nekaj časa na plaži in dojenčki navadno niso najbolj navdušeni nad tem (oz. bo vama težko, ker sredi vročine ne smeš bit zunaj na soncu z otrokom - tudi če je pod senčnikom, je bolj vroče kot če je v senci dreves in hiš - ti lahko mala rahlo zakuha - ne da jo opeče, ker verjamem, da je ne bi dajala na sonce, ampak tudi od same vročine lahko dobijo pikice, čeprav so ves čas v senci) pa seveda vsak dan zelo striktno čistit tisti čolniček. Ker če boš pustila not vodo ali če ga ne boš potem dobro umila, se ti pa res lahko kaj zaredi not, sploh med pregibi tistih šlauhkov, ki jih napihneš, kar je pa bolj nevarno kot kopanje v hladnem morju... Ker imaš punčko, bi jaz na tvojem mestu kupila neoprenske hlačke (ne da bi bilo njih bolj škoda, samo bolj občutljice so za jajčnike, ker jih fantje nimajo, njihova jajca itak morajo bit na hladnem, zato pa dol visijo). Zgornji del telesa imajo itak iz vode in če ima še hlačke, je po mojih izkušnjah ne bo prav hitro zazeblo (Lejla je bila zelo suhcen dojenček in zmrzljivček, pa se je zelo rada kopala na morju in to celo bolj severno od Paga). z gosto hrano bom še počakala - ziher je ziher,pa to mi je 2x dobro delalo. Bom pa poklicala patronažno, da mi pove nove smernice (čeprav to niso svetovne, ker WHO še vedno priporoča dojenje do 6. meseca...). Sicer pa lahko na začetku mešaš s svojim ali adaptiranim mlekom ali pa ne. Jaz včasih sem, včasih ne - če sem mela ravno načrpano mleko za porabit, sem ga dala not, sicer pa sem navadno dajala samo sadje/zelenjavo. Punci sta danes po dooooolgem času spet v vrtcu, ker ima Ronja naslednji teden vrtec na kmetiji, pa da se malo spomnijo en drugega, predno gre za 3 dni... beti, a greš ti kdaj kaj na sprehod? A še hodiš na tisto aktivno mamo reč v Tivoli? Bi prišla kdaj... No, zdaj se pa Svit oglaša (itak, če sem si pa lih skuhala proseno kašo)...