Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: Melia hmmm??? da se dejansko najde plačano delo, če nekdo res želi delat....jaz sem očitno nesposobna si poiskat to delo. ali bi mi katerakoli pomagala? in naj dodam, da sem vedno delala...samo zdaj po izteku porodniške nič ne dobim. res čudno. Če si dosedaj vedno delala... potem imam prav, kajne? Problem verjetno ni v tem, da zdaj ne bi bilo dela (ali službe) zate, temveč verjetno v tem, da imaš zelo majhnega otroka (če se ti je pravkar iztekel porodniški dopust). Kaj pa to pomeni (hipotetično) za potencialnega delodajalca, pa zagotovo tudi sama veš. Ni pošteno - seveda, da ni, ampak dejstvo je (in to takšno, ki ga delodajalcu niti ne moreš zameriti, če si realna), da delodajalec v današnjih, recesijskih časih, potrebuje (in to še toliko bolj, kot prej) zanesljivo osebo, ki bo dejansko hodila delat, ne pa osebe, ki bo potencialno več na bolniškem dopustu (zase ali za otroka), kakor na delovnem mestu. Roko na srce - matere majhnih otrok so veliko odsotne (z redkimi izjemami). Dovolj dober dokaz o tem je že ta forum sam, kjer konstantno lahko beremo, kako bolni so otroci in kako so matere posledično odsotne iz službe. Gledano strogo ekonomsko - te matere so za delodajalca strošek, dobička pa ne prinašajo (vsaj ne dovolj). Kruto, ampak resnično. In takšno obdobje se ponavadi vleče nekje do takrat, ko gre otrok v OŠ. Pred časom je ena RR-ovka (nisem si zapomnila nicka) dobro vprašala... "A sem jaz kriva, da imam maternico?"... Seveda ne. Ampak takšen je trg dela. Krut in nepošten. Prej, ko se sprijaznimo z nespremenljivim, bolje bo za nas. delala sem pa res vedno preko štud.servisa (že iz srednje šole ven, pa cel faks), pa potem tudi preko javnih del....tak da izkušenj imam ogromno, vendar ŽAL zelo redkokateri delodajalec da kaj na izkušnje preko štud.servisa. ali pa samo jaz naletim na takšne delodajalce. Verjetno bo držalo slednje. Kajti danes ni več tako, kakor takrat, ko smo odraščali (in se izobraževali). Takrat so nam starši govorili, kako pomembna je izobrazba. Da bomo samo s primerno izobrazbo dobili spodobno delovno mesto in posledično solidno plačo. To so nam govorili zato, ker so oni sami odraščali v časih, ko si bil brez izobrazbe lahko samo slabo plačan fizični delavec - njim samim pa se je zdelo, da svoj čas za izobraževanje in napredovanje že zamudili. Posledično so nas pošiljali v šole in nam želeli boljšo prihodnost, kakor sebi. Ne moremo jim niti zameriti tega - niso bili vedeževalke, da bi vedeli, kako se bo iz komunizma in socializma prešlo v turbo-kapitalizem. In kaj imamo danes? Nepregledno množico visoko izobraženega kadra... in recesijo v moderniziranem turbo-kapitalizmu. Rezultat? Stroji nadomeščajo človeške roke, zato je že s tega vidika delovnih mest manj. Finančna oz. plačilna nesposobnost k temu "čudovito" pripomore. In zato imamo toliko nezaposlenih, kot še nikoli prej. In še več jih bo. Začenjamo živeti po ameriškem sistemu (ki v osnovi niti ni tako slab) - preživeli (v prenesenem pomenu) bodo samo najboljši. Najbolj izobraženi in istočasno najbolj konkurenčni (z različnih vidikov - od izkušenj, do posebnih znanj) bodo imeli službe (in posledično ostalo). Ostali bodo životarili. Od srednjega sloja smo se večinsko že poslovili. pa še nekaj....sama pošiljam na vse konce in kraje, ker se rada vozim, ni se mi problem vsest v avto, za varstvo imam poskrbljeno, živim 5 min. stran od avtoceste in bi sprejela kjerkoli in karkoli. Nočem izpasti cinična, ampak... pojdi delat v Ljubljano. Dela je dovolj - vsaj za tiste, ki zares želijo delati. Verjetno ne bo služba za nedoločen čas, morda ne boš dobila plačanega vsega, kar bi po zakonu morala in zagotovo boš delala več, kakor bi smela - ampak imela boš delo in zanj boš plačana. kakorkoli....probam bit optimistična.... In ostani takšna. Ker če ne boš, potem je bolje, da si delo nehaš iskati.
|