|
RE: Demonstracije, vaše mnenje? 19.10.2011 9:23:43
|
|
|
|
liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Nika v službi Pa dobro, dajmo ločit seme od plev. Napredek je prinesel marsikaj - dobrega in slabega. Ne moremo zdaj iti nazaj in živeti ob sveči, jesti iz skupne lončene sklede in imeti ene čevlje za 2 otroka, češ, saj ne gresta istočasno ven. In ker smo tako grabežljivo pograbili vse, kar je prinesel napredek, ne moremo zdaj demonstrirati proti temu, temveč moramo sprejeti tudi tisto slabšo plat........ Avto dandanes ni več luksuz temveč v večini primerov nuja. Kakšnega si izberemo, je stvar osebne presoje. Nekdo si ga kupi za dušo, nekdo se rad z njim postavlja pred sosedi, nekomu je zgolj prevozno sredstvo in se mu gladko fučka, kakšen je in koliko stane. Vsako tele ima svoje veselje. Nekdo da več za avto, nekdo drug več za telefon, tretji gre raje na počitnice, četrti je doma in ima u nulo opedenano stanovanje, hišo.... vse je stvar prioritet v življenju. Avto je še vedno luksuz, ker nam zgolj olajša življenje in je tako kor računalnik, ipod, televizija proizvod tehnološkega napredka......z javnim prevozom pridemo tudi marsikam, vendar nekoliko počasneje kot z avtom....... In če je stvar osebne presoje, kakšen avto si izbereš, ne moreš zdaj demonstrirati proti svoji osebni presoji in proti lastnim prioritetam, ki si si jih sam postavil......ker je tudi stvar osebne presoje, da ti pri 30 letih, pri plači 700 ali 800 želiš imeti lastniško stanovanje, avto vreden 20.000 EUR, dvakrat na leto počitnice za 1000 EUR......in imaš vse to.....vsak mesec pač obrok kredita tudi 1000 EUR.....vendar to ne gre v nedogled......enkrat se konča...... In meni se pač zdi, da se težave začnejo pri tem, ko nekdo nima več za golo preživetje. Ko dela in ne dobi plačila, ko je izkoriščan, brez pravic, praktično na cesti. Ko prestopi tisti prag revščine, o katerem je toliko govora. O njem pa praviloma govorijo tisti, ki ga - HB - še od daleč nis(m)o povohali. Takih na teh demonstracijah ni bilo oz. so bili v veliki manjšini..... ne samo pri nas.....tudi po svetu.....demonstrirali so večinoma študentje in odgovor slovenskih študentov je bil, da še oblikujejo program (še Slavoj Žižek je na Wall Streetu dejal nekaj v tem smislu, da se je na demonstracijah lepo zabavati, vendar je pomemben naslednji dan, ko moraš vedeti kako naprej), ali pa da že 7 led dela ima pa pol leta delovne dobe pri 30 letih (a na referendumu o malem delu je pa glasovala proti)....... Meni se zdi prav mimo, da zdaj govorimo o nekem luksuzu in avtomobilih, pa računalniku, telefonu, internetu. Dandanes so to dokaj normalne stvari, ki se za urejeno družbo pričakujejo. Zakaj se moramo primerjati z nerazvitim svetom? Aja, ker je super videt, kako nam gre dobro, a ne? Zakaj se ne primerjamo s kom drugim - Avstrijo, Švedsko, Švico npr.? Ali pa pač katero koli drugo državo, ki ni del t.i. nerazvitega sveta? Treba je iti dalje, simple as that. Za nas je normalno, da imamo urejeno zdravstveno zavarovanje in da gremo za vsak pasji prdec k zdravniku.....za ZDA, kjer 50 % ljudi sploh nima zdravstvenega zavarovanja pa to ni normalno.......za nas je normalno, da ima vsak član družine svoj avto in se vozi z njim v službo in na študij.....v zahodni Evropi pa na javnih prevozih ne sračah samo dijakov srednjih šol, ampak celo študente in poslovneže......za nas je normalno, da imamo študentsko delo, drugi razviti svet tega ne pozna......ja, po razvitem svetu se je treba zgledovati tudi pri običajnih, normalnih stvareh in ne zgolj po višini plače visokega srednjega razreda....... Jasno pa je, da je vsekakor dobro, da se zavedamo, kaj imamo in ne smemo postati brezčutni za tegobe in potrebe tistih, ki imajo manj od nas. Se strinjam....samo s tem, da se ti tisti, ki ima manj od tebe zgolj smili, sam se pa obrneš vstran, ko zaprosi za pomoč ne narediš nič.....mi pa mislimo, da zgolj s tem, ko po forumih pišemo in govorimo, kako je potrebno pomagati tistim (vendar ne mi, institucije, drugi, tisti, ki imajo več kot jaz), ki imajo manj opravimo svojo dolžnost....... Me pa pogreje, ko začnemo debatirati o dobrinah, ki so za razviti svet dokaj samoumevne. Najbolje, da se vrnemo nekaj stoletij nazaj in se obmetavamo s kamni. Vsi enaki, vsi zadovoljni. To naj bi baje bile želje demonstrantov........
|
|
|