khurde
|
IZVIRNO SPOROČILO: Najaa IZVIRNO SPOROČILO: khurde hm, mogoče malenkost butasto vprašanje... samo... kako imajo v vaših občinah brezposelne mame prednost? a to lah odkljukate "brezposelna mama" in dobite dodatne točke al kaj? ker v naši občini so do lanskega leta 2 dodatni točki dobili pari, kjer sta oba zaposlena, letos so to izenačili in nihče ne dobi dodatnih točk, prej so "diskriminirali" brezposelne... Na vpisnem listu je rubrika, kje sta starša zaposlena in če jo izpolneš, si zaposlen a ne, če jo ne si pa nezaposlen. Ima pa očitno vsak vrtec svojo obliko vpisnega lista, ker jaz na tem nisem nikjer vpisovala dohodkov oz. mislim, vrtec lahko določene podatke pridobi tudi sam. Tako da tudi če ne napišeš, da imaš alužbo ali je nimaš, bodo to izvedeli. No, sej pelin me je že prehitela, je isto napisala. rubrika je že, rubrika. samo mene zanima, če je potem med KRITERIJI napisano, da se brezposelnost točkuje in da si zaradi nje na boljšem. malo guglam po raznih vpisnih listih različnih občin... - LJUBLJANA dodatne 4 točke da družinam, ki prejemajo najvišji otroški dodatek (1. dohodkovni razred), je tudi vprašanje o zaposlenosti staršev (točka 6), ampak piše tut tole: **Zakon o vrtcih ne predvideva, da bi evidenca vpisanih otrok vsebovala podatke, po katerih vas sprašujemo pod točko 6 in 7, zato vam na ta vprašanja, v kolikor ne želite, ni potrebno odgovoriti. V primeru točke 7 to pomeni, da posledično ne boste pridobili sicer pripadajočih točk, v kolikor ne boste posredovali Odločbe o pravici do otroškega dodatka. potem tudi piše tole: Listine, ki dajejo otroku prednost pri sprejemu v vrtec: Odločba o usmeritvi, ki potrjuje, da vpisujete otroka s posebnimi potrebami. Mnenje Centra za socialno delo o ogroženosti družine (vsebuje navedbe, da je družina v skladu s predpisi, ki urejajo socialno varnost oz. položaj družine, obravnavana s strani CSD, kar je razvidno iz uradnih evidenc, ki jih vodijo centri). nikjer ni omenjen zavod za zaposlovanje in potrdilo o brezposelnosti/iskalcu dela - NOVO MESTO da 10 točk plusa, če je en zaposlen, če sta oba, pa 20 (torej so zaposleni na boljšem in zlobna brezposelna mama nikomer nič hudega tam ne naredi), - v LAŠKEM nima noben prednosti in dodatnih točk, - ZAGORJE da prdenost zaposlenim in/ali študentom, - v CELJU dobita oba zaposlena več točk kot študenti, študetni pa več točk kot nazaposleni, - TRŽIČ ima med kriteriji tole: · Enoroditeljska družina (odločba CSD) DA NE · Ogroženost otroka zaradi socialnega položaja družine (odločba CSD) DA NE · Otrok z odločbo o usmeritvi (odločba ZRSŠ) DA NE Potrdilo o vpisu (študent) - v DOMŽALAH pravijo: Prednost pri sprejemu v vrtec ima: - otrok s posebnimi potrebami v skladu z odločbo pristojnega organa (odločba Zavoda za šolstvo o usmeritvi), - otrok, za katerega vloga vsebuje navedbe, da je družina v skladu s predpisi, ki urejajo socialno varnost oziroma položaj družine, obravnavana kot socialno ogrožena družina s strani centra za socialno delo, kar je razvidno iz uradnih evidenc, ki jih vodijo centri za socialno delo, - otrok, ki je bil v preteklem šolskem letu izpisan iz vrtca iz zdravstvenih razlogov in starši priložijo potrdilo zdravnika, - otrok, ki mu je bil odložen vstop v osnovno šolo, - otrok, ki je v rejniški družini. - v KAMNIKU brezposelna mama spet (!) ne profitira, - KRANJ ima v pravilniku tole: 19. člen Komisija izmed vpisanih otrok najprej obravnava otroke s posebni potrebami, za katere so vlagatelji predložili odločbo o usmeritvi, in otroke, za katere so vlagatelji predložili mnenje centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine. Mnenje o ogroženosti otroka zaradi socialnega položaja družine vsebuje navedbe, da je družina v skladu s predpisi, ki urejajo socialno varnost oziroma položaj družine, obravnavana kot socialno ogrožena družina s strani centra za socialno delo, kar je razvidno iz uradnih evidenc, ki jih vodijo centri za socialno delo. 20. člen Za preostale vpisane otroke komisija določi na podlagi kriterijev prednostni vrstni red tako, da razvrsti vse vpisane otroke po doseženem številu točk od najvišjega do najnižjega števila. Otroci se vključujejo v vrtec s prednostnega vrstnega reda glede na starost, prosto mesto v posameznem oddelku in glede na program vrtca, ki se izvaja v oddelku. V primeru, ko ima več otrok, rojenih na isti dan, enako število točk, se uporabi še dodatni kriterij, in sicer zadnje tri številke EMŠO otroka, pri čemer ima prednost otrok z manjšo vsoto zadnjih treh številk. Vrtec v osmih dneh po seji komisije glede na število prostih mest po posameznih oddelkih in enotah vrtca in v skladu s prednostnim vrstnim redom odloči, koliko otrok bo sprejetih v vrtec. Otroci, ki niso sprejeti v vrtec, se v skladu s prednostnim vrstnim redom uvrstijo na čakalni seznam. zadeva z emšom mi je zanimiva ....... več se mi pa ne da gledat, tko da prosim eno, da pač vsaj občino, ki favorizira brezposelne mame, napiše, pa bom sama za njihov pravilnik in vpisni list pogledala. meni se zdi, da velika večina meša brezposelnost mame ali cele družine in socialno ogroženost družine. jaz sem tut, pol sem pa kar na csd vprašala, kako je s tem, ker mi je bilo čudno, da bi imeli otroci brezposelnih samo zaradi tega prednost. in so mi razložili, da oni gledajo SOCIALNO in ne EKONOMSKE ogroženosti in prejemanje DSP ne igra nobene vloge, kako je družina urejena in če je v obravnavi pri njih ali ne. point je v tem, da otroka "iztrgajo" iz škodljivega okolja, pozitivna diskriminacija, pač, kot je že ena pisala. in običajno so to družine, v katerih je prisoten alkohol, droge, nasilje in nikoli družine, kjer je mama (samo) brez službe in zlobnica še dsp prejema, drugače pa v redu in "normalno" funkcionirajo.