beti 1
|
Pozdravljene! Najprej čestitke vsem, ki ste v vmesnem času spoznale svoje . Midve sva doma od torka, se še navajamo na gnečo v malem stanovanju in prilagajamo zadeve, da bodo bolj funkcionalne. Mala je bla v pordnišnici pravi , je samo spala in se pridno dojila, je komaj tolko oči odprla, da smo vidli, kakšne ma. Edino, ko so jo sestre rihtale je bil pa alarm. Sedaj je pa noč za dan zamenjala in se že drugo noč zapored jokcala po 3 ure skupaj z vmesnimi premori. Za včeraj domnevam, da ji je nagajala neustrezna hrana, ki sem jo dobila še v P, za danes mi pa ni jasno, razen če je hotla bit pokonc, pa ni vedela, kaj bi sama s sabo, če ne spi. Glede poroda, sem bla spet neučakana, popadki so se mi začel ob 8-ih zvečer neredno na 10-20 min, ravno toliko da do enih nisem mogla zaspat in sem se spravla hodit po stanovanju, ob čemer so se zgostili, tako da sva šla okrog treh v p (ker je stanovanje absolutno premajjhno za sprehajanje, da bi hodila po Lj. sredi noči mi pa tudi ni blo), kamor sem prišla odprta 3 prste, a z nezrelim ustjem. Potem sem se sprehajala po p do osmih zjutraj, ko sem bla že tako utrujena in lačna, da so mi popadki skoraj izginili, so pa spodaj zadeve dozorele, tako da smo se zmenili, da gremo vseeno naprej. Predrtje mehurja ni pomagalo, tako da sem potem dobila umetne popadke, ki mi jih je babica dozirala res postopno, sem se hotela vmes že malo pritožit, ker se mi je zdelo, da gre prepočasi (se je ponavljala štorija od 2. poroda, le da so mi takrat našopal umetne popadke in je blo po tem v 1 uri vsega konc, tokrat sem pa po 1 uri na oksitocinu šele prišla do rednih popadkov, ki so bli močni, dolgi a ne pretirano boleči in samo vsakih 5 min). Mala je bla ves ta čas ful visoko. Končno smo prišli do pravih popadkov, ki pa me po 1 uri zadevanja z masko vsaj glede spuščanja male niso pripeljali nikamor, sem imela občutek, da se mi z glavco zabija v sramno kost, namesto da bi lezla odzadaj dol. Sem se uspela zmenit, da so mi dovolile nekaj popadkov predihati stoje, čeprav ob tem nisem mogla uporabljat maske, ker me je tako zadelo, da se mi je vrtelo. Ob tem se je tamala ravno prav spustila, da je šlo potem vse po regelcih naprej. Kljub temu, da mi je babica po tem dala še Dolantin sem imela občutek, da je to najbolj boleč porod od vseh treh, čeprav je najmanjša. Težko mi je bilo tudi v fazi iztisa, saj sem bila navajena, da dvakrat prritisnem in je vsega konec, tokrat pa mi babica tega ni dovolila in sem se morala res zelo potrudit, da sem jo lahko ubogala, ampak se je splačalo, ker mi je medtem uspešno raztezala presredek in ga tudi uspešno očuvala, tako da sem jo kljub prejšnjim 2 epi tokrat odnesla brez. Res hvala babici Maruši, ki je bila ves čas zelo prijazna, pristno ljubeča, vse nama je razložila, o vsem smo se lahko zmenili. Sem se do takrat, ko je postalo hudo tako navezala nanjo, da sem vsa njena navodila čisto razločno slišala, kljub temu, da sem bila sicer od bolečine in maske tako zadeta, da se okolice sploh nisem zavedala, še MM ne. Vsem, ki še greste rodit v Lj. porodnišnico, jo močno priporočam, glede odnosa babice daleč najboljša izkušnja do zdaj, čeprav se mi že prejšnji 2 sploh nista zdeli slabi. Sem razmišljala v nosečnosti, da bi si tokrat spet želela roditi s svojimi popadki, kot prvič, vendar je na koncu pretehtalo dejstvo, da mam zagotovljeno varuško in sem se bolj kot ne spet odločila, da grem rajši z umetnimi popadki rodit, kot da bi morala to naredit sama. Ronja, ti prav zavidam tvojo umirjenost, kar se tega tiče. Kokosh: sama sem pri vseh treh od tretjega do nekje petega šestega dne imela težave z zastojem oziroma zelo nabreklimi in trdimi dojkami. Tudi meni je najbolj pomagal sintocinon sprej, ki pa ga lahko predpiše samo g. Tudi jaz bi ti odsvetovala izčrpavanje, sploh v teh dneh, ko se ponudba prilagaja povpraševanju. Če imaš le možnost zelo pomaga, če si lahko pred dojenjem dojke stuširaš in zmasiraš (krožno od zunaj proti bradavici) pod kolikor se le da vročo vodo. Isto tudi pred izčrpavanjem, kjer pa si izčrpaš samo toliko, da občutiš olajšanje, jaz grem tudi pred tem pod tuš, pa ko si črpam si masiram predele, ki so najbolj polni in trdi (ponavadi je to del proti pazduhi in spodaj. menda lahko sprazni te predele, če ga podojiš kot v leže, samo da ga daš na zgornjo in ne spodnjo dojko. Sama tega nikoli nisem prakticirala. Pa kolikor se spomnim dojiš vedno na obeh dojkah, tudi če je že pordela, mislim, da celo moraš dojiti tudi na tisti strani, kjer maš mastitis, saj je če ne vse skupaj le še slabše. Vsem, ki še čakate, želim lepe porode, pa da bi svoje spoznale ob ravno pravem času.
|