ronja
|
Jagoda, se tudi jaz strinjam - študentsko delo se je čisto preveč izigravalo in vsekakor je bilo treba nekaj naredit. NI pa malo delo rešitev za celo živeljenje - ker potem pa res nimaš vseh teh ugodnosti - ampak to je bilo isto tudi zdaj, če si delal prek šs ali na črno ali po pogodbi. tle se ti bo pa malo delo celo nekaj priznalo za delovno dobo in socialno... ne v celoti, ampak nekaj pa, kar se pa študentsko delo sploh ni. nekaj je že zato, ker se ti bo zdaj to delo štelo - če ne drugega kot izkušnje. prej si bil študent, ki je delal že svašta, za vse morebitne delodajalce "brez izkušenj". In si lahko imel za par strani dolg seznam delovnih izkušenj prek šs, pa tega ni nihče niti gledal, ker se to ni štelo, štela se je samo uradna zaposlitev. Malo delo pa se bo tu štelo, tu vidim jaz plus. Dans nekdo diplomira, zgubi status in izgubi napotnico (pustimo ob strani kršitve, tu bi moral delovati nadzor). Danes je realnost taka, da se nekomu čisto nič ne mudi diplomirat, ker živi pri starših, za svoje osebne stroške pa je delo prek šs dovolj in je to najbolj lagodno. In ko je prestar ali če slučajno diplomira, dela dalje na napotnico nekoga drugega. Da pranja denarja ne omenjam! Meni je enkrat nekdo plačal preveč (nismo bili nič tako zmenjeni - jaz sem delala in hotela dobit samo svoje plačilo in to je to - nihče me ni nič vprašal) in potem hotel ta denar nazaj. Takrat sem mu ga res dala (mlada, blesava, še bolj naivna kot zdaj, pa sošolec je bil, pa še lubiju se je zdelo, da je prav, da vrnem, če pa to ni moje - ja, samo ne da mu dam na roke!), danes pa ni šanse! Kvečjemu bi ga prijavila. Sem še zdaj jezna, da sem se dala prepričat! Budalo jedno . Delam v manjši firmi, niti pod razno ne bomo koga redno zaposlili, ker zaradi neplačil komaj shajamo, mamo eno študentko za nekaj ur dnevno, to bomo lahk obdržali. V zdajšnjem sistemu bi pač našli novo študentko, ko bi ta diplomirala- sama praviš, da ne zdaj ne potem ne boste nobenega več zato zaposlili. Kje je potem razlika? Sama še nisem čisto opredeljena, ali je to dobro ali slabo, ampak nekaj bojo morali naredit, ker ta sistem se ruši - kar je očitno. Je preveč luknjast. Pluse vidim v tem, da bojo zdaj lahko delali tudi starejši ljudje, praktično nezaposljivi - ker vsi vemo, da starejšega nihče več ne vzame, če ni res zelo specializiran, da je pač težko takega s takim znanjem dobit. Delavci pa padejo hitro pod "težko zaposljive" - in ker takega potem ne morejo več odpustit, ga firme rajši sploh ne vzamejo. In ti ljudje so nesrečni doma. Z malim delom bi lahko vsaj malo delali in imeli nekaj od življenja. ker če malo delo ne bo sprejeto, bomo pa kr vsi za nedoločen čas dobili... to bi ful rada vidla ja. Podpis. Kar poznam ljudi svoje generacije, jih ima zelo malo za ndč - pri nas imajo to samo šefi in uprava, ostali smo vsi po pogodbah. Felicita tudi s sestavkom o študentskem delu se strinjam. Si pa mislim, da bi se dalo to uredit tudi na drugačen način: omejit študentsko delo, pa izboljšat nadzor, uporabo napotnic, itd... Še vedno bi pa ostali problem tisti starejši, ki zdaj niti za določen čas ne dobijo. mika, imaš point - ampak kako bi ti rešila problem starejših nezaposljivih?