Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: Freya88 ce se le zlorabljen clovek spravi k zdravniku in/ali na policijo. Lahko samo omeni komu... Resno? Ma vsi komaj cakajo, da pomagajo in prepoznajo zlorabo. V Sloveniji se pa ja se ni zgodila, da je kdo obrnil glavo ins e delal, da ni videl nasilja ali zlorabe... (ampak zdravnik se ne bo obrnu stran, al pa policist, right? Vsaj pri nas se nikoli nismo...) zaradi takega ali drugacnega vzroka... Res? Kolikokrat si poklicala policijo ker so se sosedi kregali? Kolikokrat s prijavila mater zaradi nasilja nad otrokom ( kricanje, vlecenje za uhe...) Na zalost, se tudi zdravniki in policisti preveckjrat obnejo stran, ker je tudi za nekatere od njih normalno vzgajati otroka, zeno... s trdo roko - banalen primer, vendar upam, da zadosti jasen. Poleg tega pa tudi `zenske, ki padejo po stopnicah´ po moji zdravi pameti ne bi smele potem moskih zastihat... Vsekakor se strinjam. Vem pa, da vcasih ih tako zagrabi mlinski kamen, da ne vidijo drugega izhoda - ker so prepricane, da bo varno sele, ko tega cloveka ne bo vec. (ja ok, ampak pac moje misljenje je, da zaradi tega se ne more kar domov uzivat z otroci... ce ne druga ze zaradi lastne psihe...) Na podlagi cesa domnevas, da storilec uziva doma? Se ti ne zdi, da mu proizvoljno pripisujes vzorec obnasanja ali si ga obiskala na domu? Res verjames, da se je kar tako odlocil ali verjames, da so ljudje , ki jih poznas zmozni spolno zlorabljati.... Js ne vem, na kaksni podlagi se je on to odlocil... in me niti priblizno ne zanima... zal! Zaradi mene je lahko hodil z njegovo sliko okoli in ga prepoznal... to ni legalno in zaradi taksnih dejanj je potrebno cloveka dat v zapor... Vprasala sem nekaj drugega: ali verjames, da je kar tak brez motiva nekoga si izbral ali pa (ce domnevas, da motiv mora obstajati, da nekoga zastihas) verjames, da so tvoji znanci zmozni zlorabljati? Torej zakaj bi tvojega znanca zastihal? (js razumem da ga je on `prepoznal´, ampak pod vplivom taksnih in drugacnih substanc... kako lahko po toliko letih ves, da je ta clovek pravi? Kako mi lahko zagotovis, da ce bi bil tam moj recimo stric, ki je recimo podoben tistemu pedofilu, kako mi lahko garantiras da takrat on ne bi zastihal mojega strica?? Kako je lahko on po toliko letih preprican da je clovek pravi???) Verjemi, da ce te nekdo hudo prizadane ga prepoznas. Ne samo, da si zapomnis obraz, spomnis se njegovega vonja, zvena glasu.... So stvari, ki se ti vrezejo v spomin. Vprasanje teme je, ce se v svojem mestu pocutimo varno. Js sm (ne glede na ta primer) napisala da v svojem se, v LJ se pa ne... nikjer nisem napisala da zaradi moznosti komu padit pod noz ali pistolo... Ponavadi, imamo vzroke ali prepricanja zakaj nekaj ne, nekaj pa ja. Domnevala sem, da tvoja "nesigurnost" glede Ljubljane ima neke racionalne temelje. V vsakem primeru je obcutek subjektiven, vendar je IMo razlika ali ima clovek osnovo za doloceno mnenje ali je nima in niti ne potrebuje nekaksno racionalno zasnovo. Mogoce sem kje napisala, da bi moral nujno v zapor.. ampak povedat sem hotla z vsemi predhodnimi posti, da mi ni vsec kako lahko nekoga na podlagi tega, da ima zgodovino psihicnih motenj... da je ravnokar umoril nekoga (ki je po vsej verjetnosti krivec za te motnje)... spustijo domov??? Ze zaradi NJEGOVE lastne varnosti, bi ga morali vsaj na zdravljenje poslat... ker nickoliko primerov je bilo, ko so koga oprostili umora in si je potem sodil sam... Ne morem si predstavljat, da taksen clovek odide iz sodisca domov, se usede na svoj kavc in gleda tv?? Ne mi rect da taksne stvari nimajo nobenega vpliva na cloveka... Jasno pise zakaj doticni ni dobil zdravljenja. Ne zato ker ga ne rabi, temvec zato ker ga tozilstvo ni zahtevalo. Poznam fanta, sedaj moskega, ki je v casu vojne bil se otrok. Otrok, ki je bil prisiljen z druzinskimi clani igrati nogomet vendar ne z zogo, temvec z glavo maminega brata - lastnega strica, ce je hotel ostati ziv. Otrok, ki je gledal kako mu obglavljajo najozje druzinske clane, otrok, ki je videl toliko hudega, da je tezko sploh dojeti.... Ta fant je dan danes normalen, vendar problematicen clovek - mora krasti, da prezivi, da se prehrani. Celotnw zgodba je srhljiva in ko se je spomnim, se mi dogaja nekaj, kar se mi ne dogaja pogosto. Bruha se mi. ker ko slisis iz prve roke celo zgodbo, ko v glasu zacutis tisto grozljivo stisko, ko vidis kako mu besede kar ne morejo iz ust, ko zagledas tisti krc na obrazu, ki naj bi bil nasmeh..... Ce bi ta fant srecal tistega, ki ga je silil igrati nogomet in ga zastihal, bi ga brez kancka slabe vesti osvobodila zapora. Niso vsa dejanja enaka. Najvecja razlika je v motivu. In motiv je pravzprav krojac moralne upravicenosti dejanja. Primer je ekstremen, vendar popolnoma resnicen. Zgolj v ilustracijo, da motiv ni tako nepomemben kot domnevas. zato tudi eden odide s sodisca, drugi pa obtici v zaporu. Nekateri pa "hvatajo krivine"... ampak popolnega sistema ni. Nikoli pa ni vse jasno, ko imas konflikt v katerem imas dve zrtvi, ki sta istocasno tudi storilca. Zal sem kljub vsemu hudemu se vedno za to, da taksnega cloveka ne moras kar spustit domov. Ne mores... mogoce res ne v zapor, ampak brez VSAJ posvetov pri psihiatru pri meni ne bi slo skoz...! Kako pa naj js vem, da pa on po tem ne bo imel psihicnih motenj? Kako naj vem, da se ne bo nekega dne odlocil da se obesi, da se ustreli... zato ker ne more sam premlet dejstva, kaj je storil? Ta fant ze itak obiskuje psihijatra in jemlje zdravila. Mi je pa popolnoma jasno, ce sreca doticno osebo, da se mu bo ne glede na zdravila in psihijatre - utrgalo. Dobesedno utrgalo. In znova bi hodil na psihijatricno obravnavo in za njega ne bi bilo nic novega. Kar se tice podcrtanega - verjamem, da ima vsak od nas pravico odlocati o sebi, razpolagati s seboj v kar spada tudi odlocitev kako koncati z zivljenjem. Mogoce gledam na vse skupaj prevec... kaj js vem no... ampak za moje pojme, je treba kaznovat vse, ki so nasilni... zaradi takega ali drugacnega vzroka... Aha, torej ce nekdo naskoci mojega otroka in ga hoce poskodovati, ce ga branim tako, da nasilno odrinem napadalca me je treba kaznovati. . Torej ce vidim, da nekdo posiljuje tvojega otroka, najboljse, da se ne mesam, ker ce bom le-tega z fizicno silo branila bi me po tvojem bilo potrebno pospraviti v zapor? In ti samoobrambo enacis z umorom??? A ti to resno?? Ce bi prebrala poste za nazaj, bi vedla da to kar sem napisala ni veljalo za samoobrambo, ampak tebi je lazje posplosit... kot pa razumet kaj je namen mojega `protestiranja´ oz. mojega nerazumevanja primera o katerem je govora. Je pa ocitno, da se nisi videla dovolj psihicnih bolnikov, da bi vedela kako so lahko po hudih travmah nevarni sebi in okolici... Zapisala si - "kaznovati vse, ki so nasilni... zaradi takega ali drugacnega vzroka... " Samoobramba ni po defoltu nenasilna. Jasno, da se branis tudi z uporabo nasilja. In sploh ne gre za posplosevanje, temvec prav za konkreten odgovor na tvoj zapis. In umor... kaksna je ta samoobramba, ki upravicuje umor. Tudi samoobramba oz. silobran ima svoje meje. To kar mi "meces na nos" - nerazumevanje tvojega namena se enako lahko uporabi na tebi - ne razumes mojega namena, ceravno sem ti veckrat skusala povedat, da trobimo v isti rog (iz razlicnih kotov seveda in z razliko, da si ti zelo striktna kaj bi moralo biti in kako odloceno, kot bi zraven sveco drzala). Ce pa dolocen tvoj princip ne zdrzi kriticnega vprasanja, to ni moja krivda.