john91
|
V tokratnem članku bom pojasnil, kaj mora človek narediti, da obrne negativno spiralo(večanje kratkovidnosti, slabšanje vida) v pozitivno spiralo(okravanje vida). Verjamem, da se nekomu, ki ima visoko dioptrijo, ki se mu obenem še slabša vsako leto oziroma vsake nekaj let, zdi utopična že sama misel, da bi lahko dosegel normalen vid brez očal. To je povsem razumljivo, saj nam strokovnjaki ves čas vbijajo v glavo, da ne moremo nič narediti, da oko pač raste v puberteti, da imamo slabe gene in podobno. Zelo težko, taka oseba, kljub logičnim razlagam, ki sem jih podal v prejšnjih postih(in obenem dodal še literaturo, da si lahko vsak razišče stvari v detajle), verjame vsemu skupaj.. Pojavljajo se številni dvomi in izgovori, zakaj ne bi ne bi poskusil zadeve, če res deluje. Ti izgovori so nimam časa, leče mi zadostujejo, kaj pa tale na forumu ve saj ni dohtar, ne verjamem, da bi bili dohtarji tako neizobraženi ali pokvarjeni in podobno. In posledica tega, je najslabše možno-pasivnost in vdanost v usodo. Tudi sam sem se v prejšnjih letih veliko lovil, nekajkrat nekaj malega poskusil in obupal, ker ni bilo pravih rezultatov. Nisem imel dovolj znanja in soočal sem se s frustracijo, kako, da so si številni ljudje povrnili ljudi, meni pa ne uspe. Danes imam dovolj znanja, ki ga z veseljem delim, z namenom, da se frustracijem izognete, če se boste podali na to pot.Nadaljevanje članka pa naj predstavlja osnovo za ustavitev kratkovidnosti. To naj bo vaš prvi cilj, ki ga želite doseči. Če si niste pripravljeni zastaviti, tako nizkega cilja, je najbolje, da nehate brati in izgubljati svojega dragocenega časa. Torej še enkrat razčiščimo kaj je kratkovidnost v veliki večini primerov. V veliki večini primerov je kratkovidnost axial(podaljšanje očesa, posledica katerga je zamegljena slika, saj le ta pade pred mrežnico), ki pa se vedno razvije iz cilarne kratkovidnosti(na očesu ni še fizične spremembe, vid je meglen zaradi krča cilarnih mišic, vzrok le tega pa je prekomerno bljižnje delo). Cilarno kratkovidnost je mogoče hitro odpraviti, z odpravo vzroka(glej prejšnji post), medtem, ko je axial kratkovidnost zahteva veliko več časa vendar je prav tako ozdravljiva. No zdaj pa h ključnemu delu, kako ustaviti dioptrijo. 1. čim bolj zmanjšati strain, ki nastaja ob bljižnjem delu. To naredite, tako, da za bljižnje delo uporabljate očala z nižjo dioptrijo oziroma jih ob nižjih dioptrijah ne uporabljate. Če berete z razdalje 50 cm in imate -4, uporabljajte za blizu -2. In drugič vaja, ki jo lahko izvajate medtem, ko gledate na računalniku film ali pa ligo prvakov, ali pa medtem ko berete pa je naslednja: stimuliranje očesa, da bo povečal goriščno razdaljo in s tem posledično zmanjšal dioptrijo. Da pa lahko stimulirate gorišče mora vsak posameznik ugotoviti kje je njegovo gorišče. Če imate dioptrijo -2 imate gorišče pri 50 cm(gorišče je 1/dioptrija). Mogoče je najbolje, da si sami imerite gorišče in ugotovite, kakšno je začetno stanje. To storite tako, da date očal dol in oddaljujete tekst do točke, kjer še vidite čisto, vendar, če tekst le še malo oddaljite se vam zamegli. Goriščno razdaljo stimulirate tako, da berete kakšen cm ali nekaj cm dlje kot je gorišče, ko se vam zdi, da se vam preveč zamegli spet malo približate tekst, da se le ta izostri. Tisti, ki imate visoko dioptrijo, si lahko s primerno nižjo dioptrijo sami izberete, kje bo gorišče. Izberite si taka očala, da bo vaše gorišče na razdalji vašega običajnega bljižnjega dela. Primer: Če berete večino časa na razdalji 40 cm in če imate dioptrijo -6 izberite očala z -2,5 manjšo dioptrijo, torej izberete -3,5 močno dioptrijo. Očala z nižjo dioptrijo lahko že za nizke pare 20, 25 evrov s poštnino vred naročite na zennioptical. No če si prebral do sem, si očitno res želiš nekaj narediti za svoje oči. Cilj je določen, strategija tudi, sledi le še implementacija. Vaše oči vam bodo hvaležne.
|