Kerensa*
|
Prodaja stanovanja v Ljubljani (ni "pajzl"v zakotnem predelu mesta, temveč 1,5-sobno v BTC-ju) je zadnja možnost, za katero mislim, da jo bosta izkoristila, če bo res treba, vendar mislim, da se bo, tako ali drugače, situacija izboljšala že predtem oz. na trenutno kdove kakšen drugačen način. To stanovanje sta z dvema delavskima plačama odplačevala 16 let in sta (čeprav jaz tega ne razumem) na te štiri stene navezana skoraj toliko, kot na hišo na Hrvaškem. Ki sta jo pa postavila takorekoč z lastnimi rokami in to dvakrat. Postavljena je na parceli v družinskem naselju, tako, da je, če ne upoštevam družinske tradicije, prodaja skoraj nemogoča že zaradi tega. Hiša je 2-stanovanjska, z razen nekaj malenkostmi je takorekoč dokončana in glede na to, da stoji na turistični lokaciji z znamenitostjo (Plitvička jezera), prav tako ni tako malo vredna (s parcelo vred, seveda). Obstaja pa še tretja nepremičnina - posestvo nekoliko stran od Plitvičkih jezer (gozd, travnik in majhna, prazna hišica, v kateri sta bila rojena stara starša). Tukaj je več solastnikov (pač vsi otroci) in razen ene tete, ki živi v Sloveniji in se na Hrvaško nima namena vračati, s nihče ne strinja s prodajo. Tam najbrž nikoli nihče ne bo živel (poleg tega pa tudi ni primerno za bivanje - ob zelo veliki investiciji bi morda lahko nastal kmečki turizem, ampak ne vem, kdo bi se s tem sploh ukvarjal), ampak vsi pa pač plačujejo davek in so lastniki in tako bo šlo najbrž in roda v rod. Moj g. Mož do tega posestva nima nobene čustvene navezanosti in se je svojemu deležu dedovanja že vnaprej odpovedal (ne želi stroškov z nečim, od česar nima koristi). Dedovala bo gdč. Svakinja, s čimer se vsi strinjajo. Moj g. Mož prav tako nima nobene želje (potrebe pa načeloma tudi ne) do hiše na Hrvaškem, vendar je ravno toliko tradicionalist, da svojega potencialnega deleža (če bi ga dobil) ne bi nikdar prodal ter ravno toliko komot, da bi imel prostor za vikend oddihe. Stanovanje v Ljubljani pa je trenutno pač samo nujno zlo, takorekoč - ga. Tašča in g. Tast še cca. leto dni zagotovo ne gresta nikamor iz njega. Trenutno je zadeva "razdeljena" tako, da stanovanje uporabljata ga. Tašča in g. Tast (bi pa lahko tako moj g. Mož kakor gdč. Svakinja tam kadarkoli začasno bivala, če bi bila kriza). V hiši na Hrvaškem v 1. nadstropju živi gdč. Svakinja, je pa 1. nadstropje trenutno tudi od g. Moža - kadarkoli lahko pride in gre in, če se mu zmeša, se lahko tudi preseli tja - ga. Tašča in g. Tast se s tem strinjata oz. je to njuna beseda oz. odločitev.
|