Kerensa*
|
Takole nekako je trenutno... Ga. Tašča ta mesec dobi (al' je pa že dobila - ne vem, kdaj so izplačila) prvo nadomestilo z Zavoda (za januar), kar pomeni, da bo že vsaj nekoliko lažje. Januar je bil najhujši, saj g. Tast ni dobil decembrske plače, ga. Tašča pa je dobila samo bolniško, kar je bilo menda 80% njene netto osnove, ki je pa znašala toliko, kot prejšnja minimalna plača (njeno podjetje je namreč dobilo dovoljenje za postopni dvig plač na novega minimalca). Z njeno nogo je bolje - sicer jo še boli, ampak vseeno bistveno manj, zato lažje hodi, čeprav še šepa. Kljub temu si je takoj našla delo. Ne službe, ampak preprosto delo na črno - pospravljanje. Zdaj, februarja, že dela. Ne vsak dan, ampak nekajkrat na teden po nekaj ur pa. G. Tast je še vedno doma in mislim, da bo tam tudi ostal. Nadomestila z Zavoda še ni, saj so SCT-jevi delavci opravljali prijave na RZZ šele v začetku februarja, kar pomeni, da bo denar šele naslednji mesec. Sta pa že oba z go. Taščo dobila odločbi o nadomestilih - obema je odobreno menda za 24 mesecev, ampak toliko niti ne bo potrebno, saj je g. Tast od ZPIZ-a dobil odločbo, da gre lahko v penzijo z oktobrom letos, ga. Tašča pa z decembrom letos. Prvih nekaj mesecev (ne vem točno, koliko) bosta oba dobivala po 80% nadomestila, potem pa do penzije po 60%. Glede na njune plače se torej lahko pričakuje približno toliko, kolikor je imel g. Tast prej sam plače, tako, da kriza bo oz. definitivno bo pošteno zmanjšanje standarda oz. nepotrebnih stroškov. Kakor sem že napisala - na srečo nimata kreditov in/ali leasingov. Ga. Tašča in gdč. Svakinja sta se "zmenili" med sabo. Gdč. Svakinje bo vse stroške s hišo (torej npr. voda, elektrika, stavbno zemljišče itd.) na Hrvaškem, kjer tudi živi, sicer plačevala sama, ampak bo pa ga. Tašča namesto gdč. Svakinje plačevala njene položnice za leasing novega avta. Hrvaške položnice se bodo torej plačevale na Hrvaškem, slovenske pa v Sloveniji - da ne bo nepotrebnih komplikacij. Ta dogovor pa sta očitno sklenili že nekaj časa nazaj, a ostali zanj nismo vedeli (v končni fazi nam niti ni bilo treba, ker nismo bili vpleteni), saj je šele sedaj prišlo na dan, v čem je pravzaprav problem. Namreč gdč. Svakinja plačuje hišne stroške na Hrvaškem, ga. Tašča pa leasinga v Sloveniji ne (s plačilom tega leasinga naj bi ga. Tašča namreč pokrivala svoj dolg do gdč. Svakinje). In ko je z Novim letom nastala finančna kriza pri ge. Tašči in g. Tastu, je tole počasi začelo prihajati na dan. To namreč, da ima ga. Tašča pri sebi dve položnici za leasing, z rokoma plačil december in januar. Kolikor je meni znano, ju ni plačala. In zdajle enkrat naj bi prišla (če že ni) še položnica s februarskim rokom plačila, kar je pa 3. položnica in to pomeni odvzem avta. Ker je ga. Tašča zagnala celo paniko, sklepam, da gdč. Svakinja nič ne ve o tem, da ni plačano. Je pa včeraj (al' je bilo predvčerajšnjim? - ne vem več) mojega g. Moža klical g. Bivši Svak in povprašal, kako je s temi plačili in odvzemom avta. Kolikor mi je namreč znano, je gdč. Svakinja tega g. Bivšega Svaka spet "sprejela nazaj" v hišo. Že prej je bila z njim predvsem zaradi denarja, ki ga ima, tako, da imam jaz glede tega svoje mnenje. In ker je on tudi z go. Taščo v relativno dobrih odnosih (tudi ona ga ima raje, kakor mene), sklepam, da mu je tudi povedala glede položnic. In ker tudi gdč. Svakinji škripa pri denarju za preživetje... hja, known story. Čisto možno je, da so v temle trenutku, ko tole pišem, vsi trije obroki leasinga že plačani - s strani g. Bivšega Svaka oz. očitno zdaj spet kar g. Svaka. Gdč. Svakinja si je pa menda tudi našla neko delo v nekem lokalu za 3 dni na teden, tako, da... saj počasi pa bo, no. Če ne, bo pa g. Svak pokazal EuroCard, I guess. V glavnem... počasi se normalizira vse skupaj. Čeprav normalen pa ni nihče od njih.
|