ronja
|
kerensa, v bistvu nas sprašuješ za ideje, kako bi ti najlažje prenesla zmanjšanje svojih malih luksuzov, ne? Po moje ti bo veliko lažje, če si ne boš rekla, da to delaš za tasta in taščo, ki ti ni najbolj pri srcu, ampak da se v resnici vprašaš, za koga to počneš. Ja, seveda veš! Za kamikazo, ne? Če bi se vidva ločila in bi živela vsak v svojem najemniškem stanovanju, ti kraj pameti ne bi padlo se odpovedat svojim luksuzom za to, da bi pomagala njima - onadva bi bila izključno njegova in od ga. svakinje, ne? Torej veš: to delaš zanj, ker ga imaš rada, ker veš, da bi težko gledal svoje starše v pomanjkanju, ker veš, da se ti to na koncu koncev, ko potegneš črto, splača. Ko boš gledala nekaj v izložbi, kar bi imela, ti bo veliko lažje it naprej, če boš videla njegovo sliko v glavi - zanj to delam kot če boš videla njiju. lubije mamo pač rajši . Gre za eno ušivo leto, mali luksuzi so sicer mali, vendar ker jih je kar veliko, se nekaj nabere - dovolj za hrano za dva starejša človeka, mogoče še za kako položnico zraven, nekaj bosta pa verjetno tudi sama napraskala (našla kako delo začasno, za mesec, dva...) nekaj bosta verjetno dobila od zavoda, potem bo pa že kmalu pokojnina, ne? torej se ne sekiraj: it's just money. Lahko si poizkusiš priredit svoje luksuze, da jih boš še vedno imela, samo da bojo cenejši: - Lahko si narediš kavico, ki jo sladkaš s sladkorjem, odišavljenim z začimbami (te so poceni, precej ceneje od Illy, pa še doooolgo ti bojo trajale). Tako ne boš imela občutka, da piješ slabo kavo. - Lahko namesto hudih škornjev kupiš rajši nekaj, kar je ceneje, pa boš večkrat obula, v čimer boš šla v službo in v čimer boš tudi kamikazi všeč, recimo - da ubiješ več muh na en mah in da nimaš 5 parov čevljev, vsakega za svoj namen, ampak 1 za vse. - Lahko poizkušaš recimo vsak dan pokadit 1 čik manj. Še vedno boš imela svojo škatlico, samo da bi se v enem mesecu nabralo za 3 škatlice čikov ekstra denarja. če naredi to še mož, imata že za 6 škatlic čikov. Nimam pojma, koliko stanejo čiki, ampak se mi zdi, da bi bilo za kak dan kruha in mleka verjetno dovolj. - Lahko namesto dopusta v tujini gresta na kako goro tukaj in v kak kamp bogu iza nogu v Dalmacijo na morje, recimo. - Lahko 2x na teden malo bolj zgodaj vstaneš, se odpoveš 2 urni kavici in takrat delaš kaj ekstra. Nimam pojma, kaj znaš, ampak saj delo se da dobit, bolj problem je služba, ampak to itak imaš. - Lahko skuterja, ki ti ga je ponujal šef parkiraš pred blokom, recimo. In se zapelješ na ta način do službe ali pa greš z busom in omejiš taksije, ker so res dražji, čeprav imaš verjetno popust. - Lahko si spečeš tega morskega psa doma (verjemi, da je precej ceneje kot 8€/osebo) - Lahko to leto več hodiš v second hand shop (mimogrede kje je to? Ime trgovine in približna lokacija, pliz!) in malo manj v druge trgovine, sploh razprodaje dostikrat zapeljejo punce, se mi zdi, vsaj kar sem jaz s prijatljicami okoli hodila. - Lahko poizkusite malo zmanjšat tekoče stroške - 600€ se mi zdi malo veliko, res pa je, da jaz nimam nobenega pubertetnika, tako da ne vem, koliko oni stanejo... Ampak ziher bi se kje dalo - saj lahko tudi njemu razložita čisto iskreno: sine, čez 1 leto bo spet vse po starem, to leto pa te res prosiva za sodelovanje. Noben luksuz ni greh sam po sebi: niti kosilo s taksijem, niti počitnikovanje v Dubaju. Vse je ok, če si človek lahko to privošči in ni zato nihče od bližnjih nesrečen. Kadar pa se nekdo od ljudi, za katere nam je mar, znajde v tako nezavidljivi situaciji, pa seveda pomagamo po svojih močeh - torej omejimo luksuz. Pa evo, da ti bo malo lažje: lej, ko sem šla delat za polovični čas, sem seveda vedela, da temu sledi polovična plača, stroški pa večji, ker sta takrat malidve šli v vrtec. In sem rekla: ok, torej moramo nekje ta denar nazaj prinest. Kako? Tako da sem malo priredila svoje luksuze (moji so čisto drugačni kot tvoji (edino plesat bi z veseljem šla, ampak samo na rock;), ampak to ne igra vloge, važno je, da je vsakemu lahko težko, če se mora čemu odpovedat - lahko pa si malo priredi stvari, pa ni tako težko): - jaz ne kopičim oblek in obutve (imam ene zimske čevelje, recimo;), ampak kopičim pa blago in raznorazno šaro (beri: ustvarjalni material). No, lani, ko sem šla delat, sem se odločila, da je s tem konec, da kdaj bom že še šla in si kaj kupila, ampak veliko manj in da blaga ne bom več kupovala, ker ga imam dovolj doma. In zdaj šivam izključno iz tega blaga, pa če moram zato kroj 5x prirejat, da bo pasal na moje blago;). In ko bo tega zmanjkalo, bom šivala iz starih oblek - tega je povsod polno in strgane obleke ti vsak rad da, tudi ko bo moje zaloge zmanjkalo, me ne skrbi, da ne bi mogla kje dobit tega. - rada kuham in všeč mi je preizkušat nove recepte, sestavine, nenavadne postopke in hrane. Ampak zdaj ne kupujem več raznoraznih čudnih olj in omak, ampak rajši malo bolj pobrskam, da bi našla kak izviren recept iz bolj navadnih sestavin ali pa iz tistih, ki jih imam doma. Si pa recimo privoščim tiste eksotične stvari, ki so poceni. Ali pa kdaj kaj zamenjam. - čeprav mi je najbolj všeč na treningih plavanja, ker se tam največ naučim, sem šla rajši na eno poceni varianto, da lahko vseeno plavam, pa veliko prihranim - dokler nisem ziher, da bom imela doma čas vadit, sem dala kitaro na "hold" - zakaj bi plačevala nekaj, če pa ne bom mogla od tega odnest toliko kot bi lahko - itd... Ne me grdo gledat, no: you wanted it - you got it