Vijoličarka
|
IZVIRNO SPOROČILO: metaa Lep pozdrav, upam, da nisem s temo čisto falila foruma. Prosim za nasvet. Pred mano je ločitev . Že 8 let živiva v enem (sicer samostojnem) delu hiše, ki je uradno od njegovega dedka. Stanovanje sva malo obnovila - vzela za to kredit. 3 leta sva ga odplačevala skupaj (ker sva imela skupaj finance), zadnje mesece ga odplačuje sam. Mojega torej nič in tudi njegovega ne. Imava dva otroka. Imam pač namen poiskati si stanovanje, čeprav finančno slabo kaže. Sprašujem, če mi kdo zna svetovati, koliko lahko sploh pričakujem, da me izplača, glede na to, da stanovanje ni napisano na nikogar od naju. Naj povem, da me ne podi iz stanovanja, ampak večno tudi ne bom mogla - niti ne bi želela tam živeti v bližini njegovih sorodnikov. Verjetno mi ni dolžan dati pol za nakup stnovanja, kamor bi se preselila z otroki? Kako je to zakonsko? Hvala za pomoč. Kako lahko zgleda 'po zakonu' si lahko dobila približno sliko s pomočjo marsikaterih postov v tej temi. In ne, Ronja, mimogrede, ni zdrave pameti. Zdrava pamet gre ponavadi rakom žvižgat, ko se vmešajo odvetniki, sodišče, 'zakon'. Niso kar brez veze zakoni pisani tako, da se jih da interpretirati 'tako ali drugače', zravn je pa še važno, kakšnega odvetnika ima človek in mnogokrat, žal, tudi kdo koga pozna. Metaa, najbolj pametno in najceneje bo, če se z bodočim bivšim možem okoli tega dogovorita. Če imaš neko finančno osnovo za nakup lastnega stanovanja, potem lahko lahko spravita skupaj na papir, koliko sta vložila v 'vajino stanovanje', pa naj ti izplača polovico, lahko tudi v obrokih, ker v enem znesku najbrž ne more. Lahko tudi on v okviru zneska povračila, najame kredit in tako pomaga. Če nimaš privarčevane nobene osnove, morda v nakup stanovanja ne boš mogla, torej ti ostaja najem. Lahko tudi preveriš, kakšne so v tvojem kraju možnosti za najem neprofitnega stanovanja. Sitacije nisi natančno opisala. Iz tvojega posta je možno sklepati, da se je on odselil, ti pa si ostala v vajinem stanovaju, od koder te nihče ne podi. Teoretično je torej možno, da ostaneš v tem stanovanju, koliko se le da in varčuješ (zamisliš si, da plačuješ najemnino in to namišljeno najemino polagaš na varčevalni račun), kajti za nakup stanovanja potrebuješ osnovo. Sama bi na tvojem mestu naredila točno to. Skratka. Izračunaj, če sploh imaš dovolj osnove, da bi šla v nakup stanovanja. Izračunaj če lahko živiš nekje samostojno in plačuješ najemnino. Vprašaj ga, kako on gleda na zadevo in kako si vse skupaj predstavja. Ali on meni, da ti pač ostaneš v tem stanovanju ali pričakuje, da se boš izselila in koliko ti je v zadnjem primeru voljan povrniti tvojo investicijo.