ločitev in stanovanje (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

metaa -> ločitev in stanovanje (18.1.2011 15:27:14)

Lep pozdrav, upam, da nisem s temo čisto falila foruma.
Prosim za nasvet.
Pred mano je ločitev[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Že 8 let živiva v enem (sicer samostojnem) delu hiše, ki je uradno od njegovega dedka. Stanovanje sva malo obnovila - vzela za to kredit.  3 leta sva ga odplačevala skupaj (ker sva imela skupaj finance), zadnje mesece ga odplačuje sam. Mojega torej nič in tudi njegovega ne. Imava dva otroka. Imam pač namen poiskati si stanovanje, čeprav finančno slabo kaže.
Sprašujem, če mi kdo zna svetovati, koliko lahko sploh pričakujem, da me izplača, glede na to, da stanovanje ni napisano na nikogar od naju.
Naj povem, da me ne podi iz stanovanja, ampak večno tudi ne bom mogla - niti ne bi želela tam živeti v bližini njegovih sorodnikov. Verjetno mi ni dolžan dati pol za nakup stnovanja, kamor bi se preselila z otroki? Kako je to zakonsko?
Hvala za pomoč.

Kerensa* -> RE: ločitev in stanovanje (18.1.2011 15:40:19)

Za to, da si ti zase in za otroke kupiš stanovanje, ti ni dolžan dati ničesar, ti je pa dolžan povrniti tvoje finančno vlaganje v stanovanje, v katerem sedaj živita. Torej najmanj polovico kredita, ki si ga ti vzela za obnovo.

K_a_t_i -> RE: ločitev in stanovanje (18.1.2011 17:31:47)

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

ti je pa dolžan povrniti tvoje finančno vlaganje v stanovanje, v katerem sedaj živita.

V bistvu ji ni... Ker ni njegovo. Kdo bo njega izplačal, če se tudi on izseli?
Je pa seveda to stvar dogovora in se tako "spodobi".

Kerensa* -> RE: ločitev in stanovanje (18.1.2011 17:37:10)

Dolžan ji je za opremo oz. za vse, kar ni pribetonirano. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Gina -> RE: ločitev in stanovanje (18.1.2011 17:48:26)

Dolžan ji je za opremo oz. za vse, kar ni pribetonirano. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

V bistvu ji je to dolžen lastnik stanovanja. Vrnit znesek, ki ga je vlagala v stanovanje.

Kerensa* -> RE: ločitev in stanovanje (18.1.2011 18:01:14)

Kar je vložila v stanovanje, ji dolguje lastnik. Za opremo, ki sta jo uporabljala ona in njen mož, ji je pa dolžan mož (v kolikor bo opremo pustila tam).

Dashenka -> RE: ločitev in stanovanje (18.1.2011 18:03:50)

Takole "na počez" so vsi nasveti precej nekoristni.

Načeloma ti tvoj mož ni dolžan ničesar vračati, kvečjemu lastnik nepremičnine - torej njegov dedek, pa še to je veliko vprašanje.
Zato ti svetujem, da z vsemi papirji, ki jih imaš obiščeš odvetnika, stručkota na tem področju.

missy26 -> RE: ločitev in stanovanje (18.1.2011 20:53:45)

Midva se sicer ne ločujeva, ampak seliva drugam. Pri njem zgoraj sva si izdelala stanovanje, vanj vložila 20.000€, pa se zaradi slabih odnosov selimo ker pač ni druge rešitve, ker ni nič v najini lasti. Kakor sem dobila odgovorov od raznih odvetnikov in podobno naju ni treba izplačati, oz. nimava druge kot da vzameva vse kar je premičnega, ostalo (nova okna, nova kopalnica, ...) sva prisiljena pustiti, tako da mislim da v vajinem primeru je dokaj podobno in glede na to da je dedek lastnik je od njegove volje in zmožnosti odvisno ali boš ti sploh kdaj videla tisti denar ki si ga vložila v stanovanje. Eni smo pač naivni in kar nekaj vlagamo v nepremičnino ki sploh ni naša v dobri veri da bomo tam večno...ampak na napakah se učimo-na precej dragih napakah[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

jagoda77 -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 9:59:37)

vrniti? vprašanje... lahko reče dedek, da je to kompenzacija za najemnino, saj ni dolžan jima zastonj stanovanje dat... pač razmišljam na glas

vesna_b -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 11:15:25)

IZVIRNO SPOROČILO: jagoda77

vrniti? vprašanje... lahko reče dedek, da je to kompenzacija za najemnino, saj ni dolžan jima zastonj stanovanje dat... pač razmišljam na glas

nekaj takega, ja. pa še lahko zahteva kake obresti za nazaj in na koncu to več znese, kot njen vložek v stanovanje...

sazi -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 11:18:49)

Avtorici teme je že Daschenka napisala (no, pa druge tudi), da ji možni nič dolžen - razen da si razdelita premičnine, ki sta jih kupila skupaj.

Ja, tudi tako se lahko razmišlja. Vsak gleda s svojega zornega kota.

Eni smo pač naivni in kar nekaj vlagamo v nepremičnino ki sploh ni naša v dobri veri da bomo tam večno...ampak na napakah se učimo-na precej dragih napakah[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Tako kot zgoraj. Vsak gleda s svojega stališča. Vlagala sta v svoje udobje. Verjetno so lastniki hiše lahko shajali tudi brez vajine kopalnice in bodo v bodoče tudi. Kaj naj z njo in zakaj bi jo morali "odkupiti". Pošteno od njih bi bilo da kaj prispevajo samo v primeru, da bi potem kasneje res od tega vložka imeli neko korist (da bi kdo drug živel v tem stanovanju ali bi ga oddajali) - treba jim pa ni.

missy26 -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 11:31:10)

Eni smo pač naivni in kar nekaj vlagamo v nepremičnino ki sploh ni naša v dobri veri da bomo tam večno...ampak na napakah se učimo-na precej dragih napakahuser posted image

Tako kot zgoraj. Vsak gleda s svojega stališča. Vlagala sta v svoje udobje. Verjetno so lastniki hiše lahko shajali tudi brez vajine kopalnice in bodo v bodoče tudi. Kaj naj z njo in zakaj bi jo morali "odkupiti". Pošteno od njih bi bilo da kaj prispevajo samo v primeru, da bi potem kasneje res od tega vložka imeli neko korist (da bi kdo drug živel v tem stanovanju ali bi ga oddajali) - treba jim pa ni.
IZVIRNO SPOROČILO: sazi

Avtorici teme je že Daschenka napisala (no, pa druge tudi), da ji možni nič dolžen - razen da si razdelita premičnine, ki sta jih kupila skupaj.

Ja, tudi tako se lahko razmišlja. Vsak gleda s svojega zornega kota.

Eni smo pač naivni in kar nekaj vlagamo v nepremičnino ki sploh ni naša v dobri veri da bomo tam večno...ampak na napakah se učimo-na precej dragih napakah[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

nebi rekla da ne bodo imeli nič od tega saj je v nadstropju kjer sva si midva naredila  stanovanje tudi brat od mojega, ki pri nekaj čez 30 še zmeraj živi doma, tako da bo dobil lepo  novo kopalnico in še kaj!

sazi -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 12:03:28)

nebi rekla da ne bodo imeli nič od tega saj je v nadstropju kjer sva si midva naredila  stanovanje tudi brat od mojega, ki pri nekaj čez 30 še zmeraj živi doma, tako da bo dobil lepo  novo kopalnico in še kaj!

No, v tem primeru bi bilo pošteno od brata, da vaju delno izplača.
Pisala sem zato, ker mnogi si doma delajo stanovanja, potem se pa odselijo in bi kar investirano dobili nazaj, čeprav nikomur ne služi.
Kot rečeno, od brata bi bilo pošteno ampak ga k temu noben zakon ne zavezuje.

zvezdica_1 -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 13:22:41)

vse, kar sta v nepremičnino vložila, je dolžan vrniti lastnik, in sicer za tisto višino, za kolikor je njegova hiša vredna več, kot je bila pred obnovo. ker pa gre več kot očitno za starejšo osebo, ki prejema pokojnino, pa je vprašanje, ali bosta dobila nazaj vse, saj ni nujno, da je nad njegovimi dohodki mogoče opraviti rubež, če sam prostovoljno ne bo hotel vrniti denarja.
v skrajni sili se lahko zahteva lastniški delež namesto nepremičnine, ampak to s sabo vodi tudi poseldice v obliki plačevanja svojega deleža ob obnavljanju, popravljanju hiše, raznih davkih, ki nepremičnine bremenijo, kar lahko hitro nanese več, kot pa je v nepremičnino vložila, saj tistih par procentov nepremičnine, ki jih dobiš kot nadomestilo za vlaganje v praksi ne moreš prodati in lepo čakaš na zapuščinsko, kar zna pri živi osebi še dolgo trajati.

ronja -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 13:43:03)

lahko reče dedek, da je to kompenzacija za najemnino, saj ni dolžan jima zastonj stanovanje dat... pač razmišljam na glas

Na to sem tudi jaz pomislila.

Vprašanje je, koliko sta vložila, koliko je zdaj vse skup sploh več vredno in koliko bi bila za to najemnina. Če se vrtimo okoli primerljivih cifer, torej da bi v toliko letih za najmenino takega stanovanja dala toliko kot sta vanj vložila, potem jaz ne bi praskala in bi vse skup pustila pri miru - zgodba zaključena. Če bi pa vložila bistveno več kot bi dala v tem času za najemnino in bi recimo zdaj bila hiša popolnoma obnovljena in bi ji cena za 2x zrasla, pa bi se mi zdelo bolj logično, da kaj od tega dobim nazaj (še vedno pa ne vem, če bi to speljala).

Če bi se midva zdaj razšla, bi verjetno tudi ne izplačala lubija, čeprav sva skup obnavljala stanovanje. Navsezadnje bojo tu živeli njegovi otroci (no, upam, da tudi on, ampak teoretično - pri tebi je to drugače, ker grejo tudi otroci drugam), niti on ne bi tega pričakoval. Samo midva nisva vložila v to obnovo toliko, da bi se bilo vredno zaradi tega kregat (to je tudi relativno, pri enih je ta cifra nižje kot pri drugih), recimo nekje 6 povprečnih plače, torej današnjih 6000€ recimo, s stroji (bela tehnika) vred.

Kar se odvetnikov tiče sem mnenja, da dokler se vidva znata lepo kulturno zmenit, se jih rajši ognita v velikem loku. Vedno imajo zakoni in zgodbe dva konca in seveda bo tebe tvoj odvetnik prepričeval, da lahko dobiš več, da ti pripada vse, kar si vlagala, njegov pa njega, da si vendar tu zastonj živela in sta oba vlagala v otroke, družino, torej v trenutno udobje, da on od tega stanovanja zdaj nič ne bo imel, torej zakaj ib on plačeval, dedek itak ne bo tu živel, sploh nima nič od tega in sploh nima kaj vračat... in da ti ne pripada nič. Na koncu se bosta kregala, zaslužili bojo pa oni. Informativno se mogoče sicer splača vprašat, ampak glede na to, da se dobro razumeta z bodočim bivšim možem, bi jaz rajši skrbela, da tako ostane - se mi zdi boljše za vaju in za tamalo, bo od tega imela več kot od morebitnega denarja (ki je zelo vprašljiv, ker mislim, da zakonsko nisi tu do ničesar upravičena - ampak nisem pravnik in nimam pojma o tem).

missy26 -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 15:16:15)

no saj, meni je sorodnik ki je na pravnem področju dobro podkovan (je odvetnik) rekel, da so te zadeve zelo delikatne. Lahko bi šla v tožbo, ampak pri naših počasnih sodnih mlinih bi to trajalo in trajalo+stroški za odvetnike, sodne takse...mislim da bi kmalu presegla vsoto vložka v stanovanje.
Midva sva vse poslikala, spravljene imava vse račune, kar nama bo prišlo prav pomoje da šele na kakšni zapuščinski čez 20, 30 let.

Kerensa* -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 15:36:20)

Načeloma imate kar prav, kar se tiče dedka oz. tega, da je lastnik nepremičnine on, konstantno pa pozabljate, da tukaj ne gre samo za vlaganja v samo nepremičnino, temveč tudi za vlaganja v opremo stanovanja. In če bo le ta ostala v stanovanju, potem ji je polovico vrednosti te opreme dolžan izplačati partner. Njune sporazumne kompenzacije so pa seveda možne s čimerkoli, razen s preživnino za otroke (le ta mora biti v gotovini).

zvezdica_1 -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 18:13:22)

missy

ja, ampak rok za uveljavljanje zahtevka je po SPZ-ju 5 let od dneva, ko se iz nepremičnine, v katero si vlagal, izseliš....
vsaj pred pol leta je še bilo tako, lahko, da se je zakon spremenil, amapk dvomim da tako, da bi lahko čakal desetletja.....

PS: pa najemna pogodba mora biti prijavljena na DURS-u, ker najemnina predstavlja kapitalski  dohodek, od katerega se 30 % dobička plačuje državi.... in tukaj dvomim, da bi kdo karkoli govoril, ker DURS se hitro usede na premoženje-in pride do izvršbe, da utaje davka in kazni za davčni prekršek ne omenjam

Anonimen -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 18:33:08)

IZVIRNO SPOROČILO: zvezdica_1

vse, kar sta v nepremičnino vložila, je dolžan vrniti lastnik, in sicer za tisto višino, za kolikor je njegova hiša vredna več, kot je bila pred obnovo. ker pa gre več kot očitno za starejšo osebo, ki prejema pokojnino, pa je vprašanje, ali bosta dobila nazaj vse, saj ni nujno, da je nad njegovimi dohodki mogoče opraviti rubež, če sam prostovoljno ne bo hotel vrniti denarja.

Takšen odgovor imam tudi jaz in mi je tudi edini logičen. V praksi ga je težko izvesti, saj je vrednost nepremičnine zelo relativen pojem; tako vrednost pred obnovo (le kdo je dal oceniti hišo preden je šel v investicijo) kot vrednost po njej. V nekaj letih bo morda merodajen podatek gursa, danes pa so to vse težko izmerljivi pojmi - čeprav je osnova logična.

Tisti, ki pravite, da dedek lahko računa najemnino - pozabljate, da je prazno stanovanje tisto, ki najhitreje propada (in ki mu zato vrednost pada). Tudi če njih ne bi bilo, bi moral dedek vanj vlagati, če bi hotel vzdrževati njegovo vrednost.

Kerensa* -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 18:43:13)

Nakup omare in štedilnika ni vlaganje v stanovanje.

Anonimen -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 18:54:56)

Nakup omare in štedilnika ni vlaganje v stanovanje.

Lahko tudi je, če gre za vgradno omaro in zidan štedilnik.

Kerensa* -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 18:56:16)

Oboje lahko "odzidaš" in odneseš s sabo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Anonimen -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 18:58:36)

Oboje lahko "odzidaš" in odneseš s sabo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Ja, enako kot okna ven pobereš in nazaj vgradiš stara.

Itak si falila poanto - potrebno je gledati celotno sliko, kaj je kdo dal in dobil, v obe smeri. Do idealne rešitve se težko pride, do razumne pa precej lažje, če se o njej pogovarjajo razumni ljudje. In dobro je videti več aspektov, da se nihče ne počuti kapitalno prikrajšanega.

Kerensa* -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 18:59:32)

Drži.

Ampak definitivno ni dedek tisti, ki bi ji bil dolžan izplačati polovico štedilnika.

Anonimen -> RE: ločitev in stanovanje (19.1.2011 19:03:44)

Drži.

Ampak definitivno ni dedek tisti, ki bi ji bil dolžan izplačati polovico štedilnika.

Spet odvisno, za kakšen štedilnik gre - dobri zidani so konkretna investicija.

Ampak, kot sem rekla, treba je po pameti gledati na vse. Nekdo bo vedno malo na minusu, ker ideale ne. Ko izgubimo pamet, smo pa raj za odvetnike in zdravnike.

Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>