ronja
|
Mislim, da nobeni ne bi bilo všeč, če bi se otrok napol nag slikal in dal slike na net (čeprav so naše slike iz morja prav iste, pa jih tudi objavljamo), prav tako kot verjetno nobeni ne bi bilo všeč, da se ji nasjtnik/ca napije in bruha okoli, niti da zanosi na eni iks zabavi, niti da proba travo ali še kaj hujšega. Vseeno pa se zelo zna zgodit, da bodo naši otroci vsaj kaj od tega kdaj poizkusili. Z ničmer se ne bom strinjala, ne mislim pa pridigat, kako smo bili pa mi angelčki pa to kar oni delajo je 100x hujše. Ker ni. Lahko ima hujše posledice, lahko pa tudi ne. Sama sem delala neumnosti, ki bi me komot stale življenja (pa nisem bila ne pijana, ne nič, samo malo divja po naravi;), če bi imela malo smole ali pa malo manj sreče. In mi je všeč, da sem se zdivjala. Ne morem od njiju pričakovat, da bosta ves čas 100% odgovorni, pametni in nič zaletavi, nič lahkomiselni, nič naivni. Ne vem, če gre vedno za pomanjkanje odgovornih staršev: mogoče so punce enostavno lahkomiselne, naivne in starši niti ne vejo, ker se pač nič slabega ne dogaja z njimi. Ko se kaj zgodi, je že prepozno, jasno. Ampak zdaj paranojo pred vsem širit, je pa druga skrajnost: ali nobena od vas nima nikjer nobenih pomanjkljivo oblečenih fotk? In če bi prišle v roke nekomu, bi seveda lahko s tem izsiljeval. Ok, ne date jih na net, vendar to ne pomeni, da ste pa 100% varni. Isto bo s temi fotkami. Če te nekdo hoče zafrknit, te lahko, če se dovolj potrudi, noben ni čisto brezmadežen. Profesorji na faksu so naju vsi videli se strastno poljubljat, pa zato noben nima slabega mnenja o naju - so naju zafrkavali, jasno, kakšen tud ina izpitu, ampak nič hujšega. Daleč od tega, da naju zato ne bi hoteli v službo. A res mislite, da bi bilo tako zelo drugače, če bi bilo to poslikano? Briga mojega šefa, kaj jaz doma delam (no, razen, če delam za službo), važno mu je, kaj delam v službi. Kar se pa bodočih fantov tiče, bo po moje družba takrat bolj strpna in bo vsem jasno, da sta z bivšim tudi kaj imela, sicer bi bil prjatelj, ne pa fant. In verjetno bodočega fanta take fotke ne bojo motile, ker bo to normalno, da jih vsi imajo, to ne bo več tabu, tako kot je zdaj noramalno, da s fantom spiš, čeprav se ne poročiš s taprvim, našim babicam je bilo pa to nepredstavljivo. Meni ni noben problem videt slike od lubija z bivšo, pa tudi če bi se slikala v bolj intimnih pozah, saj itak vem, da sta spala skup - bilo i prošlo, kaj ima to z mano? mojamura, zlorabe so vsekakor problem in sigurno si ne bi želela, da bi se mojima puncama (ali kateri drugi, ampak valjda me najbolj za moje skrbi) kaj takega zgodilo. Samo način imam drugačen: ne bi pop* zaradi napolgolih slik, ne bi jima pridigala o tem, da bojo to zdaj lahko tete pa strici, pa babice videle, pa da jima bo to škodilo čez 30 let... Ne bi jima prepovedala računalnika in ne bi jima prepovedala stikov prek računalnika, bova pa imela pravilo, da vsakega, s katerim se bosta spuščali v resne odnose (magari prek neta), prej povabita domov oz. nekam na javni dobro obiskan prostor, da lahko preverita, če je res ta, za katerega se izdaja. Če je to nek najstnik, pa sta si všeč, potem itak ni problema. Če je to nek pedofil, potem pa lahko takoj reagiramo oz. sploh ne bo hotel prit na zmenek. Kar si jaz s svojo vzgojo želim dosešt, je to, da bi punca v trenutku, ko bi tip zahteval od nje karkoli, kar ji ne bi bilo všeč, lahko prišla do mene in da argument "bom pa mami povedal" ne bi sploh prišel v poštev. Da bi obe vedeli, da nama lahko povesta karkoli! Da bova vedno na njuni strani. Če mi to rata, potem se v take hude stvari ne bosta mogli zaplest, ker bi se vse skup končalo pri tem, da bi on hotel, da si inštalira web kamero. Če je takrat: "mami, en tip nekaj hoče od mene!", ker je dovolj zaupanja, potem naprej ne pride. Ker "mami" tistega tipa prijavi na policijo že predno se karkoli hujšega zgodi njeni hčerki. Saj potem se še vedno lahko lepo mirno pogovoriš o tem, da se ni pametno it seksa po netu z nekom, ki ga niti ne poznaš in da je dobro bit pri teh stvareh previden. In gotovo bo takrat bolj upoštevala, kot pa če znorim pri taprvi pobruhani sliki, da to pa ni za v javnost, ji prepovem računalnik za 1 mesec, naslednji mesec bo pa delala po svoje in vse skrivala. Če vem, kaj se dogaja, potem lahko pomagam preprečit škodo - če ne vem, ne morem nič. Ko je že štala, lahko pridigam - pomaga pa ne kaj dosti. In mogoče če bi sama izrazila dovolj zanimanja za to, kar onidve počneta (tudi na račkotu), potem potrditve od drugih niti ne bi potrebovali. In če bi takrat dali za hec eno čudno fotko gor, mi ne bi bilo treba popenit. Lahko te pa tudi bivši fant izsiljuje, tu ni garancije. Največ pomaga to, da znaš izbirat ljudi. Če otroke to naučimo, potem lahko delajo karkoli, pa tega njihovi "frendi" ne bojo zlorabili. vprašajte se: ali res vem kaj dela moj otrok na računalniku? Zaenkrat še . Upam, da tako še dolgo ostane. Mislim, da bomo imeli kar dolgo skupen račko, hehe.